Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

RSI

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 557 woorden
  • 30 november 2003
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
63 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
welkom bij mijn presentatie. Deze presentatie gaat over RSI. Het gaat ongeveer vijf minuten duren. Ik wil jullie informeren over de gevaren van RSI. Dat ga ik als volgt doen: - Wat is RSI? - 3 fases - 3 soorten factoren - RSI voorkomen en genezen
Na de presentatie is er tijd voor vragen. Wat is RSI? RSI betekent Repetitive Strain Injuries. Hiermee worden klachten aan arm, schouder, pols, nek en hand die ontstaan door overbelasting, die meestal op het werk ontstaan. Je hebt veel verschillende vormen ervan, maar RSI is de verzamelnaam. Bekend zijn de muisarm en de tennisarm en de nieuwste vorm sms-duim. In beroepen waar mensen constantdezelfde beweging moeten maken, of in dezelfde houding moeten zitten komt het vaak voor. Denk aan mensen die de hele dag achter de computer zitten of cassieres die de hele dag met dezelfde beweging artikelen scannen. 3 fases Vaak lopen mensen rond met pijn onder het mom van ‘het gaat wel over’. Het klachtenbeeld van RSI verloopt meestal, niet altijd, volgens de zogehete 3-fase indeling. 1. De beginnende fase: dit zijn de eerste symptomen. SOMS last hebben van zere armen, nek en schouders. Deze pijn komt voor tijdens het werk en verdwijnt in de weekeinden en na het werk. Na een tijdje begin je tintelingen te voelen. 2. De gevorderde fase: werken is pijnlijk maar nog wel mogelijk. Nu ook klachten na het werk en s’nachts. Sprake van krachtverlies. 3. Blijvende fase: veel krachtsvermindering treedt op. Veel activiteiten zijn onmogelijk geworden. Klachten zijn moeilijk handelbaar en zorgen vaak voor langdurige ziekte. Om te genezen is een verandering van werk- en leefstijl nodig. Het klachtbeeld is opgebouwd in 3 fasen, maar de tijd tussen de stappen kan erg verschillend zijn. Het gaat heel geleidelijk, bij de een geleidelijker dan de ander.
3 factoren RSI kan door meerdere dingen ontstaan. De risico’s zijn voor iedereen anders. Er bestaan 3 soorten risicofactoren: 1. Persoonsgebonden factoren: bij vrouwen en jongeren komt RSI meer voor. Ook lichaamsbouw speelt een rol. 2. Omgevingsgebonden factoren: de werkplek, teveel zonlicht, tocht. Een gespannen houding leidt tot minder doorbloeding. 3. Andere factoren in de arbeidsomgeving: stress, kwaliteit management, zeggenschap over het werk, afwisseling met andere activiteiten. In Nederland vallen 2 miljoen mensen onder de risicogroep RSI. In sommige sectoren komt RSI vaker voor. de laatste jaren zijn er wel nieuwe risicogrepen bijgekomen, namelijk scholieren en studenten door het toegenome computergebruik. Er zijn dus 3 soorten risicofactoren, maar meestal is het een combinatie van 2 of 3. RSI komt veel vaker voor bij vrouwen. Dit komt omdat vrouwen in het algemeen veel gevoeliger zijn voor stress. En als je gestresst bent, zit je vaak in een verkramte houding en dat kan weer leiden tot RSI. Voorkomen en genezen Je kan RSI voorkomen door te letten op de inrichting van de werkplek, de muis niet vast te houden als je hem niet gebruikt, neem voldoende pauze en zorg voor afwisseling. Voor het genezen van RSI dient er een goede diagnose te worden gesteld door een arts om andere aandoeningen uit te sluiten. Er zijn echt heel veel manieren om van RSI af te komen zoals meditatie, acupuntuur, reiki, ergotherapie, bindweefselmassage enz. De arts zal een advies geven, maar de meest gebruikte middelen zijn rust, stress vermijden, sporten en fysiotherapie. Er zijn dus verschillende manieren om er van af te komen, maar voorkomen is beter dan genezen. Hierbij wil ik afsluiten. Zijn er vragen?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.