Wij houden onze presentatie over toneelstukken in de middeleeuwen.Het voor bereiden op onze presentatie ging goed af en toe een beetje hectisch.De middeleeuwen was een tijd van 550 tot 1450 na Christus. In de middeleeuwen werd er in nog heilig in god gelooft en alles wat er mee te maken heeft. De middeleeuwen is ook de tijd van Kastelen ridders jonkvrouwen en kruistochten.In de middeleeuwen was theater heel belangrijk. Mensen hielden van het toneel . Toneel was vaak verwerkt in missen van de kerk Theater was heel bekent in de middel eeuwen maar dat was vooral in de tweede helft van de middeleeuwen.
De oorsprong van het middeleeuwse drama ligt in de kerk. In de negende eeuw voegden de kerken aan de missen melodieën en teksten toe en dat is eigenlijk het begin van het middeleeuwse toneel. Die teksten en melodieën noemde je ook wel tropen of prosae . Die teksten werden gezongen in dialoog vorm. 1 van de oudste trope is de paastrope die werd gezongen door monnik Tuotilo in 912 .Het ligt voor de hand dat ze de teksten ook gingen spelen dit gebeurde in 950. Het kernbegin was het geestelijke spel dat was met god enzo . Het spel is er alleen nog maar in de kerkelijke eredienst en werd in het Latijns gezongen. Langzaam aan komt er groter spel je krijgt het Paasspel, Driekoningenspel, herderspel spel van Rachel wat over de geschiedenis van kindermoord gaat en je hebt het kerstspel.Rond 110 gaat het toneel verder dan alleen het kerkelijke toneel.Het toneel vindt nog wel in de kerk plaats maar niet meer tijdens diensten.Nu bepalen 2 factoren de verdere ontwikkeling van toneel .
Eerst worden de gezongen dialogen verbroken tot gesproken dialogen. En ten tweede wordt het Latijn vervangen door gewone volkstaal. En daarmee zijn we aangekomen bij de derde fase van de ontwikkeling van toneel het geestelijke spel. Maar het is niet meer zo erg als vroeger.Maar veel meer afwisseling van geestelijk en komisch. Het oudste spel dat grotendeels in volkstaal is, is Jeu d’Adam een Frans spel en de Nederlandse vertalingen zijn niet meer te vinden. In 1293 Komt er een verbod op het utrechtse paasspel en ook andere kerkelijk spelen. En breidt toneel zich uit naar meer buiten de kerk. Er werd nu ook gespeeld buiten op het plein . En tijdens markten.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Your spelling is bad and you should feel bad
12 jaar geleden
Antwoorden