Scooter

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1144 woorden
  • 22 juli 2008
  • 188 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
188 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Geschiedenis

Hoe is de scooter ontstaan:
Eigenlijk was de de bromfiets een fiets met een “Hulpmotor”, een solex bijvoorbeeld, maar later begon het steeds meer op een motor te lijken. In eerste instantie werden gemotoriseerde fietsen als scooter aangeduid, in de 2e wereldoorlog kwamen de opvouwbare scooters, die werden altijd door parachutisten gebruikt. Na de oorlog werden scooters heel populair en waren best wel goedkoop, de auto’s werden beter dus de scooters gingen weg maar in de jaren 90’ kwam de scooter weer terug.

Hoe wordt een scooter gemaakt.

De scooter wordt uit verschillende voorwerpen gemaakt. De fabrikant krijgt gewoon kant en klare onderdelen toegeleverd en zet ze met behulp van machines en met de hand in elkaar. Frame, kappen, wielen, banden, uitlaten, schokdempers, luchtfilters, voorvork, krukassen, poulies, carburateurs, V-snaren, cilinders, lagers, zuigers, accu's, verlichting, startmotoren, begrenzers, contactsleutels. Dit zijn de bekendste onderdelen die in een scooter te vinden zijn.


Leuke en minder leuke dingen van de scooter

De minder leuke dingen zijn : je kunt snel vallen, dat hij op benzine rijdt want dat kost geld, hij gaat niet al te hard tenzij je hem tuned, en het bedrag van een nieuwe scooter is zo hoog. De leuke dingen zijn dat je hem op kan voeren, mooi kan maken met kleuren stickers enz. wedstrijden welke harder gaat met vrienden.

Schakelbrommer

Een scooter is automaat en schakelbrommer moet op geschakeld worden, zo iets word een schakel brommer genoemd! Er zijn ongeveer 3 tot 6 versnellingen, 30 jaar geleden waren Kreidler,Zündapp en honda bekende schakel brommers. Maar in 2006 lijken ze heel erg veel op motors de bekendste schakelbrommers zijn : Honda MB, MT en NSR, Aprilia RS50.

Bromfiets

• Een snorfiets zit tussen een fiets en een brommer in.
• Kenmerkend voor de snorfiets is dat het vermogen begrenst is tot 25 kilometer per uur. Voor berijders van snorfietsen geldt geen helmplicht in Nederland. Snorfietsen zijn in Nederland te herkennen door een (verplicht aan te brengen) oranje kam of sticker op het voorspatbord en een blauw (kenteken-) plaatje (beiden zijn bij een brommer geel). Vanaf 16 jaar mag men met een snorfiets rijden, met een bromfietscertificaat. Een verzekering is verplicht.

Boetes

De 10 boetes met de euro erbij

1. Bestuurder jonger dan 16 jaar 130,00
2. Niet kunnen tonen bromfietscertificaat 50,00
3. Zonder bromfietscertificaat rijden 75,00
4. Geen of geen goedpassende helm dragen 50,00
5. Door rood rijden 90,00
6. Geen voorrang verlenen bij een zebrapad 90,00
7. Als bromfietser de fietsstrook met doorgetrokken streep gebruiken 90,00
8. Niet stoppen voor stopstreep 35,00
9. Als je een teken tot snelheid verminderen mist 90,00
10. Te hard rijden binnen de bebouwde kom tussen 28,00 en 468,00


Belangrijke onderdelen van scooter

Cilinder
Het belangrijkste is een vermogen, om je scooter te laten opvoeren. Je hebt verschillende soorten cilinders en verschillende merken en verschillende prijzen, dure en goedkope: Je hebt 50cc , 70cc. En merken heb je als : Athena, Malossi, Polini, enz.
Je cilinder moet goed gekoeld worden door waterkoeling of geforceerd luchtkoelingssysteem anders gaat hij snel kapot, bijvoorbeeld een:
- Vastloper, een vastloper is wanneer er te weinig olie in je cilinder komt dan word het stroef en de zuiger word dan warm en zet uit tegen de wand en zit vast.
- En ook een warmloper, dat is wanneer je scooter een op te hoog temperatuur komt dan zet je zuiger uit tegen de wand en gaat roken en dan heb je ook nog eens kans dat je een vastloper krijgt.

Carburateur

Op een standaard scooter zit er normaal een 12mm carburateur. Carburators bestaan er in verschillende maten.:
-12mm (op standaard scooters)
-14mm, 15mm, 16mm, 17.5 mm, 19mm, 21mm en 25mm
Wanneer je een andere (grotere) cilinders monteert is het aangeraden een grotere carbu te monteren. Een 17.5mm is eigenlijk de beste die je kan monteren; hij verbruikt niet veel meer en hij geeft veel betere prestaties. Een 19mm geeft wat betere prestaties maar het verbruik stijgt wel weer. Een 21mm geeft misschien nog iets betere prestaties maar niet evenredig met z'n verbruik. Een 25mm is echt overbodig. Alleen nuttig bij echt hoogtoerige scooters.
Hoe groter je carburateur is, hoe sneller je topsnelheid. Hoe kleiner je carburateur, hoe hoger je treksnelheid onderin. Een grotere carburateur is maar nuttig wanneer je veel toeren draait. Op een standaard cilinder(50cc)zal een grotere carburateur niet zoveel verschil geven. Op een snelle 50cc zal een 17.5mm dan wel nuttig zijn.


Krukas

De krukas is eigenlijk de aandrijving van de op en neer bewegende zuiger in de cilinder.
Als de zuiger op en neer gaat in de cilinder kun je er nog niet veel mee, maar aan de zuiger zit dus een stang (de drijfstang), dat is een deel van je krukas. De zuiger gaat op en neer dus de drijfstang gaat ook mee naar boven en beneden, daaraan zit een draaimechanisme en die zit aan een halve cirkel en die drijfstang zit er scheef op, zodat als die zuiger op en neer gaat er een draaiende beweging ontstaat.
Die draaiende as zit aan een lange soort buis, waaraan een klein stukje verder je vario op vast zit, dus als je krukas gaat draaien draait je vario op deze manier zo mee de rest van dit proces staat bij vario en koppeling. Hoe werkt een krukas? Dat is eigenlijk ook heel simpel. Je hebt natuurlijk je zuiger en je cilinder alles bij elkaar. Doordat je bougie benzine ontsteekt ontstaat er een explosie. Die explosie duwt je zuiger naar beneden. Aan je zuiger zit je drijfstang vast, en aan de drijfstang zit je krukas, het hele principe ontstaat om van op- en neer gaande energie ronddraaiende energie te maken. Doordat je drijfstang naar beneden gaat draait je krukas.

Uitlaat
Als de druk uit de uitlaatpoort komt, drukt het met alle kracht de lucht de uitlaat in en dan schiet het naar de achterkant. Komt het weer terug naar de bocht en dan gaat het via de demper eruit, die flens vast zou zitten kan de uitlaat er zou afknallen.
Je scooter komt vooruit door het verbranden van benzine: die wordt via de carburateur dan naar het spruitstuk naar het membraan geleid, die de benzine nog eens goed schoonmaakt, bij de cilinder aangekomen wordt het naar voren gepompt door de zuiger als het helemaal voorin is komt er een vonkje bij, daarbij ontstaat een ontploffing, door die ontploffing gaat de zuiger weer naar achter waarbij de uitlaatgas weer vrij komt en via de uitlaatpoort ontsnapt en in de uitlaat terecht komt als het in de uitlaat komt. Dan komt er weer benzine in de cilinder en komt er weer een ontploffing, het andere uitlaatgas is dan al buiten en zo gaat het in werking.

Veiligheid

Je moet altijd een helm op als je aan het rijden bent, ook al moet je een klein stukje.
Hoe word een helm gemaakt? Een moderne helm bestaat uit verschillende delen: de buitenschaal, de binnenschaal, de binnenbekleding, een vizier en een kinband. De buiten- en de binnenschaal zorgen ervoor dat de klappen niet rechtstreeks aan je schedel worden doorgegeven bij een ongeluk.

REACTIES

N.

N.

hello gaat het goed dit is goed gemaakt

13 jaar geleden

J.

J.

wa denkte gij nou weer de helft klopt niet

6 jaar geleden

T.

T.

Mmm matig werkstuk er zitten stukken in die waar zijn maar ook stukken die niet kloppen. bv: het membraam zorgt er niet voor dat de benzine nog wordt gezuiverd maar de membraam kleppen zorgen ervaan dat de benzine niet terug kan stromen naar de carb, maar geforceerd wordt om de cilinder in te gaan. duidelijk niet al te veel verstand van brommers dus.
maarja verder netjes gedaan

gr

11 jaar geleden

B.

B.

M mAn dE hElFt kLoPt nIEt aN

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.