Geschiedenis
In 1826 werkten boekhandels en kranten nauw samen. Één boekhandel kwam met het idee dat het een idee was om een advertentiebureau op te richten. Henricus Nijgh is daar toen mee begonnen in 1837. Zijn eerste reclames waren voor scheepswerven. De reclame stond toen natuurlijk in de krant. In 1833 richtte Henricus Nijgh een grote krant op: de nieuwe Rotterdamse Courant. In 1864 word wordt meneer Ditmar zijn partner. Ditmar is een drukker. Vanaf die tijd begint het bedrijf te groeien. De reclameadvertenties werden steeds mooier o.a. door spreuken. Plaatjes konden toen nog niet betaald worden. Rond 1890 konden de plaatjes wel betaald worden de advertenties werden dus nog mooier. Veel bedrijven laten reclameadvertenties plaatsen. Één daarvan is Philips. Die verdienden veel meer nadat hij reclame in de kranten liet zetten.
De eerst tv-reclame
De eerste reclame werd in Rotterdam en omstreken uitgezonden. Dat was 1955. Nederland had toen 10.000 tv's. De reclame was van Philips. Niet iedereen vond het fijn dat er reclames werden uitgezonden, omdat ze veel geld kostte, en daardoor andere programma's slechter werden. En er waren toen nog maar een paar programma's in de week. Rond 1980 werd er veel reclame uitgezonden en vond iedereen het gewoon. De reclamebureaus verdienden goed.
De reclame van nu
Krant, radio en tv
Als een fabriek of bedrijf veel wil verkopen, maakt die reclame. Ze willen dat veel mensen weten welke producten hun verkopen. Grote bedrijven maken dan gebruik van de massa-media. Dat zijn krant, radio en tv. Met een tv kunnen bedrijven in één keer miljoenen mensen bereiken, daarom wordt die vorm vaak toegepast.
Ideëel en commercieel
Er is ook reclame die niet zijn bedoeld om mensen iets te laten kopen, maar om mensen te laten nadenken over wat ze doen. Een organisatie die zulke reclames maakt is SIRE dat betekent: Stichting Ideële Etherreclame.
Sire probeert hier geen geld mee te verdienen, maar een doel bekend te maken. Postbus 51 is zo'n zelfde organisatie. Deze organisaties maken reclame voor een ideaal. Daarom heet het ideële reclame. Reclame die bedoeld is om producten te verkopen heet commerciële reclame. Commercieel betekent: voor de handel. Bedrijven herhalen reclame heel vaak om het product heel bekend te laten worden. Ze maken voor hetzelfde product ook reclame op de radio en in kranten. Als je vaak iets herhaalt wordt het goed onthouden. Als mensen het vaak zien of horen gaan ze het ook geloven.
Reclamebureau
Bedrijven maken hun reclames niet zelf dat doen reclamebureau's. Zo'n bureau houdt zich bezig met het bedenken van reclames. Er werken mensen die verstand hebben van kopen, verkopen, die goed kunnen schrijven en goed ontwerpen kunnen tekenen en filmen. Zij verzinnen de reclames. Reclamebureaus werken samen met marktonderzoekers. Zij onderzoeken het gedrag van mensen door ze te bestuderen. Ze onderzoeken naar welke programma's ze kijken, hoe ze de krant lezen en hoe ze iets kopen. Zo weet een reclamebureau hoe ze het best reclames kunnen maken.
Doelgroepen
Er zijn 5 verschillende doelgroepen: de eerst zijn de boodschappers dat zijn huisvrouwen. De tweede zijn mannen. De derde zijn kinderen. De vierde zijn tieners. Tot slot zijn de vijfde doelgroep welgestelde, dat zijn mensen die een zakenleven lijden. Ze eten in restaurants enz.
Bereik
Voor elke doelgroep maakt een reclamebureau verschillende reclames. Die worden dan ook verschillend uitgezonden. Zo worden reclames voor speelgoed vaak uitgezonden als er kinderprogramma's aan de gang zijn. En reclames voor wasmiddel e.d. worden vaak uitgezonden onder talkshows, omdat daar veel boodschappers naar kijken.
Hoe wordt je beïnvloed
De marktonderzoekers onderzoeken ook waar mensen het liefst naar kijken. Bijna iedereen houdt van zonnig weer, als mensen in een reclame zien dat de zon schijnt worden ze vanzelf weer vrolijk. Reclamespotjes worden met veel licht opgenomen, omdat het product er dan veel lekkerder of mooier uitziet. Andere trucs zijn om in reclames voor drankjes en snoepjes mensen in een gezellige situatie te laten zitten. Muziek is ook een truc om reclame beter over te laten komen. Met muziek erbij komt het beter over en kunnen mensen reclames beter onthouden omdat er in gezongen wordt. In veel reclamespotjes worden producten vergeleken, waarbij het eigen product dan als beste uit de bus komt. Het gevolg van dit allemaal is dat je helemaal of gedeeltelijk voor de gek gehouden wordt.
Overdrijven
Liegen in reclames mag niet, maar overdrijven mag wel. Daar wordt dan ook sterk gebruik van gemaakt, want ze willen in zo'n kort filmpje zo opvallend mogelijk iets over een product vertellen. Soms overdrijven ze zo sterk dat het in het echt eigenlijk niet kan.
Wat wel en wat niet mag
In Nederland mag je geen reclame maken over bijv. sigaretten en andere tabaksartikelen omdat dat schadelijk is voor de gezondheid. Ook politieke partijen en kerken mogen geen reclamespots maken. Zij hebben ergens anders zendtijd gekregen bijv. bij de NOS. Als een reclamebureau een spotje heeft gemaakt wordt het eerst gekeurd door de Reclame Code Commissie. Die let erop of mensen niet beledigd worden, of er niet in gevloekt wordt, of er geen blote mensen in verschijnen. En als het over snoep gaat moet er een tandenborsteltje in beeld staan en als het over drank gaat moet er op het einde staan: Geniet, maar drink met mate. As mensen dan nog klachten hebben moeten ze schrijven naar de Reclame Code Commissie.
Zendtijd
Bedrijven moeten betalen voor de reclames die ze maken. Ze betalen voor de zendtijd die ze op tv gebruiken. Bedrijven kopen zendtijd op Ned. 1,2,3 bij de Stichting Ether Reclame. RTL 4 heeft ook zo'n organisatie die Information Publicite. (IP). Voor een spotje van 30 seconde betaalt een bedrijf tussen de 1300 en 2200. De prijs hangt vooral af van het moment waarop het wordt uitzonden. Reclame maken in de pauze van een belangrijke voetbalwedstrijd is duurder dan voor een weinig bekeken programma. Het geld dat de STER en IP verdienen, wordt o.a. gebruikt om programma's van te maken. RTL 4 maakt al haar programma's van het geld dat ze met de reclames verdienen. Deze omroep heeft geen andere bron van inkomsten. RTL 4 heet daarom een commerciële omroep. Ned. 1,2,3 worden publieke omroepen genoemd, want zij krijgen niet alleen geld van de reclames maar ook van de regering. Dat geld komt dus eigenlijk van de mensen die tv kijken. Deze omroepen kunnen heel veel geld verdienen aan de reclames, want er worden gemiddeld 80 reclames per dag per omroep uitgezonden. De meeste mensen haten reclame hierdoor. 25 % van de Nederlanders gaat iets anders doen tijdens een reclameblok.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
D.
D.
Veel informatie voor mij presentatie Nederlands!
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Ik vind het een prima werkstuk, en vind het echt en 8,5 waard ik ben zelf juf en weet waar je aan moet werken. Bijv. niet zulke lange hoofdstukken. En ik vind ook dat je een prima spelling hebt. En ik hoop dat je nog meer werkstukken gaat maken.
10 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
[GHa;hg.IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIeoy;fvhjgggmkVD cyNMc
6 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Wow! Mooi gedaan! Net als Anne ben ik juf. Je maakt lange hoofdstukken, maar wel veel informatie! Ga je meer werkstukken maken?
5 jaar geleden
Antwoorden