ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

SkateboardenInhoudsopgave:1. Wat is skateboarden?

2 Hoe het Skateboarden begon en de geschiedenis.

3. Het skateboard zelf en tricks.

4. Skateparken, banen en wedstrijden.

5. De Skate outfit.

6. Van alles wat.VoorwoordBeste jongens en meisjes van groep 8.

Ik hou mijn spreekbeurt over Skateboarden.

Ik vertel over: wat skateboarden is, hoe het skateboarden begon en de geschiedenis, het skateboard zelf en tricks, Skateparken, banen en wedstrijden, de skate outfit en tot slot over nog een paar verschillende dingen. Dat noem ik van alles wat.WAT IS SKATEBOARDEN?Simpel gezegd is Skateboarden rijden op een plank met 4 wielen. Maar als dat alles zou zijn dan was het een erg saaie sport. Dus er is meer. Het skateboarden bestaat uit truukjes doen met het skateboard en dat kan op allerlei soorten dingen en obstakels zoals buizen of randen waar je overheen kan glijden met je skateboard. Maar je kan ook gewoon op de grond truukjes doen. Ook is een bekende en vaak gebruikte baan de half pipe. De naam zegt het al: een grote halve pijp waar je truukjes in kunt doen. Dat kan op 2 manieren: er boven uit vliegen en truukjes in de lucht doen of op de rand die ook wel de co-ping heet een bepaald soort stand doen. Je kunt heel veel met een skateboard. Dat staat vast.Skateboarden wordt gedaan in verschillende stijlen.

Er zijn 3 verschillende soorten Vert, Street en All Around.

Vert is alleen truukjes doen in een half pipe,

Street is op alle mogelijke banen en andere dingen skaten en

All Around is die 2 dingen samen.

Wat ik net heb verteld is wel ongeveer de basis van het skateboarden. Over een aantal dingen vertel ik straks uitgebreid.HOE HET SKATEBOARDEN BEGON

EN DE GESCHIEDENIS.Het is niet zeker maar men zegt dat het eerste skateboard is uitgevonden door een surfer die wou kunnen oefenen als er geen golven waren. Dus hij maakte de wielen van een kapotte rolschaats onder een plank. Dat gebeurde in 1963. Vlak daarna al kon je in de winkel kant-en-klare skateboards kopen. Maar die waren nog heel anders dan dat ze nu zijn. In Amerika werd het skateboarden een enorme rage die echter ook weer snel was afgelopen. Maar het skateboarden; dat bleef. Ook in Europa ontdekte men het skateboarden. Uiteindelijk kwamen in de hele wereld skatebanen en -parken. Toen al reisden jongeren de hele wereld af om ergens in een skatepark aan een wedstrijd mee te doen. Langzaam maar zeker kregen steeds meer jongeren in de gaten dat skateboarden een leuke bezigheid is. Helemaal als je jongens allerlei truukjes met hun skateboard ziet doen. Ook nu wordt er veel geskateboard. Alleen hèèl anders dan vroeger. De skateboards zelf zijn anders, de kleding is anders, kortom bijna alles is anders. Maar over hoe het nu is vertel ik straks meer.HET SKATEBOARD ZELF EN TRICKS.Het skateboard zelf bestaat uit 3 basisonderdelen:

1. De plank (deck gelijk laten zien) waar je op staat,

het Deck. Zoals jullie kunnen zien is het deck niet plat maar gebogen op 2 manieren bij de tail en de nose dat zijn de voor-en achterkant is het skateboard gebogen dat is om op te staan en ook in de lengte is het skateboard gebogen dat is voor stevigheid het werkt het zelfde als bij een papiertje kijk (laten zien met papier) als ik het gewoon vast hou is het helemaal slap maar als ik hem een beetje gebogen hou is het steviger dat is ook gedaan met de plank en daardoor kan die flinke klappen hebben. Op de plank zit krip tape, dat is een soort schuurpapier alleen dan plakt het dat kun je dan op je plank doen zodat je niet uitglijd.2. De trucks die dragen de plank en de wielen zitten er aan vast. De trucks zijn om te kunnen sturen dat werkt met deze rubbers en dan kun je naar de kant waar je heen wilt leunen dan buigen de rubbers dan stuurt je skateboard zo. (alles laten zien.)3. De wielen. Tegenwoordig zijn de wielen gemaakt van polyurethaan want dat rijdt het best en is het stevigst. In de wielen zitten de lagers, het zijn kogel- lagers die kun je er zo los in doen (laten zien). De lagers zitten zo in elkaar (laten zien en uitleggen). Als je ze schoon moet maken dan kun je ze volledig uit elkaar halen.Tricks.Met een skateboard kun je heel veel truukjes. De basis van bijna alle truukjes is de ollie. Dat is springen met je skateboard zonder die met je handen vast te pakken die gaat als volgt:

je staat op je skateboard met je voorste voet ongeveer in het midden en je achterste voet op de achterkant, dan buk je een beetje, je drukt de achterkant van je skateboard in en ondertussen schuif je je voorste voet naar voren en duwt die daarna weer naar beneden. Als je dat in een vloeiende beweging doet zul je zien dat je van de grond komt. En als je lang oefent lukt het je steeds

Dat is onderverdeeld in 4 categorieën.

Dat zijn

1. Truukjes die je gewoon op de grond en in een half pipe kan doen. Maar dat truukje bestaat uit een beweging van je skateboard

2. Je hebt truukjes die je ook op de grond of in een half pipe kan doen alleen dan kun je zelf bepalen hoe lang je dat truukje doet want dan kun je die stand van je zelf en die van je skateboard vast houden. Dat laat ik straks in een filmpje zien. Dan is het duidelijker.

3. Zoals ik eerder al zei kun je met een skateboard ook grinden dat kan op heel veel manieren je kan alleen met je trucks grinden of met je deck je kunt ook met je deck en je trucks grinden dat kan op een buis of ander obstakel. Grinden kan op oneindig veel manieren er bestaan zelf grind waarbij je als een dart pijltje op je skateboard ligt en dan over een buis grind deze grind heet de human dart. Dat laat ik straks ook in een filmpje zien.

4. Je kan op de co-ping truukjes doen dat kan bijvoorbeeld in een hand plant daarbij sta je met een hand op de co-ping en met de andere hand hou je je skateboard vast. Dan ga ik nu het filmpje laten zien. Al deze truukjes kun je ook combineren bijvoorbeeld een ollie en dan doe je een kickflip dat is je skateboard zo (laten zien) rond draaien en dan kun je ergens op grinden. Zo zijn er nog veel meer combinaties ook kun je zelf truukjes verzinnen.BANEN, SKATEPARKEN EN WEDSTRIJDEN.(Alles laten zien)

Er zijn allerlei soorten banen voor op te skaten Zoals ik al heb verteld kun je skaten in een half pipe dat heet ook wel een Veurt en je hebt grind buizen die zijn er ook in allerlei lengtes maar er bestaan nog veel meer dingen waar je op kunt skaten. Ik zal er een paar noemen en laten zien: je hebt ramps dat zijn dit soort dingen het lijkt op één kant van een half pipe alleen dan op de grond. Ook kun je op een schans skaten, er vanaf vliegen en zo hoog mogelijk komen, dat doe ik zelf ook meestal als ik ga skaten. Je hebt ook de box dat is een plateau en daar aan vast kunnen ramps zitten en er kan ook een grind buis op of aan zitten. Er bestaan heel veel variaties op een box. Hoog, laag, breed, smal, met mini ramp er aan of alleen om er op te ollién kortom het kan allemaal. Je kan ook skaten in een pool dat is een grote ronde bak die van binnen helemaal rond loop tot het midden. Ook deze bestaat in verschillende vormen zoals in een ei vorm of met in het midden nog iets om op te rijden. Bij alle dingen met skaten kun je het zo gek niet bedenken of het bestaat. Er zijn zelfs loopings waar sommigen door heen skaten. De ramps, boxen en grind buizen die ik net heb opgenoemd kun je ook huren in Rotterdam bij skateland.

Een skatepark is het zelfde als een skatebaan alleen dan in het groot. In America zijn skateparken die helemaal ingericht zijn als in moderne steden want in de steden van tegenwoordig zijn heel veel goede randjes, verhogingen, aflopende taluuds, grind bankjes en nog veel meer waar je goed op kunt skaten. Alleen willen de meeste mensen niet hebben dat je voor hun deur skate want het maakt herrie en bijvoorbeeld met grinden beschadigen dingen. En daarom zijn er van dat soort parken gemaakt maar de meeste skaters vinden op straat skaten het leukst. In Nederland zijn niet van dit soort parken. Maar wel gewone skateparken met ramps, half pipe’s, grind- buizen en -randen, boxen, schansen en andere dingen. Eigenlijk over bijna de hele wereld zijn Skateparken en skatebanen, ze zijn er in alle soorten en maten maar in Amerika vind je de aller grootste ik zal er een paar noemen in Nederland: je hebt skateland in Rotterdam, area51 in Eindhoven, het colosseum in Groningen, het griftpark in Utrecht, Burnside in Deventer daar ben ik zelf ook geweest, verder heb je over de hele wereld nog veel meer skateparken. Bij al deze skateparken worden ook wedstrijden gehouden. Een paar maanden geleden was er bijvoorbeeld het Nederlands kampioenschap skateboarden voor kinderen tot 11 jaar en voor senioren dat werd gehouden in skateland. Aan de wedstrijden doen veel kinderen en jongeren mee. Het is vooral voor de gezelligheid en meestal niet om perse te winnen. Alleen pro-Skaters willen perse winnen en skaten om geld te verdienen maar meestal zijn ze al heel erg rijk en ze skaten niet alleen omdat ze het leuk vinden. Maar voor gewone skaters geldt dat absoluut niet.

Skaten is het leukst als je het met meerderen doet. Daarom worden wedstrijden georganiseerd bij skatebanen. Er doen bijna altijd veel mensen mee.DE SKATE OUTFIT.Tja, wat word er nu zoal gedragen door skaters. Meestal zijn het wijde kleren. Hoe wijder hoe beter. Er zijn veel merken die skatekleding maken ik zal een paar merken opnoemen: je hebt No Fear, Spit Fire, Overzeas, Tribal, Zero or die, Billabong, Mysery en er zijn nog veel meer merken. Over skate truien valt niet echt veel te vertellen maar over broeken valt meer te vertellen de broeken zijn wijd en hebben hier (laten zien) een ding wat oorspronkelijk bedacht is ooit om een hamer in te kunnen hangen maar daar wordt het door skaters nooit voor gebruikt. Ook hebben sommige skaters een ketting aan hun broek. Ik vertel ook nog iets over skate-schoenen maar eerst noem ik een aantal merken van skate-schoenen: je hebt DC Shoes, globe, Adio, circa en nog veel meer. Skate-schoenen zijn over het algemeen flink breed dat is voor extra veel grip op je skateboard enne zoals je ziet zijn mijn schoenen ook flink breed. Bij DC Shoes zit er ook extra versteviging in de zijkant dat is voor bij het ollién als je je voet omhoog veegt. Ook zit de schoenzool een stuk om de schoen heen dat is ook voor extra stevigheid alleen ondanks dat zijn mijn schoenen er al bijna aan maar het vermindert het slijten wel een stuk.

Bij het skaten word het aangeraden om beschermers te dragen want er wordt nogal veel gebroken met skateboarden. Bijvoorbeeld Tony Hawk, één van de beste pro Skaters van de wereld, heeft al 34 keer zijn arm gebroken. Alleen die draagt wel beschermers want als die iets breekt verdient hij 7 of 8 weken geen geld. Maar ondanks dat het wel wordt aangeraden dragen de meeste skaters geen beschermers. Ikzelf eigenlijk ook niet maar ik merk zelf wel dat als ik bijvoorbeeld in de zomer met korte mouwen skate dat ik dan wel voorzichtiger skate als met een trui aan. Inmiddels moet ik ook eigenlijk scheenbeschermers aan omdat ik altijd super veel blauwe plekken op mijn schenen heb. Het werkt wel maar ik doe ze vaak niet aan. Beschermers worden vaak niet gedragen omdat het erg irritant zit. Daarom draag ik ze ook liever niet. Ik vind zelf vooral pols-knie en elleboogbeschermers erg irritant zitten. Deze worden door de meeste skaters ook bijna nooit gedragen. Door Street skaters word een helm veel minder gedragen maar door veurt skaters wel want de hoogte die een goede veurt skater bereikt in een half pipe is zo hoog dat het toch een stuk slimmer is om een helm te dragen. Het is soms wel verplicht een helm te dragen bijvoorbeeld in skateland daar moet je een helm dragen in de grote half pipes. Sommige hele goede skaters dragen ook een beschermer over hun rug zodat ze die niet gelijk breken als ze van heel hoog vallen. Maar bijvoorbeeld bij professionele skate wedstrijden word de bescherming altijd zoveel mogelijk weggedek met kleding want als je overduidelijk helemaal zit ingepakt met bescherming krijg je minder punten van de jury want die kijkt vaak ook naar hoe het er allemaal uit ziet. Sommige skaters dragen zelfs helemaal geen bescherming in de wedstrijden. Dan oefenen ze de truukjes die ze willen doen met bescherming en dan rijden ze de wedstrijd bijvoorbeeld in hun blote bast of in een T-shirtje.VAN ALLES WAT.Nu vandaag de dag zie je meer van skateboarden dan 5 jaar geleden. Bijvoorbeeld in reclames of gewoon op straat want toen het net in Europa was, was het een enorme rage. Daarna werd het geleidelijk aan minder maar nu word het weer meer dat kinderen inplaats van achter de computer te gaan zitten gaan skateboarden. Ook hier op school zie je redelijk kleine kinderen skatekleding dragen maar ook hier in de klas. Het is dan wel geen skateboarden maar het heeft er wel mee te maken. Het komt veel meer terug in het straatbeeld. Kijk ook maar eens op middelbare scholen. Bijna iedere jongen loopt daar in skatekleding. Ook was het een keer in het jeugdjournaal dat er in Deventer een skatewedstrijd was en het klokhuis ging laatst een keer over skateboarden. Het wordt dus duidelijk meer alles rond het skateboarden. Dat vind ik wel leuk want als er heel veel jongens zijn die gaan skateboarden dan worden er bijvoorbeeld skateparken bijgebouwd,

ik heb meer vriendjes om mee te skateboarden en zo zijn er nog meer voordelen.In het guinness boek of records staat ook iets over skateboarden. Dat gaat over de hoogste snelheid die ooit is bereikt met een skateboard. Die snelheid is 156.5 km per uur. De man bereikte de snelheid door raketten achter op zijn streetboard, zo heet zo’n skateboard, vast te maken. Een streetboard heeft 6 achterwielen en 2 voorwielen en je staat er niet op maar ligt er op. Dit record haalde hij op een weg in de Californische bergen en hij wil nog steeds zijn record verbeteren. Deze man was al in de 40 toen hij dit deed.

En nog een record is de hoogste ollie ooit, dat was 1,5 meter hoog. Dus dat is ongeveer zo hoog als ik zelf!!!

Er zijn ook dingen gemaakt voor op spelcomputers. Ik heb zelf ook 2 spellen: Tony Hawks proskater 3 en 4. Daarbij kun je ook met professionele skaters skaten. Dat heb ik net ook laten zien in het filmpje. Er zijn verschillende levels waar je kunt skaten. Sommige bestaan ook in het echt.Er zijn een heleboel dingen die lijken of zijn afgeleid van skateboarden zoals snowboarden, surfen, kite surfen en skimboarden. Surfen en snowboarden kent iedereen wel hoop ik en kite surfen is met een vlieger surfen en skimboarden is met een kleine plank aan het strand waar een heel dun laagje water ligt.

Ik heb ook nog een paar kaarten, en foto’s waar mijn broertje, een vriendje en ik aan het skaten zijn.En lijkt het sommige van jullie ook leuk om te gaan skateboarden dan zal ik je een paar tips geven:1. Begin met een goedkoop skateboard en niet meteen met een uit een skate zaak want die zijn super duur. De mijne bijvoorbeeld kostte 150,- euro dus dat is een beetje te duur om mee te beginnen. Het slimste is om met een skateboard uit een speelgoed winkel te beginnen van de top 1 toys of bartsmit of zo. Die zijn tussen de 30 en 40 Euro.

2. je kan kijken of je het leuk vind en als dat niet zo is heb je in ieder geval geen hele dure.

3. Het oefenen gaat met vallen en opstaan, dus doe altijd bescherming om.

4. Begin te oefenen met rijden op de stoep en ga geen truukjes proberen.

5. als je goed bent in rijden kun je de ollie gaan oefenen doe dat dan gewoon stilstaand op de grond en daarna als je dat kunt kun je het ook rijdend gaan proberen en als je dat dan weer kunt kun je het ook van schanzen gaan proberen.

6. Je kan ook oefenen om kleine schanzen in te droppen en dat kun je dan op steeds hogere dingen oefenen.

Ondanks vaak vallen en veel oefenen ga skateboarden.Dat was mijn spreekbeurt.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

in het gedeelte over het deck zit het woord krip tape i.p.v. grip tape

10 jaar geleden

S.

S.

het is niet veurt maar vert. Je spreekt het op z'n Engels uit. Ook is het Mystery en niet Mysery. Je zou er ook bij kunnen zetten dat een nollie het omgekeerde is van 'n ollie. Oh ja en het is coping, niet co-ping

11 jaar geleden

J.

J.

bedankt voor de informatie want als er zoon sites niet waren zou ik niet weet hoe ik aan een spreek beurt aou beginnen

12 jaar geleden

N.

N.

ik hou van skateboarden

10 jaar geleden

N.

N.

skate3 is leuk iets voor echte skateboarders

10 jaar geleden

N.

N.

ook dankjewel voor informatie

10 jaar geleden

A.

A.

ga dit gebruiken voor mijn werkstuk

10 jaar geleden

T.

T.

deze site is echt top ik zou er een 10 voor geven

10 jaar geleden

N.

N.

yes nu hoef ik gewoon geen werkstuk meer te maken ik heb er nu gewoon een chil :P

9 jaar geleden

A.

A.

mooi werkstuk echt veel info al die dingen wist ik nog niet . cool!

8 jaar geleden

S.

S.

lol thanks chil je helpt me echt zawg

8 jaar geleden

R.

R.

danku je redt mijn leven ik had een 50op50

5 jaar geleden

D.

D.

op zich wel leuk

5 jaar geleden

Y.

Y.ik wist niks te bedenken dus ben naar sites gegaan kwam op deze vindt een erg goede site

5 jaar geleden

-.

-.

leuk gedaan

4 jaar geleden

I.

I.

Skate is cool en hier zit veel info in top!

4 jaar geleden

M.

M.

ik vint het zo slegt je speling is egt slegt

4 jaar geleden

K.

K.

kip is lekker

2 jaar geleden