SETI project

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1705 woorden
  • 20 april 2004
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
SETI project

Hallo allemaal,

Mijn presentatie gaat over het SETI – project. SETI staat voor Search for Extra Terrestrial Intelligence, wat kort inhoud dat er naar buitenaards intelligent leven wordt gezocht. Samen met ... heb ik hier voor ANW een opdracht over gemaakt en het leek mij leuk om hier ook mijn presentatie over te doen, omdat we vaak te horen kregen; wat is DAT nou weer, SETI??
Wat houdt het SETI-project in?

De NASA is al een hele tijd bezig met een groot project, het heelal doorzoeken naar tekens van buitenaards leven. Het zou kunnen dat er toevallig signalen worden ontdekt die door een andere beschaving worden geproduceerd of uitgezonden.
Dit is simpel gezegd, maar zo makkelijk is het niet om deze signalen te kunnen opvangen! Ten eerste duurt het heel erg lang voordat je het heelal doorkruist hebt en daarbij weet je niet eens waar het heelal ophoudt.
Ten tweede is hiervoor speciale apparatuur nodig, wat heel veel geld kost.
Toch is het zoeken naar leven buiten onze planeet een grote vraag en dus een uitdaging om deze te kunnen beantwoorden.

In 1996 bedachten David Gedye en Craig Kasnoff een plan om onderzoek te doen naar buitenaardse wezens. Veel mensen vonden dit een goed idee, maar het plan moest nog verder uitgewerkt worden. In 1998 was het plan al zo ver dat er geld ingezameld werd voor verdere uitwerkingen. In 2000 heeft NASA het SETI-project van start kunnen laten gaan.
NASA heeft de volgende strategie opgesteld om het SETI-Project te laten werken. NASA noemt haar strategie de tweetraps-strategie.
Er zijn hier twee losse projecten die allebei naar buitenaards leven gaan zoeken.
Targeted Search, is de eerste trap. Deze is gericht om te zoeken binnen een straal van 75 lichtjaar. Deze trap onderzoekt 850 zonachtige planeten. Waarom er op zonachtige sterren wordt gezocht naar enig teken van leven? Er wordt gedacht hier de grootste kans te hebben om enig teken van leven te vinden, omdat wij immers ook in de buurt van een zonachtige ster leven, de zon. Gigantische radiotelescopen worden er ingezet om elk signaal, zwak of sterk te kunnen ontvangen en te onderzoeken.
En dan is er ook nog de tweede trap, de Sky Survey genoemd. Deze trap is er voor de mensen die niet geloven in het idee dat als er buitenaards leven zou zijn, dat dat zich bevindt in de buurt van zonachtige sterren. Deze trap is een stuk minder nauwkeurig dan de eerste. De Sky Survey heeft een veel breder zoekterrein. Bij trap 1 worden frequenties tussen de 1 en de 3 GHz onderzocht en bij de Sky Survey zijn het frequenties tussen de 1 en de 10 GHz.
NASA pakt het als volgt aan: antennes die normaal gebruikt worden om satellieten mee te volgen worden nu ook gebruikt om de hemel af te tasten voor signalen. NASA gebruikt voor deze zoektocht haar antennes in een speciaal netwerk namelijk het Deep Space Netwerk. Het Deep Space Network is een manier waarop NASA te werk gaat. Het Deep Space Network is een internationaal netwerk van antennes, die gebruikt worden voor de ondersteuning van de ruimtevaartmissies en radio- en radarwaarnemingen in de ruimte. Maar soms wordt de zoektocht van een bepaalde grote antenne even stilgelegd omdat deze dan belangrijkere taken heeft gekregen. In maart 2003 werd de radiotelescoop in Arecibo, in Puerto Rico, op een 50 veelbelovende plekken gericht. Deze waarnemingscampagne zou 3 dagen gaan duren maar werd na 1 dag al stilgelegd vanwege een onverwachte uitbarsting van zonnevlammen.
Het SETI-project beschikt over de grootste schotelantenne ter wereld. Deze vind je onder andere in Australië, West Virginia en Puerto Rico. Daar naast hebben ze de beschikking over gespecialiseerde digitale signaal processoren. De schotels zijn op afstand bestuurbaar vanuit het hoofdkwartier in Moutain View, Californië.
Seti @ home

Het leuke van het Seti - project is dat je zelf ook kan meehelpen om aliens te vinden. Op de homepage van seti (www.seti@home.com" class="text-blue hover:text-blue-hover focus:text-blue-focus">www.seti@home.com) kun je een screensaver downloaden. De screensaver geeft grafieken weer met pieken en dalen. Als je echt een opvallende of extreem hoge piek hebt, is het mogelijk dat je iets gevonden hebt. De screensaver is al aardig bekend over de hele wereld. Wereldwijd doen er ongeveer 3,5 miljoen mensen mee. Alle gegevens van jouw waarnemingen worden naar de NASA gestuurd die de gegevens dan weer verwerkt. Maar waarom heeft de NASA deze actie ingezet? De computers bij de NASA kunnen het niet aan om de echt zwakke signalen op te vangen en te onderzoeken. Daar zou te veel energie voor nodig zijn en een te grote computer. Dus gebruikt de NASA onze computers als we die even niet nodig hebben en de screensaver aanstaat.
Hier zie je hoe zo'n actieve screensaver eruit ziet.

Sponsors

Het SETI – project krijgt op dit moment behoorlijk veel steun van verschillende sponsors, maar dat was in het begin van het project wel anders.
Na maanden zoeken naar sponsering, vond SETI@home een sponsor in 'The Planetary Society'. Verder kwam er steun van Paramount Pictures, die SETI@home in de publiciteit bracht op 11 december 1998 tijdens de release van zijn film "Star Trek: Insurrection". Er werd een oproep gedaan aan alle aardbewoners: "Voor het eerst in de geschiedenis van Star Trek, wordt de planeet aarde uitgenodigd de crew van de U.S.S. Enterprise te helpen bij het zoeken naar nieuwe levensvormen en nieuwe beschavingen."

De kans op het vinden van buitenaardse wezens

Al heel lang zijn astronomen bezig geweest om een schatting te maken, hoe groot de kans is om buitenaards leven te vinden. Naar veel tijd hebben astronomen een vergelijking gemaakt, die vergelijking is beter bekend als de “Drake equation”. Frank Drake heeft deze vergelijking opgesteld. Hij was de eerste mens die zocht naar buitenaardse radiosignalen.
Aangezien dit een hele ingewikkelde formule is, zal ik het jullie besparen om deze helemaal uit te gaan leggen, ik zal hem kort toelichten. De kans op het vinden van buitenaards leven hangt volgens deze formule af van;
- het gemiddelde aantal planeten per ster
- het gedeelte van de sterren met planetenstelsels
- het gemiddeld aantal planeten in elk planetenstelsel dat geschikt is voor het ontstaan en evolueren van leven.
- het gedeelte van de planeten waarop zich werkelijk leven kan ontwikkelen.
- het gedeelte van planeten met leven waarop zich intelligent leven heeft ontwikkeld.
- het gedeelte van planeten met intelligent leven waarop zich een beschaving kan ontwikkelen die in staat is over de al eerder genoemde grote afstanden te communiceren.
- de levensduur van een technische beschaving.
Van al deze gegevens is alleen de eerste voorwaarde bekend, het gemiddelde aantal planeten per ster.

Wat gebeurt er als we iets vinden?

De schotels die gebruikt worden voor het SETI-project zijn ontworpen om constante, langzame signalen te op te sporen. Zoiets als het geluid van een fluit naast een denderende waterval. Maar elk niet-constante signaal, waar dus veel variatie in zit, wordt niet ontdekt en verdwijnt. Om te kunnen begrijpen wat de buitenaardse wezens ons willen vertellen hebben we een nog veel grotere schotel nodig. Het is waarschijnlijker dat, als er eenmaal een signaal gevonden is, er meer geld beschikbaar wordt gesteld om contact te kunnen leggen. Pas dan is de mens goed in staat te communiceren.
Maar als we de boodschap niet kunnen ontcijferen is het enige wat we weten dus dat er een intelligente levensvorm bestaat ergens ver weg. Aan de hand van de signalen kan men de directe positie van de bron bepalen en de verandering van de frequentie vertelt ons iets over de rotatie en baan van de 'E.T. home planet'. Zo'n ontdekking zal een enorme invloed hebben op ons hele bestaan. We zouden niet meer het enige leven in het universum zijn en misschien ook niet meer de slimste.
Maar dan? Stel dat we het bericht ontvangen? Wat doen we ermee? Zullen we het begrijpen? Dat weet natuurlijk niemand. Waarschijnlijk zullen de 'aliens' (alien = engels voor vreemdelingen) ons plaatjes en andere informatie sturen zodat wij meer te weten kunnen komen over het universum.

Wat zijn SETI's resultaten tot nu toe?

Tot nu toe zijn er nog geen buitenaardse signalen ontvangen. Een kunstmatig geproduceerd buitenaards signaal is nog nooit gevonden. Maar alle zoektochten zijn in een of meer opzichten beperkt geweest. Bijvoorbeeld in gevoeligheid, het frequentiebereik, type signaal en het aantal sterren dat ze konden observeren. Mede door een gebrek aan geld. Zo ook het SETI- project. Het project kost tussen de 4 en 5 miljoen dollar per jaar en hoewel dat niet erg veel is moet het toch gefinancierd worden.
Vele SETI zoektochten hebben echter wel onverklaarbare signalen gesignaleerd, maar zolang een signaal niet herhaaldelijk en door een andere schotel wordt waargenomen, is er geen echte sprake van een buitenaards signaal, en wordt dus niet geaccepteerd door de onderzoekers.

Eigen mening en conclusie

De kans op het ontdekken van buitenaards intelligent leven blijft klein. Een hele boel factoren moeten tegelijkertijd kloppen, wil een signaal opgespoord worden. De satelliet in Arecibo kan maar 30% van de hemel afspeuren, een signaal moet constant zijn wil hij worden opgevangen… het is inderdaad zoeken naar een speld in een onbekende hooiberg!
Als er toch intelligent leven wordt gevonden, zal dat enorm grote gevolgen hebben voor de mensheid. Er zal meer geld beschikbaar worden gesteld voor verder onderzoek en misschien vinden er wel uitwisselingsprojecten plaats. We zullen ongetwijfeld veel van elkaar kunnen leren. Misschien zijn de buitenaardse wezens wel veel verder in de wetenschap dan wij!
De resultaten van het SETI – project zijn een paar onverklaarbare opvallend sterke signalen, maar die zijn niet constant dus niet interessant voor wetenschappers. Er is in ieder geval nog geen buitenaards leven gevonden.

Met ANW hebben wij geleerd wat de omstandigheden op de andere planeten in ons zonnestelsel zijn en het lijkt mij niet dat daar enig leven mogelijk is.
Misschien is er wel leven in een ander zonnestelsel… maar dat is zo verschrikkelijk ver weg, dat we daar waarschijnlijk nooit wat aan zullen hebben!
Naar mijn mening kan het geld wat aan het SETI – project besteed wordt (zo tussen de 4 en 5 miljoen per jaar) beter in de aarde worden gestopt, bijvoorbeeld door de mensen in Afrika onderdak te geven. Daar zie je het resultaat tenminste van!
Het SETI – project is erg boeiend, maar ik denk niet dat het wat op zal leveren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.