Reclame kan informatief, humoristisch of ontroerend zijn, maar mag niet misleidend, grievend of discriminerend zijn. Organisaties van adverteerders, reclamebureaus, media-exploitanten en consumenten werken samen in de Stichting Reclame Code. Deze stichting heeft gedragsregels opgesteld voor reclame-uitingen.
Reclamespotjes moeten onder meer in overeen stemming zijn met de wet, de waarheid, de goede smaak en het fatsoen. Daarnaast zijn er bijzondere reclamecodes, onder andere voor alcoholhoudende dranken en voor suikerhoudende dranken en voor suikerhoudend snoepgoed. In televisiereclame voor dit snoepgoed moet bijvoorbeeld altijd een tandenborstel worden getoond in de linkerbovenhoek van het beeld. De Reclame Code geldt niet alleen voor de STER, maar ook voor de commerciële omroepen.
Dit zijn de 10 hoofdregels:
1. Maak duidelijk dat je reclame maakt. 2. Houd je aan de wet en misleid niet. 3. Houd het algemeen belang in het oog. 4. Kwets en beledig niemand. 5. Denk aan de specifieke reclamecodes voor specifieke producten. 6. Ga zorgvuldig om met kinderen, jongeren en overige kwetsbare groepen. 7. Maak geen misbruik van gevoelige onderwerpen, zoals godsdienst en het milieu. 8. Zorg dat je claims, citaten en verwijzingen controleerbaar zijn. 9. Maak duidelijk van wie de reclame-uiting komt. 10. Probeer geen bestaande reclame na te bootsen.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden