Inleiding
Vaak is het lichaam het eerste wat mensen gaan versieren. Je kan dit op verschillende manieren doen. Je hebt eerst en vooral de ‘kunstvormen’ zoals tatoeages , piercings en bodypaintings. Maar sommigen gaan nog een stapje verder en manipuleren hun lichaam. We zetten voor jullie alles eens op een rijtje .
Lichaamsversiering steeds populairder bij westerse jongeren
In veel niet Westerse culturen worden lichaamsversieringen uitgevoerd om bij de groep te horen of maken ze deel uit van een inwijdingsritueel. Bij ons in het Westen heeft de lichaamsopsmuk niet zozeer met rituelen te maken, maar spelen andere redenen een rol. Je kan voor lichaamsversiering kiezen gewoon omdat je het mooi vindt. Ook het element ‘afzetten tegen de maatschappij’ kan een reden zijn. Sommigen kiezen voor een tatoe of piercing omdat het erotisch is, doorboorde tepels en geslachtsdelen zijn gevoeliger en een mooie tekening op je lichaam kan opwindend zijn. Bekende mensen laten zich ook meer en meer piercen of tatoeëren. Dit zet jongeren er toe aan om dezelfde lichaamsopsmuk te nemen als hun idool.
Tatoe-rage
In de tatoe wereld duiken om de zoveel tijd nieuwe rages op. Momenteel is alles wat een beetje Oosters ruikt heel populair in tatoe kringen. Een ander nieuwtje is de witte tatoeage. Er wordt een tekening gemaakt met witte inkt. Als je ietsje donkerder van huid bent levert dit een mooi resultaat op.
Werking Door middel van een elektrisch aangedreven naald, wordt kleurstof vlak onder de huid aangebracht waardoor er een afbeelding ontstaat. In principe kunnen tatoeages op alle lichaamsdelen worden aangebracht.
Geschiedenis Het Engelse woord tattoo komt van het Tahitiaanse woord “tatu”. Dit betekent merken. Tatoeëren is een van de eerste vormen van kunst die door de mens wordt uitgevoerd. Waarschijnlijk vind tatoeëren al plaats sinds de prehistorie. Er waren verschillende redenen waarom iemand zich liet tatoeëren. In het oude Griekenland was tatoeëren voornamelijk een manier om slaven en misdadigers te markeren. Mensen uit welgestelde families lieten zich tatoeëren ten teken van adellijkheid. Veel zeelieden lieten zich tatoeëren en ook bestonden er stammen waar men een tatoeage had ten teken van dapperheid, zoals bij de Maori’s, die bestaan nog steeds. En nog steeds snijden ze een ontwerp in een blok hout en drukken dat in de huid. Daarna word de huid met kleurstof, meestal van roet, bewerkt. Met een aangescherpt bot of met een bamboepunt wordt de kleursof onder de huid gebracht. De technieken van het tatoeëren zijn niet echt veranderd in de loop van de jaren. Alleen nu gebruiken de tatoeëerders de nieuwste technologische ontwikkelingen. Tegenwoordig gaat het bij tatoeages er vaak om hoe mooi het er uit ziet en om op te vallen. Bij niet-westerse volken heeft het ook vaak een magische of religieuze functie. De tatoeage moet er dan voor zorgen dat het onheil wegblijft. Piercings Het woord piercing is afkomstig van het woord: "to pierce", wat doorboren betekent. Gaten maken in de tong, navel, wenkbrauwen, lip, neus, enz. Al eeuwen lang laten mensen hun lichaam doorboren met allerlei sieraden. In de bijbel kun je het gebruik van neusbellen terugvinden. Egyptische farao's en hoge ambtenaren als teken dat ze belangrijk waren. Hoe belangrijker de mensen waren, hoe meer ze versierd werden met piercings. Afrikaanse stammen doorboren hun lichaam ook al jaren op allerlei plaatsen. Ongeveer tien of twintig jaar geleden, werd het piercen als iets gezien dat niet goed was.
Piercings, een trend Tegenwoordig laten mensen hun lijf doorboren omdat ze het mooi vinden, omdat ze op willen vallen, of omdat ze erbij willen horen. Vooral navelpiercings zijn populair. Er gaan steeds meer mensen naar een "tattoobar" voor een tatoeage of piercing. Piercings zijn de laatste tijd heel populair bij jongeren. De rage begon in Amerika en heeft zich in een razend snel tempo verspreid door heel Europa.
Werking Eerst wordt de huid schoongemaakt met ontsmettingsmiddel op de plek waar iemand een piercing wil. Voor het piercen wordt een naald van chirurgisch staal gebruikt. Dat is een soort staal, waar niemand allergisch voor kan zijn. De plek waar de piercing moet komen wordt met een stift aangegeven. Hierna wordt er een tangetje op de plaats waar de piercing moet komen gezet. Dan wordt er een schone naald uit de verpakking gehaald. Het sieraad wordt dan in de naald geplaatst, de naald wordt dan door de plaats waar de piercing moet komen heen gehaald, zodat het sieraad op de juiste plaats komt te zitten. De naald is hol, om het sieraad mee te kunnen nemen, en in de opening te kunnen doen. Alles wordt nu nog een keer ontsmet. Een piercing mag nooit met een piercingpistool worden aangebracht. Deze zijn niet nauwkeurig en het belangrijkste, deze kunnen niet gesteriliseerd worden. Henna
In de dorpen van Rasjastan en Gujarat werd de altijd gedecoreerd met ‘ MEHNDI’(=bladeren van de hennaplant,gemixt met verschillende kruiden en met behulp van een olie tot een papje gemaakt).Het werd gezien als pure magie en een geluksbrenger uit India terwijl in de Sahara het een bescherming was en vooral een teken van vruchtbaarheid bij de berbers. Dit soort decoratie is nu echter heel populair bij de ‘Urban Circels’ met een interesse voor kunst.Eens het papje opgedroogd is,blijft er een geelrode rekening na op de huis,die meestal één tot drie weken zichtbaar blijft. In het Westen wordt het eerder figuratief gebruikt als en soort neptattoo. Vandaag kan men overal in speciaalzaken de tubes met hennapasta kopen.Deze bevatten de klaargemaakte pasta en kan zodoende direct gebruikt worden.
Bodypaint
Oorspronkelijk waren magie en bodypaint met elkaar verbonden. De mens maakte zich op,beschilderde het gezicht en lichaam om het noodlot te bezweren en de goden te behagen.Er zijn nog steeds bevolkingsgroepen te vinden die deze denkwijze aanhangen.Het beschilderen van het gezicht en lichaam was een rite waar later de Egyptenaren op zo’n subtiele manier gebruik van wisten te maken en met zo’n verscheidenheid aan producten en verzorgingsmiddelen,dat we alleen daaraan al de mate van beschaving konden aflezen. Nu wordt bodypaint enkel nog figuratief gebruikt en heeft een esthetische betekenis. Het is een bewegende kunstvorm.
De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
hje
heb jij soms geen filmpje over lipschijven ofz??
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
goed genoeg ; )
5 jaar geleden
Antwoorden