Inleiding
Secret vaak in nieuws, veel aandacht Oprah en Larry King, nieuwste zelfhulp theorie. Maar wat is het precies? Ik ga vertellen:
• Wat is the Secret
• LOA
• Soortgelijke theorieën
• Waarom zo populair
• Mijn mening
Kort: wat is The Secret?
The Secret is in 2006 uitgebracht als film, door Rhonda Byrne. Nu is het ook als boek verkrijgbaar. The Secret is een populaire theorie gebaseerd op the law of attraction. Volgens deze theorie bepalen je gedachten wat je doet, doordat je gedachten uitzend naar het universum en die komen dan in veelvoud naar je terug. Wat je gelooft, en dus echt wilt, kan dus gebeuren. Een aantal toepasselijke citaten van Einstein zijn:
• "Met logica kom je van A naar B, met verbeelding kom je overal"
• "Ruimte en tijd zijn niet omstandigheden waarin wij leven, maar manieren waarop wij denken."
• "Fantasie is belangrijker dan kennis"
Als je zulke citaten hoort, is het aannemelijk om te geloven dat verschillende genieën the Secret inderdaad al kende. Maar waarom lieten ze die dan niet weten aan het volk? Bovendien is het ook bekend dat Einstein veel problemen had in z’n privé-leven.
LOA
De law of attraction is het centrale thema in de film. De wet van aantrekkingskracht klinkt erg wetenschappelijk, maar heeft totaal geen wetenschappelijke basis. Dat kan misleidend zijn, want termen zoals de wetten van Newton en de wet van Pascal zijn natuurlijk wel wetenschappelijk onderbouwd. De uitspraak die deze wet het best omschrijft, is: je gedachten, bewust en onbewust, bepalen je toekomst. Rhonda Byrne, de producer van de film en het boek, omschrijft dat in haar boek op de volgende manier:
‘Gedachten zijn magnetisch, en gedachten hebben een frequentie. Wanneer je denkt, worden die gedachten uitgezonden in het universum en trekken op magnetische wijze alle soortgelijke dingen op dezelfde frequentie aan. Al het uitgezondene keert terug naar de bron. En die bron ben jij.’
Een voorbeeld hiervan kan zijn: ‘Waarom staan er zoveel files?’
De LOA geeft dan als antwoord: ‘Omdat er zoveel mensen met tegenzin naar hun werk gaan.’
Aanhangers van the Secret zijn ervan overtuigd dat alle ordening in het heelal vloeit uit de LOA. Zij denken dat de wet altijd werkt, of je hem nu negatief toepast of positief. Je kunt de LOA door 3 simpele stappen gebruiken:
1. Vraag
2. Geloof
3. Ontvang
Deze stappen kun je wat verder uitwerken:
1. Weet wat je wilt en vraag erom bij het universum.
2. Focus je gedachten op dat wat je wilt met een gelukkig gevoel zoals enthousiasme of dankbaarheid.
3. Voel en gedraag je alsof dat wat je wilt al in je bezit is.
4. Wees open om het te ontvangen.
Denken aan wat je niet hebt zul je dus ook nooit krijgen. Deze 4 stappen zijn gebaseerd op een ander boek uit een stroming van zelfhulp-boeken halverwege de vorige eeuw. In dat boek, Word Wat Je Geloofd van Mildred Mann word de LOA voor het eerst uitgelegd in simpele stappen:
1. Verlang. Ontwikkel een sterk enthousiasme voor wat je wilt in je leven, een echt verlangen voor iets wat nu niet in je leven is.
2. Beslis. Weet zeker en nauwkeurig wat het is wat je wilt.
3. Vraag. Als je het zeker weet, vraag er dan naar.
4. Geloof. Geloof sterk in je prestatie, bewust en onbewust.
5. Werk. Werk eraan, een paar minuten per dag. Zie jezelf genieten in het uiteindelijke plaatje.
6. Voel dankbaarheid. Aan God, of het universum.
7. Voel verwachting. Uiteindelijk komt er dan een tijd waarin het ding aan je gepresenteerd word, in de vorm van een cadeau of een kans om te krijgen waar je naar hebt gevraagd.
Het lijkt dus op bidden. En het klinkt vreemd, maar in de VS is onderzoek gedaan naar dit effect. In 2006 kwamen de resultaten van dit onderzoek naar buiten. Op Harvard hebben ze een experiment uitgevoerd met 1800 hartpatienten. Die verdeelden ze in 3 groepen van 600 personen. Twee groepen kregen te horen dat er misschien voor hen gebeden zou worden. Bij maar 1 van die groepen was dat echt zo. De derde groep kreeg te horen dat er sowieso voor hen gebeden zou worden, en dat gebeurde ook. Bij de eerste 2 groepen werden geen gezondheidseffecten gemeten. Bij de groep voor wie sowieso gebeden zou worden wel. 14 % van hen had meer last van hartritmestoornissen. Je zou verwachten dat ze juist minder klachten zouden hebben. Maar een onderzoeker stelde: Die groep maakte zich meer zorgen. Ze dachten: ben ik zo ziek dat er voor me gebeden moet worden? Door die gedachten van de patiënten kregen ze volgens dat onderzoek dus meer klachten.
Een hoogleraar aan de universiteit van Nijmegen zei over de betrekking van allerlei beroemdheden:
‘Einstein zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat hij nu ook weer voor dit karretje gespannen werd.’
Deze zogenaamde natuurwet heeft namelijk geen wetenschappelijke waarde. Die hoogleraar zei ook dat bij hersenenactiviteit elektrische en dus magnetische verschijnselen optreden. Met medische testen kun je dat gewoon zien. Maar dat wil niet zeggen dat we als zendmasten in het universum staan.
Andere soortgelijke theorieën
De wet van de aantrekkingskracht is zeker niet een nieuw concept. Het lijkt dus op bidden, maar er zijn meer oude theorieën en levenswijzen waardoor de Secret geïnspireerd is. De oudste soortgelijke ideeën gaan terug naar het hindoeïsme en theosofie, waar het hindoeïsme een grote invloed op had.
• Theosofie is een filosofie met het motto: ‘Er is geen hogere godsdienst dan de waarheid.’ De filosofie is eind 19e eeuw ontwikkeld. De theosofie gaat er vanuit dat er 1 onkenbare goddelijke kracht is. Alles leeft en ontwikkelt zich. Omdat we volgens die filosofie in essentie één zijn, is onbaatzuchtigheid een belangrijk deel van ons leven. Mensen zijn op het innerlijke gebied met elkaar verbonden, dus hebben gedachten een grote invloed op anderen. Het ideaal is om het welzijn van de mensheid voorop te stellen, dan komt al dat goede ook naar je terug. Theosofie heeft dus zeker kenmerken die ook in the Secret terugkomen.
• Een moderner boek, uit 1902, uit ook dezelfde ideeën. Zoals je denkt van James Allen onderstreept de kracht van je eigen gedachten. De LOA word niet met zoveel worden genoemd, maar het verschijnsel word wel omschreven. Hij bracht het idee van een verband tussen je wensen en je bestaan tot een logisch boek. Daarin zegt hij onder andere: ‘Men is letterlijk wat hij denkt. Zij persoon is een opsomming van zijn gedachten.’
Na de verschijning van dit boek kwam er een stroming vol boeken waarin een soortgelijke filosofie werd omschreven. Afgaande van het boek gebruikte William Atkinson de term LOA in zijn boek uit 1906 Thought Vibration or the Law of Attraction in the Thought World. Door het succes van Atkinson kwamen er steeds meer soortgelijke boeken uit onder de New Thought stroming. Halverwege de vorige eeuw waren dit soort boeken algemeen bekend en doken er steeds meer psychologische termen op zoals: positief denken, mentale wetenschap, praktische metafysica en ga zo maar door.
Hierna kwam the Secret uit. Zowel het boek als de film werden supersnel en vaak verkocht. Een paar maanden hierna kwam the Law of Attraction van Esther Hicks uit, dat door de trend ook een enorm succes in Amerika werd.
Waarom zo populair?
Het boek en de film zijn natuurlijk gedeeltelijk populair door de goede promotie. Oprah Winfrey en Larry King hebben in hun shows veel aandacht besteed aan the Secret. Bovendien vinden critici dat the Secret een egoïstische theorie is, omdat het word toegepast om je eigen leven beter te maken. Tegenwoordig word iedereen individualistischer, vooral in de Westerse wereld. De VS, waar the Secret het grootste succes is, is (samen met Nederland trouwens) één van de 5 meest individualistische landen ter wereld. We zijn dus steeds meer met onszelf bezig, en the Secret sluit daar mooi op aan. Want met deze theorieën kun je een nog beter leven voor jezelf creëren.
REACTIES
1 seconde geleden