ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

Racisme in Zuid- Afrika en de VsWat is racisme?


Racisme komt voort uit vijandelijke gevoelens of verachting voor mensen die "anders" zijn. Racisten, aanhangers van het racisme, zijn van mening dat iemands karakter en mogelijkheden worden bepaald door de lichamelijke groep waartoe iemand behoort. Ook menen ze dat hun eigen land of volk superieur is ten opzichte van andere etnische groepen, mensen die dezelfde godsdienst hebben of dezelfde taal spreken. Ze vinden het dan ook rechtvaardig dat ze de leden van andere etnische groepen minderwaardig mogen behandelen en ze maken hen soms het mikpunt van haat, mishandeling en discriminatie.De Apartheid in Zuid- Afrika

De Apartheid duurde zo'n 43 jaar, van 1948 tot 1991. Het was een systeem dat blanken in staat werden gesteld om de zwarte bevolking als goedkopere arbeidskrachten te gebruiken en hen op elk moment te kleineren dat ze slecht en minderwaardig waren dan blanke mensen. De zwarte en blanke bevolking werden totaal van elkaar gescheiden. Zwarten moesten in "zwarte" bussen en treinen reizen, hadden aparte ziekenhuizen en woonden in aparte wijken. Deze wijken werden townships genoemd. De straten waren stoffig en smerig en de huizen, of beter gezegd: krotten, bestonden uit houten planken met een zinkplaat, als dak. In tegenstelling tot de zwarten leefden de blanken in grote villa's achter hoge muren. Ook mochten zwarte kinderen niet naar dezelfde scholen als blanke kinderen, stranden waren gescheiden, er mochten geen blanken met zwarten trouwen en zelfs de parkbanken waren alleen voor blanken of zwarten.Natuurlijk was de zwarte bevolking van Zuid- Afrika hier fel op tegen. Het ANC (African National Congress), de grootste zwarte politieke partij, organiseerde veel demonstraties en protestacties, waartegen de blanke regering optrad. Veel mensen zijn vermoord tijdens deze acties door de politie: kinderen en volwassenen. De leider van het ANC, Nelson Mandela werd opgepakt en kreeg een levenslange straf, die hij moest uitzitten op Robbeneiland, een eiland ten westen van Kaapstad.

Niet alleen de zwarte bevolking was tegen de apartheid. Sommige blanke Zuid- Afrikanen verzetten zich er ook tegen. Ook het buitenland ging zich er mee bemoeien o. a Nederland. Jarenlang is er een boycot tegen Zuid- Afrika gehouden door Nederland en ook andere landen. Er werd geen handel gevoerd met Zuid- Afrika. Zo hoopten ze dat de apartheid werd afgeschaft.

De apartheid werd pas afgeschaft in 1991. President Frederik W de Klerk vond dat het niet zo langer kon doorgaan. Apartheidswetten werden langzamerhand afgeschaft. Nelson Mandela, die al 27 jaar in de gevangenis zat, werd vrijgelaten samen met andere gevangen leiders. In 1993 kregen Mandela en de Klerk samen de Nobelprijs voor de vrede.

Mandela won in 1994 de eerste niet-raciale verkiezingen en wordt de eerste zwarte president van Zuid- Afrika. In 1999 is hij gestopt op 80-jarige leeftijd.Racisme in de Verenigde Staten

Jarenlang was er slavernij in de VS. Toen in de 19e eeuw de slavernij werd afgeschaft door middel van de Burgeroorlog tussen het Noorden en het Zuiden, die werd gewonnen door het Noorden, kregen de voormalige slaven volwaardig burgerschap en volledige politieke rechten. Maar er was nog steeds een rassenscheiding. Aan het begin van de twintigste eeuw onderging de VS een racistische fase door. Er werden tussen 1900 en 1917 ongeveer 1300 zwarten gelyncht. Mensen werden dus zonder wettelijk proces opgehangen. Een racistische beweging, de Klu Klux Klan, was in de jaren 20 op hun hoogtepunt. Deze racisten waren niet alleen maar tegen zwarte mensen, maar ook tegen Joden en Rooms- Katholieken.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de situatie van de zwarte Amerikanen steeds pijnlijker voor de regering, want zij hadden gestreden tegen het racistische Nazi- Duitsland en voor de democratie en hoe kon dan het racisme in eigen land gerechtvaardigd worden? De regering nam maatregelen tegen het racisme. Zo werd in het leger de rassenscheiding opgeheven. Binnen de sport begon de rassenscheiding ook steeds minder te worden. Maar nog altijd waren scholen, universiteiten, sommige openbare gelegenheden en zelfs zitplaatsen in bussen gescheiden tussen blank en zwart. In 1955 werd Rosa Parks, een zwarte vrouw, gearresteerd, omdat ze haar zitplaats niet wilde afstaan aan een blanke man. Het was namelijk zo dat alle zwarten achter in de bus moesten zitten en de blanken vooraan en in het midden. Zwarten mochten wel in het midden zitten maar als maar één blanke in het midden wilde gaan zitten, moesten alle zwarte mensen opstaan.Na de arrestatie van Rosa Parks leidde een predikant uit Montgomery, Martin Luther King Jr, een boycot tegen de busmaatschappij die een jaar duurde. De zaak eindigde bij het Hooggerechtshof, die rassenscheiding in bussen in Alabama verbood.

In 1961 lanceerde CORE, een zwarte groepering, de eerste "vrijheidsritten". Twee bussen met passagiers van verschillende rassen begonnen aan een reis die van Washington DC naar New Orleans ging. Onderweg werden de bussen overvallen door blanke racisten. Naast de CORE (Congress Of Racial Equality) was er nog een zwarte groepering die tegen de rassenscheiding vocht: de NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Die verdedigden in 1951 Oliver Brown, een zwarte Amerikaan, die de rassenscheiding op de proef had gesteld en zijn dochter naar een "witte" school had gestuurd. Drie jaar later werd de rassenscheiding in scholen afgeschaft.

Mensen als Martin Luther King Jr. waren voor een "kleurenblinde" maatschappij waar ras en huidskleur geen rol speelden, maar tegen geweld. Hij leidde in 1963 de mars naar Washington. 250.000 mensen liepen mee, blanken en zwarten. Daar sprak hij ook de beroemde woorden:" I have a dream". Eén jaar later kreeg hij zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. Hij werd in 1968 vermoord op het balkon van zijn hotelkamer.

De Black Muslims met als leider Malcolm X, the Black Power, the Black Panthers en andere zwarte nationalisten keerden zich af tegen King en vonden dat je je woede tegen blank racisme moest uiten en de trots op je eigen volk moest benadrukken. In 1965 werd Malcolm X vermoord.

In de jaren '70 veranderde er veel in de VS. Zo werden er zwarte politici gekozen en kwamen er zwarte programma's speciaal voor het zwart publiek.

Nu is veel veranderd in de Vs. Zwarte mensen worden net zoals blanken gerespecteerd, tenminste meestal. Alhoewel er veel is verbeterd, komt er nog steeds racisme voor. Gelukkig niet meer zo erg als vroeger, maar toch.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Een opmerking over de eerste alinea waar het gaat over wat racisme is en wat het teweeg brengt:

Het is zeker niet zo dat racisme altijd voortkomt uit haat of onbegrip v.d. ander. Zo haat ik zelf geen andere rassen maar vind ik wel dat een gescheiden leven van diverse bevolkingsgroepen in het voordeel is van alle betrokken groepen. Dit komt dus voort uit LIEFDE voor mijn eigen volk/ras en ook uit liefde voor andere rassen. Immers geloof ik dat een integratie van diverse rassen de vernietiging van die rassen uitwerkt. D.w.z. dat ze zich vermengen en dan wordt het een rotzooitje waarbij iedereen verliest...
Maar goed, of je het er nu mee eens bent of niet, dit is geen haat van mijn kant maar liefde. Ook zie ik mezelf niet als superieur, als beter. Dus dat is ook niet altijd het geval bij mensen die het stempel 'racist' krijgen van mensen die niet genoeg inzicht hebben in deze materie.

Wel is het zo dat ik mijn eigen vrouw meer liefheb dan de buurvrouw. Ook hou ik meer van mijn eigen kinderen dan die van een ander. Ook hou ik meer van mijn eigen rasgenoten dan die van andere rassen.
Gek he?

8 jaar geleden

M.

M.

Mijn god racime is iets negatiefs, ga jij over liefde ouwehoeren.

Dat jij je eigen ras leuker vind, prima, maar racisme uit zich vaak een stuk negatiever:

oneerlijke verdeling, haat, moord en één en al ellende over en weer.

Het gaat er niet over dat jij toevallig meer liefde hebt voor je eigen volk, maar dat er mensen

zijn 'de racisten' die ellende/haat veroorzaken door hun manier van omgaan tegen iemand die anders is dan

hunzelf.

5 jaar geleden

M.

M.

Mijn god racime is iets negatiefs, ga jij over liefde ouwehoeren.

Dat jij je eigen ras leuker vind, prima, maar racisme uit zich vaak een stuk negatiever:

oneerlijke verdeling, haat, moord en één en al ellende over en weer.

Het gaat er niet over dat jij toevallig meer liefde hebt voor je eigen volk, maar dat er mensen

zijn 'de racisten' die ellende/haat veroorzaken door hun manier van omgaan tegen iemand, die anders is dan

hunzelf.

5 jaar geleden