Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Natuurvervuiling

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas aso | 871 woorden
  • 25 oktober 2001
  • 152 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
152 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Natuurvernieling en –vervuiling Ik ga het vandaag even hebben over de vernieling en de vervuiling van de natuur, die vecht tegen zijn geduchte vijand, de mens. Zoals iedereen al wel zal vernomen hebben, gaat de natuur op onze aardbol er sterk op achteruit. 1) Dit uit zich al in de eerste plaats door het verdwijnen van de bossen. Dit fenomeen heeft op elke plaats een andere oorzaak. a) Zo worden in Europa de bossen vooral aangetast door zure regen; deze zure regen ontstaat door uitlaatgassen van auto’s en fabrieken, en deze regen maakt de bomen ziek, waardoor de bladeren verkleuren en te vroeg afvallen. De bomen en twijgen kunnen ook rare vormen krijgen, waarna ze afsterven. b) De bossen worden ook nog bedreigd door bosbranden. Zelfs om landbouwgrond te winnen gaat de mens gewoon bossen platbranden, maar een bosbrand kan ook gewoon ontstaan door een langdurige hitte of een brandende sigaret. c) Een laatste bedreigende factor is de commerciële houtkap. Dit houdt in dat de mens bossen gaat kappen om vooral meubelen en papier te vervaardigen, maar ook om het hout te gebruiken om zich te verwarmen of om te koken. Als we zien dat het natuurlijk bos in de wereld van 1970 tot 1995 met 10% verminderd is, weten we dat er veel van die bedreigende factoren onze bossen om zeep helpen. Want dikwijls beseffen we niet hoe belangrijk bossen zijn voor de mens: - In de eerste plaats heeft het bos al een sociale functie. Dit houdt in dat het bos zorgt voor gezonde lucht, maar ook dat het zorgt voor de geluiddemping (denk dan maar aan de bomenrij lans de autostrade). Het bos biedt ook mogelijkheden tot ontspanning door er bijvoorbeeld in te wandelen. - Verder heeft het bos ook nog een economische functie: zoals ik daarnet al zei, heeft de mens hout nodig om papier of meubelen te maken; daarom gaat men dus hout kappen De houtproductie van de Belgische bossen is echter té gering. Ons land moet de helft van het hout invoeren vanuit het buitenland. - Tenslotte heeft het bos nog tal van ecologische functies: 1) zo voorkomt het de uitdroging van de bodem
2) zorgt het ervoor dat een stuk land minder snel overstroomt

3) biedt het een tijdelijke oplossing voor de droogte
4) doen bossen dienst als windscherm
5) treden ze op als beschermer van de landbouw
6) en ze regelen de vochtigheidsgraad. Tal van voordelen dus! 2) Ons milieu moet er ook nog op vele andere vlakken aan geloven. Zo tasten CFK’s, dit zijn vluchtige, halogeen bevattende verbindingen, de ozonlaag aan. CFK’s worden o.a. gebruikt als drijfgas in spuitbussen, als koelmiddel in koelkasten en diepvriezers, maar ook gewoon als oplosmiddel. -In het verdrag van Wenen (in 1985) spraken verschillende landen van over de hele wereld uit om de ozonlaag te beschermen. -In 1987 werd in Montréal afgesproken om in industrielanden te zorgen voor een afname van CFK’s van 50% op 12 jaar tijd. Er wordt dus wel iets aan dit probleem gedaan, maar deze kleine ingrepen maken maar weinig goed. Denk maar eens aan de problemen die het gat in de ozonlaag met zich meebrengt: Het ergste probleem is toch dat er geen ultraviolette zonnestralen meer worden tegengehouden; in té grote mate kunnen deze stralen dan ook zeer ongezond zijn voor de menselijke huid. Soms kan dit zelfs leiden tot huidkanker. Eigenlijk werd het gat in de ozonlaag boven het zuidpoolgebied pas ontdekt in 1985. In het begin zag men de ernst en de omvang van het gat in de ozonlaag niet in, maar al vlug ontdekte men dat er boven het zuidpool- gebied nog maar 50% van de oorspronkelijke ozonlaag aanwezig was. 3) Een volgend fenomeen is het broeikaseffect. Dit is het opwarmen van de aarde door de aanwezigheid van een aantal gassen in de atmosfeer, die de warmtestralen van de zon, maar ook de teruggekaatste warmtestralen door de aarde uitgezonden, absorberen. Een beetje simpeler gezegd, houdt dat in dat zonder deze gassen in de atmos- feer, de gemiddelde temperatuur op aarde –18°C zou bedragen (een immens verschil met de gemiddelde temperatuur nu, die +15°C bedraagt!). Nog even zeggen dat de twee belangrijkste van die broeikasgassen, waterdamp en koolstofdioxide zijn. Dus : hoe meer broeikasgassen, hoe meer de aarde opgewarmd zal worden. Het zal de komende eeuw dan ook alsmaar warmer worden op aarde. Zo, ja, het spijt me dat ik jullie al dit slechte nieuws moest komen vertellen, maar ik denk toch dat het nodig is dat de mensen een beetje op de hoogte zijn van de gevaren die er achter onze hoogtechnologische wereld schuilen. Mijn droom is dat de aarde terug zou zijn, zoals ze was voor de vernielingen van de mens. Want ik heb nu slechts enkele zaken opgenoemd die de aarde in gevaar brengen, maar er zijn er nog veel meer. En laten we eraan denken dat door onze manier van leven niet alleen het bestaan van de mens in gevaar wordt gebracht, maar ook het leven van miljarden dieren, waarvan trouwens al vele soorten met uitsterven bedreigd zijn. Wie gaat de mens, die de natuur vernielt, straffen? Dat zal niet vlug gebeuren. Ik hoop dan ook dat er gauw veel strengere wetten komen i.v.m. alles wat met ons milieu te maken heeft. Bedankt voor uw aandacht.

REACTIES

N.

N.

Ik vindt dit heel erg goed want er moet meer aandacht aan de natuur worden besteed en ook moeten mensen er meer op gaan letten!

1 ding vond ik hier niet goed aan en dat was dat er een beetje boekentaal inzat maar ja! Dat heeft iedereen wel!
bedankt voor de informatie en u heeft me heel erg geholpen met mijn werkstuk over bedreigde natuur!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.