Wat is een makelaar en wat doet hij?
Tot 1 maart 2001 was makelaar een beschermd beroep. Je mocht je alleen makelaar noemen als je beëdigd was door de rechtbank. Nu mag iedereen zichzelf makelaar noemen.
Een makelaar schakel je in bij verkoop en aankoop, bij verhuur en huur. Dan probeert de makelaar een zo laag of hoog mogelijke prijs te krijgen voor zijn klant.
Ook doet hij taxaties van huizen. Dat is het bepalen van de waarde van het huis. Om dat te bepalen kijkt hij naar de hoeveelheid grond die erbij zit, hoe groot het huis is, het bouwjaar, de indeling, de staat van het huis enz.
Omdat mensen heel vaak een huis niet gelijk kunnen betalen worden hypotheken afgesloten, dat is een lening van de bank met als onderpand je huis. Een makelaar zorgt er dan voor dat de koper een goede hypotheek krijgt.
Als mensen een huis willen kopen moeten ze dat kunnen financieren, betalen, dat kan met eigen geld, maar ook met geld van de bank. Hoe meer je verdient hoe meer je kan lenen want je houdt dan meer geld over van je inkomen voor het huis. Jonge mensen hebben meestal een wat kleiner inkomen dus kunnen jonge mensen vaak minder lenen dan oudere mensen.
Er kwam eens een stel van 23 jaar bij een makelaar en die wilde graag een huis gaan bekijken. Dat huis kostte ongeveer 300.000 euro. De makelaars dachten dat ze dat toch nooit konden betalen en hadden dus eigenlijk geen zin om ze rond te gaan leiden, daarom vroegen ze hoe ze dachten het huis te gaan betalen. Bleek dat ze net een half miljoen hadden gewonnen in de loterij. Daarna wilde de makelaars ineens wel gaan rondleiden.
Een makelaar biedt ook verzekeringen aan zoals brand-, levens-, ziektekosten- en autoverzekeringen. De makelaar en de verkoper hebben ook informatieplicht. Dat is het moeten melden van de dingen die mis zijn met het huis. Vooral de dingen die niet goed te zien zijn.
Een keer had iemand een huis gekocht maar een van de raamkozijnen was verrot. Dat wist de verkoper wel maar hij had niets gezegd, ook niet tegen de makelaar. Later kwam de koper er tijdens een verbouwing achter dat het dus helemaal verrot was en hij eiste een schadevergoeding van de verkoper.
Hoe word je makelaar?
Als je makelaar wilt worden moet je eerst een havo vwo of mbo diploma hebben. Daarna moet je een HEAO (hoger economisch administratief onderwijs), IPD (instituut voor praktijkdiploma’s) of SVM (stichting vakopleiding makelaardij) opleiding doen. Op zo’n opleiding krijg je ook vakken.
- Bouwkunde= je moet weten hoe een huis in elkaar zit. Je moet gebreken kunnen melden. Anders kan je aangeklaagd worden. En ben je aansprakelijk.
- Nederlands
- (bedrijf)economie
- Praktijkleer
- Privaatrecht = over rechten tussen en van de mensen bijv over de eigendom van huizen, grond en erfrechten van mensen
- Publiekrecht = rechten van de overheid ten opzichte van de burgers, zoals bestemmingsplannen van de gemeente. Waar mag gebouwd worden.
In die vakken moet je ook examens doen. Die opleidingen duren 1-4 jaar.
Hoe verkoopt een makelaar een huis?
1. Eerst taxeert hij het huis.
2. Dan bepaalt hij de vraagprijs. Die wordt meestal iets hoger dan de waarde van het huis.
3. Daarna plaatst hij aanbiedingen in kranten, op internet enz.
4. Hij leidt mensen rond die geïnteresseerd zijn.
5. Hij probeert een overeenstemming te krijgen over de prijs tussen de koper en verkoper.
6. Hij stelt een koopcontract op en stuurt die naar de notaris.
7. De notaris maakt een overdrachtsakte. En die wordt ingeschreven in het kadaster.
Het kadaster in een administratiebureau van alle onroerend goed. Onroerend goed is, zoals in de wet staat, alles wat aard en nagel vast zit. Zoals huizen, stukken grond, winkels, fabrieken enz. Per jaar worden ongeveer tussen de 150.000 en de 200.000 huizen verkocht. En er worden ongeveer 350.000 huizen verhuurd.
Wat verdient een makelaar?
Een makelaar heeft geen vast inkomen. Voor zijn werk krijgt hij provisie. Dat is een vergoeding van het werk dat hij gedaan heeft.
Die vergoeding bij de verkoop van een huis is ongeveer 1 tot 2 % van de verkoopprijs. Voor het percentage van de provisie dat een makelaar krijgt geldt (meestal) hoe duurder hoe kleiner. Bij de verkoop van een huis van 200.000 verdient een makelaar dus 2000 tot 4000 euro.
Mijn opa heeft een keer een boerderij verkocht, bij die boerderij zat een woonhuis, bedrijfsgebouwen, een melkquotum(dat is het recht om melk te mogen produceren) en 40 hectare grond. Die hele boerderij heeft hij verkocht voor ongeveer 7 miljoen gulden dus 3 miljoen euro. Daarvan kreeg hij ook provisie. Geen 1 % nu, maar 0.6%. Toch verdiende hij daarmee ineens ongeveer 18.000 euro.
Bij aankoop verdient een makelaar meestal iets minder. Dan is de provisie 1 tot 1,5 %. Ook verdient een makelaar bij taxaties. Bij taxaties krijgt hij 1 tot 2 promille van de vastgestelde waarde. Promille is 1/1000 dus bij een waarde 200.000 krijgt een makelaar 200 tot 400.
REACTIES
1 seconde geleden