Tsjernobyl

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 651 woorden
  • 31 maart 2020
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Tsjernobyl, 26 april 1986. Een dag die niet snel vergeten zal worden. Wat was er aan de hand en wat waren de gevolgen?

Tsjernobyl is een plaats in Oekraïne, maar was toen nog deel van de Sovjet unie. Waar ligt Tsjernobyl precies? -> zelf nog even fotootje toevoegen als je een powerpoint gebruikt. anders kun je deze zin beter weg laten.

Tsjernobyl had een groot gebouw, de kerncentrale. In een kerncentrale word kernenergie opgewekt. Dat gebeurt door het splitsen van uranium. Uranium is een soort brok dat veel atoom bevat. En wat is atoom? Atoom zijn heel veel kleine deeltjes die elektronen bevatten. Doordat deze dus gescheiden worden ontstaat er KERNENERGIE. Het is niet heel belangrijk om dat hele scheikundige verhaal te vertellen maar ik hoop dat je nu snapt wat kernenergie inhoud.

Kernenergie is goedkoop, maar gevaarlijk. Om Uranium te scheiden heb je veel warmte nodig. Maar het mag niet te warm zijn! Want daar ging het in Tsjernobyl mis. De reactor, dat is een vat dat zo ontworpen is dat er een chemische reactie kan plaatsvinden, ontplofte.

Het ergste ervan is dat bij het splitsen van uranium radioactieve straling vrijkomt. die wordt normaal gesproken opgevangen door de reactor. als die ontploft of openscheurt komt er straling vrij. Dit is levensgevaarlijk. De straling wordt gemakkelijk meegenomen door de wind. Daarom was het ook een groot gebied dat werd besmet. Mensen kunnen er kanker van krijgen, zelfs nog jaren na de ramp.

Er waren toen de ramp gebeurde 28 brandweerlieden om de brand te blussen. Het vuur dreigde over te slaan naar de andere reactoren maar dat konden ze voorkomen.

Ze kregen het vuur onder controle, maar dit werk was natuurlijk ontzettend zwaar en door de vrijgekomen straling hebben ze het niet overleeft. De reactor gaf nog steeds straling vrij. Straling is heel moeilijk tegen te houden en er is van alles geprobeerd. Er kwamen helikopters die zand en grind, van alles naar beneden gooiden. Het hielp een beetje maar het was al gebeurt. De straling was vrijgekomen.

En hoe zat het nu met de omgeving? In de buurt van Tsjernobyl ligt het stadje Pripjat. Hier woonden vooral mensen die in de kerncentrale werkten. Ze wonen er niet meer. Iedereen moest worden geëvacueerd. Anders zouden ze het niet overleefd hebben. Toen de mensen weg waren, werden de straten schoongespoten met water. Maar ook dat hielp niet.

Misschien vraag je je af hoe de natuur in en rond tsjernobyl eruit ziet. Die ziet er ondanks alles uit als een mooie wildernis waar dieren vrij kunnen gaan waar ze willen. Tsjernobyl zelf word een spookstad genoemd. Na de ramp in ’86 werd de kerncentrale meteen gesloten maar 2 jaar later werkten er alweer twee reactoren. zes jaar na de ramp was de centrale nog steeds in werking. Elke dag gingen 150 mensen naar de centrale om hun werk te doen in speciale kleding en stofmaskers. Dat moet hen tegen de straling beschermen. Na deze 6 jaar ging de kerncentrale voorgoed dicht.

Tsjernobyl kinderen:

Als je misschien denkt dat het lang geleden is en je nergens meer last van hebt, heb je het fout. De mensen ondervinden nog steeds veel last van de radioactieve stralen. Daarom zijn er veel organisaties die kinderen helpen. Dan gaan ze naar een ander land om even thuis te vergeten. Deze kinderen hebben vaak mede door de armoede  in het gebied geen goede gezondheid. daarom is het extra belangrijk dat ze een goede weerstand opbouwen.

 Ook Nederland heeft twee kerncentrales. Er staat een in Dodewaard en een in Borssele. Er waren plannen er nog meer bij te maken, maar dat ging  niet door. (idee om even fotootje toe te voegen..)

 Ik hoop dat je wat geleerd hebt. Niet iedereen kan een normaal leven leiden. Jij kunt gezond leven en word niet elke keer ziek dankzij zo’n ramp. Daar mag je ontzettend dankbaar voor zijn!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.