Reclame
De gemiddelde Nederlander krijgt per dag 2500 reclame prikkels, waarvan hij er maar 75 oppikt, dat is maar 3%. Dit is misschien een leuke aanleiding om iets te vertellen over reclame wat een steeds grotere plaats in ons leven inneemt.
Reclame is officieel een Latijns woord “Reclamare”, wat uitroepen betekent. Dit is ook het goede woord voor hoe reclame in het allereerste begin is ontstaan. Toen stond ergens op een marktplein de stadsomroeper de aanbiedingen van de bakker rond te schreeuwen. Dit is langzamerhand uitgegroeid tot de reclame die we nu kennen op bijvoorbeeld de radio, televisie en het steeds populairder wordende internet. Maar dit zijn natuurlijk niet de enige vormen van reclame die bestaan, want anders zou je nooit aan 2500 reclameprikkels op een dag komen. Je moet dan ook denken aan: advertenties in een krant of tijdschrift, folders, uithangborden, plastic tassen en niet te vergeten mond-tot-mondreclame. In deze spreekbeurt wil ik vooral vertellen over welke reclamevormen er zijn,hoe we die tegenkomen en wat het met ons doet.
Als een fabriek of bedrijf meer naamsbekendheid wil krijgen, zijn imago wil verbeteren of meer wil verkopen, maakt die reclame. Grote bedrijven maken dan vaak gebruik van massamedia, waarmee ze in één klap een heleboel mensen kunnen bereiken. Nu is het nog de bedoeling dat ze een pakkende reclame hebben om daarmee de markt op te gaan. Deze maken ze natuurlijk niet zelf, dat doet een reclamebureau. Zo’n bureau houdt zich bezig met het bedenken van reclame. Bij een reclamebureau werken mensen die verstand hebben van kopen en verkopen, die goed kunnen schrijven en goed ontwerpen kunnen tekenen of filmen. Zij verzinnen de reclames. Reclamebureaus werken samen met marktonderzoekers. Zij onderzoeken het gedrag van mensen door ze te bestuderen. Ze onderzoeken de levenswijze van de mensen. Zo weet een reclamebureau hoe ze het best reclames kunnen maken.
Eén van de dingen waar een reclamebureau rekening mee moet houden, is de doelgroep. Dat is een groep personen in de samenleving waar het bedrijf de producten op af heeft gestemd. De doelgroep heeft grote invloed op het uiterlijk van reclame. Als een reclamebureau de doelgroep weet en de reclame gemaakt heeft, moet ze gaan bedenken hoe die reclame op de markt moet verschijnen.
Mond tot mondreclame De meest bekende én de meest effectieve vorm van reclame is toch wel de mond-tot-mondreclame. Mond-tot-mondreclame is de oudste en meest voorkomende vorm van reclame. Hier heeft het reclamebureau weinig invloed op. Want ook al wordt een product nog zo mooi voorgesteld op tv, als je via een bekende een negatief bericht hoort over dat product, zul je het niet zo gauw kopen. Zo heeft Youp van het Hek eens in zijn onemanshow verteld over Buckler bier. Buckler bier was toen het eerste merk dat op de markt kwam met alcoholvrij bier. Youp van het Hek maakte in zijn show zulke spottende opmerkingen over vooral de gebruikers van het merk bier, dat niemand het merk meer durfde te kopen. Zo zorgde Youp van het Hek ervoor dat het product binnen een jaar uit de handel werd genomen. Maar mond-tot-mondreclame werkt niet alleen negatief; positieve berichten over een product of bedrijf zullen je eerder overhalen om een product te kopen. Het product moet dan wel eerst bekende worden en dat kan ook onder andere op de volgende manieren:
Televisie Televisie is het medium waar veel reclame voorkomt, in de vorm van reclameblokken op de verschillende zenders. Televisie is voor bedrijven erg aantrekkelijk om een reclame op uit te zenden. Dat komt onder andere door de volgende dingen:
1) Het heeft een grote impact op je.
2) Er wordt veel televisie gekeken waardoor een reclame meteen bij een heleboel huiskamers binnenkomt.
3) Je kunt er veel mee doen, want je hebt beeld en geluid. Dit maakt het niet zo saai.
en
4) Televisie is het meest nauwkeurig gemeten medium, waardoor de reclame goed afgestemd kan worden op de doelgroep.
De tv bestaat uit verschillende soorten zenders: de publieke en de commerciële zenders. Bij publieke zenders moet je denken aan Nederland 1,2 en 3. Deze omroepen doen iets heel speciaals met hun reclame. Zo schrijven zij elk jaar een wedstrijd uit voor de beste reclame. De gouden Loekie verkiezing. Iedere Nederlander kan kiezen uit 30 genomineerden en daaruit wordt een winnaar bekend gemaakt. De winnaar van vorig jaar was bijvoorbeeld de Reclame van Amstel met in de hoofdrol twee mannen die archeologen speelden. De skelettend die zij uit de grond haalden hadden allemaal vooruitstaande voortanden, doordat ze de bierflesjes met hun mond openden. De winnaar van dit jaar wordt bekendgemaakt op 13 maart. Voorbeelden van commerciële zenders zijn RTL 4,5, Yorin en SBS 6. De commerciële zenders bestaan door de opbrengsten van de reclames, vandaar dat er daar ook veel reclameblokken worden uitgezonden. Publieke zenders bestaan niet alleen van geld verdiend door reclames, maar zij ontvangen ook geld van de regering. Bedrijven moeten betalen voor de zendtijd die ze op tv gebruiken. Bij de publieke zenders kopen ze zendtijd via de Stichting Ether Reclame, de Ster. Bij de commerciële zenders wordt dit geregeld via de zender zelf. De prijs van een reclame hangt sterk af van wanneer de reclame uitgezonden wordt. Je moet denken aan prijzen tussen de 2 200 en 110 000 Euro per 30 seconden.
Eén van de reclameblokken die ooit het duurst was, was die van de eerste Big Brother finale op 30 december 1999. Dit kwam onder andere door de hoge kijkcijfers die die avond zijn behaald door Joop van den Ende.
Heel veel bedrijven hadden dit jaar hun zinnen gezet op de reclameblokken tijdens het WK Voetbal, maar omdat Nederland uitgeschakeld is zal het kijkerpercentage niet zo hoog zijn. De hoogste reclameprijzen van dit jaar worden dan ook verwacht tijdens het huwelijk van Willem Alexander en Maxima op 2 februari. Het huwelijk van Willem Alexander en Maxima heeft niet alleen invloed op de tv-reclame, ook de straatreclame wordt voor die dag ingrijpend veranderd. De gevelreclame van Het Damrak in Amsterdam, moet allemaal worden weggehaald voor het koninklijk paar. En na 2 februari blijft de gevelreclame sterk gecontroleerd.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
L.
L.
leuk en handig
van loes
6 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Het is een goede spreekbeurt, maar je kunt ook nog wat vertellen over de geschiedenis van de reclame.
6 jaar geleden
Antwoorden