Schoenen bieden bescherming voor de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou, …
Ze kunnen het lopen vergemakkelijken, maar soms ook niet bv. naaldhakken..
Een schoen is gemaakt in de vorm van de voet.
Het bovenmateriaal – dat meestal zacht leer, stof of kunststof is – is meestal soepel om goed te passen.
Het leer van een schoen is gemaakt van huiden van dieren en dan meestal van runderen omdat deze huiden het sterkst zijn.
Deze huiden worden gelooid (= vocht toevoegen aan de huid)zodat ze beter bewerkbaar zijn.
De zool is van slijtvast materiaal zoals harder leer of rubber en kan meebewegen tijdens het stappen.
De hak is meestal van kunststof gemaakt en bekleed met leder of stof of ze zijn van dunne reepjes leer gemaakt.
Geschiedenis
In de prehistorie - tussen 15000 en 12000 voor Christus - werden schoenen voornamelijk gemaakt en gedragen om de voeten te beschermen tegen de kou. foto
Tot ca. 1500 voor Christus was het in Egypte heel normaal om op blote voeten te lopen. Schoenen werden als statussymbool gezien en niet als gebruiksvoorwerp.
Geleidelijk aan werd het minder fatsoenlijk om op blote voeten te lopen want je was dan blijkbaar zo arm dat je niet meetelde… foto
De zolen werden van gevlochten papyrus in de juiste maat gemaakt door hun voeten in nat zand te duwen. Ze bevestigden riemen aan de zolen om ze op de juiste plaats te houden. De rijkere mensen versierden hun sandalen met juwelen en goud.
In de klassieke oudheid bij de Grieken en Romeinen droeg bijna iedereen sandalen. De rijkeren hadden linker- en rechterschoenen. De arme mensen droegen 2 gelijke schoenen en wisselden deze elke paar dagen om. Vrouwen droegen sandalen met hoge kurkzolen om langer en slanker te lijken.
Na 1200 verschenen de eerste schoenen met lange spitse neuzen in Europa,snavelschoenen. Deze zijn waarschijnlijk door de Kruisvaarders naar hier overgebracht. Hoe langer de punt, hoe belangrijker de persoon die hem droeg. Bij sommige modellen was de punt zo overdreven lang dat hij met een kettinkje op kniehoogte aan het been moest worden vastgemaakt.
In de 16de eeuw droegen de mensen lage schoenen met brede neuzen die heel wat comfortabeler waren. Men noemde deze schoenen ‘koemuil’. foto
Lodewijk XIV ( de Zonnekoning) bracht schoenen van zijde of satijn, prachtig geborduurd of afgezet met kant in de mode. Aan de hoogte van de hak kon je zien of iemand van adel was of niet.
Deze hakken, meestal rood, werden vanaf de 17de eeuw meer en meer echte kunstwerken. Ze werden beschilderd door beroemde kunstenaars.
In het begin van de 20ste eeuw werden de kleedjes en rokken alsmaar korter en werden de schoenen echte blikvangers.
Weetjes
*Wist je dat een van het duurste paar schoenen van het luxehuis Christian Louboutin meer dan 6.000 euro kost? Foto
*De lengte van je voet is gelijk aan de lengte van je onderarm, van elleboogplooi tot net aan de pols.
*De Franse president, Nicolas Sarkozy, is kleiner dan zijn vrouw en draagt daarom vaak schoenen met hakken. foto
*Fergie, de zangeres van de Blackeyed Peas, is ook een schoenen fan. Haar schoenenkast noemt ze ‘Fergieland’ en ze heeft nu zelfs een eigen schoenenlijn uitgegeven…
Bekende schoenen
1. Het glazen muiltje van Assepoester. Ik denk dat jullie het verhaal wel kennen. In het verhaal draagt Assepoester glazen muiltjes om naar het bal te gaan.
Die muiltjes zouden oorspronkelijk van eekhoornbont zijn geweest. Eekhoornbont is in het Frans ‘vair’ en klinkt hetzelfde als ‘verre’ (glas). Bij het vertellen van het verhaal zouden Assepoesters’ slofjes van bont door de generaties van vertellers in glazen muiltjes zijn veranderd.
2. De Gouden Schoen is een trofee die sinds 1954 jaarlijks wordt uitgereikt aan de beste speler in de Belgische voetbalcompetitie. De winnaar is die speler die de meeste stemmen krijgt van een jury. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste onderscheiding die een voetballer in de Belgische competitie kan krijgen. foto
3. Schoen zetten voor Sinterklaas:
Al van in de 16e eeuw zetten kinderen hun schoen. Ze kregen speculaas, pepernoten, chocoladeletters, marsepein en speelgoed. Nu zetten kinderen ook nog altijd hun schoen voor Sinterklaas.
Er zijn ook spreekwoorden over schoenen:
Iemand iets in de schoenen schuiven.
Iemand aanwijzen als de schuldige.
De moed zakt hem in de schoenen.
Hij verliest er de moed van .
Naast zijn schoenen lopen.
Een te hoge dunk van zichzelf hebben.
En als afsluiter laat ik jullie nog even mijn eigen eerste paar schoenen en laarsjes zien…
Zijn er nog vragen?
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
ik vind dit een goede spreekbeurt, proficiat
9 jaar geleden
Antwoorden