Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mars

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas vwo | 1605 woorden
  • 20 augustus 2008
  • 314 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
314 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mars

Hallo allemaal,

Ik doe mijn spreekbeurt over de planeet Mars. Mars is de 4e planeet vanaf de zon en heeft zijn naam van de Romeinse god van de oorlog. Hij kreeg deze naam omdat men vroeger al naar deze planeet keek en een rode gloed zag. Hierbij dacht men aan vuur en hitte. Zo kreeg hij overal ter wereld een naam die met dood en verderf te maken had.

Oppervlak

Mars mag dan wel rood zijn, maar dit komt niet door het vuur. Mars bestond vroeger voor al uit ijzer, dit is gaan reageren met zuurstof en zo ontstond er roest. Het oppervlak is eigenlijk dus gewoon verroest.

Mars lijkt op de Aarde

Mars lijkt het meeste op de aarde van alle andere planeten. Dit komt grotendeels omdat hij ook een atmosfeer heeft. De atmosfeer is dan wel er dun omdat mars nauwelijks zwaartekracht heeft, maar is toch sterk genoeg om stofstormen over de planeet te kunnen laten waaien. De atmosfeer bestaat voor een groot deel uit dezelfde stoffen als die van de aarde 4 miljard jaar geleden. (zie blaadje om te zien waaruit de atmosfeer bestaat)


Mars heeft net als de aarde een noordelijk- en zuidelijke poolkap. In het begin heeft dit voor veel verwarring gezorgd, want men kon toen nog geen water vinden in de atmosfeer. Dit had als gevolg dat men ging denken dat de poolkappen uit koolstofdioxide bestonden. Later bleek dat de noordpool uit ijs en koolstofdioxide bestond en dat de zuidpool uit een klein stukje koolstofdioxide. Men weet niet of er ook water onder de zuidpool licht, want die smelt nooit.

Ook heeft Mars net als de aarde een noordelijk- en een zuidelijk halfrond.

Het zuidelijk halfrond is een sterk bekraterd hoogland. Op dit hoogland staat de hoogste berg van ons zonnestelsel, de Olympus Mons. Het breedste stuk is 700km en hij heeft een hoogte van 27km. Dit is een groot verschil met de hoogste berg op aarde, met bijna 9 km haalt hij net de 3e plaats.

Het noordelijk halfrond is jonger, vlakker en ligt voor een groot deel beneden het nulniveau. Deze vlakten behoren tot een van de meest vlakke delen in ons zonnestelsel.

(laat foto noord- & zuid mars zien)

De rode planeet heeft een diameter van ongeveer 6792km. Dit is ongeveer de helft van de aarde (zie uitdeelblad). Dit mag dan wel zo zijn, maar toch is het oppervlak ongeveer net zo groot als die van de aarde. De reden hiervan is dat er veel bergen en kloven zijn. Er is zelfs een kloof zo groot als de Verenigde Staten.

Ook als je de dagen kijkt lijken ze op elkaar, een dag op Mars is namelijk 24 uur en 37 minuten.
De helling van Mars lijkt ook veel op die van de aarde, mars staat ongeveer 0,4 graden. (23,6 & 24). Hierdoor heeft Mars net als de aarde seizoenen. De jaren op beide planeten duren echter niet even lang, Mars doet er namelijk 688 dagen over om een keer rond de zon te gaan.

Temperatuur

Mars heeft een gunstige plek in zonnestelsel, namelijk de vierde vanaf de zon. Dit heeft als voordeel dat heet niet te warm is zoals op Venus en Mercurius. Dit betekent allen niet dat er leven mogelijk is, de temperatuurverschillen zijn namelijk enorm. Op sommige plaatsen is het dan wel 20 graden, maar ergens anders kan het 123 graden vriezen. Dit laatste is niet echt goed voor levende wezens. Hij kan dus nog niet tegen de aarde op wat goede leefomstandigheden betreft.

Manen

Rond Mars draaien 2 kleine manen, Phobos en Deimos. Ze zijn onregelmatig van vorm en

Bezaaid met kraters. Hoogst waarschijnlijk zijn de maantjes planetoïde die langs mars zijn gekomen en door de zwaartekracht daar gebleven zijn. Ze bestaan vooral uit het C-type gesteente net zoals astroïde. Hun dichtheid is alleen zo laag dat ze niet alleen uit stenen kunnen bestaan. Ze bestaan waarschijnlijk uit steen en ijs. (foto phobos/deimos)

Phobos is de grootste van de 2 manen. Hij heeft een onstabiele baan en komt steeds dichter bij Mars. Hierdoor zal hij binnen miljoenen jaren neerstorten. Het neerstorten heeft ook nog een andere reden, Phobos vliegt namelijk maar 6000km boven het oppervlak van Mars. Dit is zeer weinig als het bijvoorbeeld vergelijkt met onze maan die bijna 350000 km boven de aarde zweeft. Phobos komt op in het westen en gaat onder in het oosten, dit zie je 2/3 keer per dag. Helaas kan je dat niet overal zien omdat hij zo dicht op Mars staat. Het meest opvallende aan deze maan is een krater genaamd “Stickney”. Over Deimos is helaas niets bijzonders te vertellen.

Onderzoek

Voor het eerste onderzoek waren een 16-tal ruimtezondes naar Mars gestuurd. Dit was tussen 1962 en 1975. De eerste 8 waren van Amerika en de andere van de Sovjet Unie. De sondes waren niet allemaal succesvol te noemen, maar dat is als je begint. Toen men net begon vlogen de sondes langs mars en waren dan weg. Later bleven ze om de rode planeet cirkelen. De laatste 2 konden zelfs op mars landen. De Mars 3 (laat foto zien) werd in Mei 1971 naar de planeet gestuurd en in december van dat jaar draaide hij eromheen. Hij dropte een Marslander op Mars met behulp van een parachute. Helaas was deze naar 20 seconden niet meer te bereiken, waarschijnlijk is hij getroffen door een zandstorm.

In 1975 worden 2 identieke toestellen naar de rode planeet gestuurd. Ze hadden beide een Marslander en een camera om het oppervlak te filmen. Hiermee brachten ze 97% van de planeet in kaart. In 1976 waren beide Marslanders succesvol op mars geland. Deze landers maakten de eerste gedetailleerde foto’s van het Marsoppervlak. Op de beelden was een woestijnachtig landschap te zien. Maar de temperatuur op Mars bleek meer overeen te komen met die in de Siberische toendra’s op Aarde.

Gedurende twee decennia lag het Marsonderzoek vrijwel stil. De missies mislukten of hadden slechts gedeeltelijk succes. Zo ging in 1989 het contact met de Russische Phobos 1 en Phobos 2 in de buurt van Marsmaan Phobos door computerfouten verloren. Verder viel in 1993 net voor aankomst bij Mars het contact uit met de Amerikaanse Mars Observer.

In juni 2003 werd door de NASA de MER-A en de MER-B gelanceerd. In januari 2004 landden deze op Mars. Op 2 juni 2003 wilde ook de ESA een gokje wagen en lanceerde de Mars Express. Op 25 december bereikte deze ruimtesonde een baan rondom Mars en fotografeerde de gehele planeet. Daarnaast werd er onderzoek verricht naar de minerale samenstelling. De op 19 december losgemaakte Beagle 2 die op het oppervlakte van Mars landde, liet na aankomst niets meer van zich horen en werd enkele weken later als verloren beschouwd.

De MER-A en de MER-B landden wel succesvol op mars. Dit waren robotwagens met zes wielen, aangedreven door zonne-energie. Zij voerde ondezoek uit en maakte panoramafoto’s. De eerste MER landde in een krater genaamd Gusev, de tweede MER landde op Meridiani Planum. Men had verwacht dat deze wagens door de slechte omstandigheden maar drie maanden op mars zouden rijden. Tot hun grote verbazing rijden deze landers nog steeds op mars en sturen foto’s naar de aarde.

De MER die in Meridiani Planum geland is ontdekte duidelijke sporen van water. De aanwijzingen wijzen er op dat er eens een ondiepe zee was, afgewisseld met lange perioden van droogte. Helaas is uit metingen gebleken dat de zuurgraad hier zo hoog was dat er geen leven mogelijk had kunnen zijn.


Kunnen wij leven op Mars?

Het zal nog heel lang duren voordat we op Mars kunnen leven. Ten eerste hebben we het probleem van zuursof, daar is veel te weinig van. We kunnen misschien planten op de planeet zetten, die produceren zuurstof. Helaas vriezen de planten direct kapot. Dit is ook tevens het 2e probleem voor de mens, wij moet speciale pakken aan om tegen die kou te kunnen. Men dacht dit op te lossen door gebruik te maken van ons probleem: “ het versterkte broeikaseffect” . Ten derde kunnen wij ook niet tegen de lage zwaartekracht, een mens van 100kg zou daar maar 38 kg wegen. Verder hebben we daar geen voedsel en als je 5kg brood mee wilt nemen moet een spaceshuttle 25000 liter extra tanken. En als laatste duurt de reis erg lang, je moet een afstand van 60 tot 250 miljoen km afleggen dat ligt aan de vorm van de baan rond de zon, die heeft een sterke ovale vorm. Dus als je naar mars wil moet je toch even wachten.

Marsmannetjes

Waarom heeft men het in films altijd over marsmannetjes die de wereld terroriseren en niet over maanmannetjes? Dit komt omdat men vroeger Mars als iets duivels zag.
Daarom is deze planeet ook naar de god van de oorlog genoemd. Eerst was dit de god van de landbouw, maar aangezien ik mijn spreekbeurt niet over mythologie gaat ga ik hier niet verder op in. Maar dit heeft nu nog steeds effect op de filmwereld. Dit zal ook nooit meer veranderen.

Dit was mijn spreekbeurt, zijn er nog vragen?

Uitdeelblad:

Elementen die voorkomen op Mars

Koolstofdioxide 95,32%
Stikstof 2,7%
Argon 1,6%
Zuurstof 0,13%
Koolstofmonooxide 0,07%
Water(damp) 0,03%
Stikstofoxide 0,01%
Neon hier zijn sporen van gevonden
Krypton hier zijn sporen van gevonden
Xenon hier zijn sporen van gevonden
Ozon hier zijn sporen van gevonden
Methaan hier zijn sporen van gevonden

Algemene informatie Mars

Diameter: 6.792 km
Massa: 6,4*10^23 kg
Rotatietijd: 24uur 37min 23s

Afstand tot de zon: 228 miljoen km
Atmosfeer: ijl, bestaat voornamelijk uit kooldioxide
Satellieten: 2 (Phobos en Deimos)
Temperatuur: van -123 °C tot 20 °C
Kleur: rood (door het vele ijzeroxide (roest))
Kern: kleine ijzerkern
Omlooptijd rond de zon: 687 dagen

Algemene informatie Deimos (maan van Mars)

Omloopbaan: 23.459 km van Mars
Diameter: 12,6 km
Massa: 1,8*10^15 kg

Algemene informatie Phobos (maan van Mars)

Omloopbaan: ±6000km van mars
Diameter: 22,2 km
Massa: 1,08*10^16 kg

Bronnen:

http://www.infoster.be/negepl/mars.html
http://users.telenet.be/planeet-mars/
http://users.pandora.be/lode.stevens/mars.html
http://www.schoolieren.com/
http://mediatheek.thinkquest.nl/
http://www.esa.int
http://www.nasa.gov

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.