Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Ontstaan en evolutie coca cola

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas hbo | 476 woorden
  • 3 maart 2009
  • 44 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
44 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video
Goedemiddag, iedereen kent wel de bekendste drank ter wereld, Coca-Cola. Omdat ik een fervent cola drinker ben vond ik het toch interessant om meer te weten over het populaire drankje.
Thema: coca cola
Onderwerp: ontstaan en evolutie door de jaren

In het jaar 1886 had een apotheker uit Atlanta een siroop uitgevonden die hij mengde met soda water en verkocht het voor 5 cent aan de lokale bevolking. De zakenpartner van de apotheker vond dat twee C’s (coca cola) zouden aanslaan bij het publiek en besloot een reclame boodschap te publiceren in de lokale krant. Het eerste jaar verkochten ze een beperkt aantal drankjes per dag. De apotheker heeft nooit het potentieel van zijn drankje ingezien en tot aan zijn dood heeft hij stukken van zijn aandelen verkocht. Een zakenman (Chandler) zag dat er toekomst was met het mengsel en besloot de aandelen op te kopen om zo complete controle te verwerven. Hij werd de eerste president van het Coca Cola imperium. Chandler had namelijk innoverende visies om het product aan de man te brengen.
Hij verdeelde cola her en der in Amerika en de mensen merkten het product op en kochten het massaal.

Later kwam een andere zakenman op het idee om het mengsel te bottelen. Maar desondanks het feit dat het een innoverende manier was om cola te verspreiden verkocht de zakenman zijn recht om te bottelen aan twee Amerikaanse advocaten.

In 1928 veroverde coca cola door reclame en campagnes Europa en delen van Noord – Amerika. Het is ook het tijdperk waarin de six packs geïntroduceerd werden.

Door de tweede oorlog werden veel Amerikaanse mannen en vrouwen naar het Europese front gestuurd. Het bedrijf ging hen achterna en de president van het bedrijf eiste dat iedere soldaat cola kon kopen voor 5 cent. Doordat het bedrijf meekwam naar Europa, werden veel mensen in contact gebracht met het bekende Amerikaanse drankje. Na de oorlog werden op diverse locaties in Europa vestigingen van het bedrijf opgericht.

Na een periode van 60 jaar, gekenmerkt door succes, introduceert coca cola een nieuw product: namelijk Sprite. Door het succes slagen ze er in cola te distribueren naar andere landen dan de Europese.

Rond 1980 zag dieet coke het levenslicht.

De jaren ’90 worden gekenmerkt door een nog verdere populariteit van cola. Het bedrijf investeert veel geld in sponsering van grote sportevenementen zoals de wereldbeker voetbal en de Amerikaanse basketballiga.

Anno 2005 biedt het bedrijf meer dan 400 merken aan en hebben ze klanten over de ganse wereld. Cola is de grootste frisdrankproducent ter wereld. Het aantal geconsumeerde drankjes per dag is van 9 drankjes in 1899 tot over 1,3 biljoen in 2005 gestegen.

Coca Cola is een bedrijf die erin geslaagd is ongeveer al twee eeuwen lang stand te houden in deze wereld en succesvol te zijn.
Tot op vandaag heeft het bedrijf een omzet van miljoenen euro’s en is het levende voorbeeld geworden hoe een succesvol zakenimperium op te bouwen.

REACTIES

G.

G.

geachte ik vind deze spreekbeurt super goed ik zelf wil ook mijn spreekbeurt over cola geven wilt u mij daar mee helpen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.