Stripverhalen
Velen hebben een verschillende mening over de datum van het ontstaan van de stripverhalen. Sommigen denken dat het in de oudheid was. Volgens hen waren de eerste stripverhalen de grotschilderijen. Anderen zeggen dat het ontstaan is in 1830.
Hoewel de eerste strip volgens anderen in 1830 op de markt werd gebracht hebben we in 1996 het 100-jarige bestaan van de strip gevierd.
De eerste strip in Amerika was een succes. Het had allemaal te maken met de bevolking. Amerika was een mengeling van allerlei Europese immigranten.
Heel belangrijk in de stripgeschiedenis zijn de dagbladen. Want op het einde van de 18e eeuw waren strips een ideaal middel om de kranten mee te profileren. Strips waren opvallend,herkenbaar en toen nog nieuw. Dit hadden de twee grote persmagneten al snel door en er ontstond een strijd tussen de twee. De eigenaar van New York Journal ging in 1895 op zoek naar stripfiguren om de opbrengst van zijn krant te verhogen. Maar zijn grote rivaal, New York Worid had een zondaagse stripbijlage.
Rond 1930 was er een economische crisis. De strips zorgden voor een vlucht uit de realiteit . Men wilde de krant niet meer lezen maar wel de strips. De mensen lazen liever de grappige strips dan de serieuze krant. De strips waren toen populairder dan ooit. Het grootste gevolg van de crisis en de 2e wereldoorlog was in de stripwereld het ontstaan van de avonturenstrips. In 1919 niet veel voorkomend , in 1945 was ruim de helft van alle Amerikaans strips avonturenstrips. Door deze massale opkomst van de avonturenstrips ontstaat er een nieuwe techniek. Ze moesten de bewegingen zo echt mogelijk laten lijken.
Door de 2e wereldoorlog is het hoogtepunt van de strips voorbij. Dat was toch in Europa het geval. De tekenaars van strips vinden het moeilijk om hun draai te vinden. De striphelden worden oud en verliezen hun waardigheid. De tekenaars proberen de zaak alsnog te redden door hun helden nog wat complexer te maken, maar het massapubliek is er niet voor te vinden. De auteurs worden dan opgevolgd door minder bekwame opvolgers die de personages in handen geschoven kregen.
Bovendien worden de strips verantwoordelijk gesteld voor het toenemende geweld in de jaren 50.
Tegelijkertijd is dit het begin van een belangrijke vernieuwing. In 1949 verschijnen kleurrijke personages met een uitgewerkt karakter. Ook de vorm verandert opvallend . de drukbewegende personages maken plaats voor rustige en sobere personages .
De dood van Kennedy en de Vietnamoorlog zorgen ervoor dar het geweld in de strips gaat verminderen en er ontstond een generatie dat vooral sympathie had voor de anti-held.
Nu daalt ook het aantal stripbladen die ervoor zorgden die heel wat beginnende tekenaars hun kans kregen. De jonge striptekenaars werden dus gedwongen om hun eigen strips te creëren.
In de jaren tachtig breken een paar van deze jonge tekenaars door bij het grote publiek. Zo kent iedereen wel Garfield. De strip maakt vooral grappen over huisdieren en hun eigenaren. En ook hoe huisdieren de baas kunnen zijn in huis. Garfield heeft ook menselijke problemen. Hij moet diëten. Hij heeft een hekel aan Maandagen en verveelt zich vaak. Garfield begrijpt wel wat zijn baasje zegt en zegt altijd iets terug in denkballonnetjes. Hij is wel in staat met andere dieren te praten .Garfields uiterlijk zijn sterk veranderd sinds de eerste strips, vroeger was hij dik met blubberige wangen en met smalle ogen. Nu is hij vermagerd en heeft ovale ogen. Voor Garfields 25e verjaardag tekende Jim Davis enkele strips waarin de oude Garfield de nieuwe tegen kwamen.
Sommige strips krijgen ook een hedendaags kleedje. Zo gaat het verder tot dat 2 grote redenen verantwoordelijk zijn voor de ondergang van de stripbladen in 1955. Stripbladen uitgeven is een dure en riskante onderneming en is slechts winstgevend als de verkoopcijfers groter is dat de kosten om ze uit te geven . maar dit was maar bij enkele stripbladen mogelijk. Vooral de kranten bleken geschikt om strips op te nemen als publiciteit voor de albumverkoop.
De tweede reden is dat de lezers meer en meer kieskeurig geworden zijn en verkiezen nu, in tegenstelling tot vroeger, stripverhalen in albums te lezen in plaats van in stripbladen waar ze slechts een gedeelte per week kunnen lezen. Hierdoor steeg de albumverkoop enorm.
Vele auteurs die we nu kennen en allen een begrip in de stripwereld zijn hebben hun succes te danken aan de strip– en dagbladen. Dan hebben we het over ondermeer Willy Vandersteen: tekenaar van Suske en Wiske en over Roba: tekenaar van Bollie en Billie.
Nu zal ik de hoofdpersonages van de stripreeks Kiekeboe eens voorstellen
Marcel Kiekeboe is eigenlijk de persoon waar het meestal om draait. Soms kan hij heel nerveus zijn. Het liefst zou hij gewoon de krant lezen maar dat word hem zelden gegund. Hij beland met zijn familie altijd in rare situaties, maar komt er altijd goed uit.
Charlotte, de vrouw van Marcel, is huisvrouw maar ze laat zich niet doen. Ze is de rustgevende factor in moeilijke situaties.
De dochter van Marcel en Charlotte, Funny, is geen kat om zonder handschoenen aan te pakken, ze is eigenwijs en doet waar ze zin in heeft.
Kostantinopel is de jongste, maar zeker niet de domste. Hij speelt graag op de computer en is in staat om sommige problemen op te lossen.
Moemoe is de moeder van Marcel en voelt zich vaak achteruit gestoken. Ze komt niet in veel strips voor.
Goegebeur is de overbuur van de kiekeboes en als hij spreekt komt er automatisch speeksel mee.
Inspecteur Sapperdeboere is een politieman de graag eet en helpt kiekeboe en zijn familie met problemen. Het enige wat hij werkelijk goed kan is eten.
Balthazaar is een mislukt crimineel dat probeert werkjes op te lossen voor de onderwereld, maar Kiekeboe is hem altijd te snel af.
Merho heeft ook samen gewerkt met enkele andere striptekenaars. Zo heeft hij samen met Hec Leemans, Willy Vandersteen, Marc Sleen, Urbanus, Karel Biddeloo en Marc Legendre de strip van 7 gemaakt waarin Suske en Wiske, Nero, Kiekeboe, De Rode Ridder, Biebel en Urbanus elkaar ontmoeten .
Merho heeft daarna ook eens alleen met Urbanus samengewerkt. Zij maakten de de strip kiekebanus. Een confrontatie tussen Kiekeboe en Urbanus.
In 2004 maakte Merho zijn 100e stripverhaal van Kiekeboe: 99 plus.
Dat was mijn spreekbeurt en ik hoop dat ik jullie iets heb kunnen bijleren over de stripverhalen en Kiekeboe.
REACTIES
1 seconde geleden