Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Lachen

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 965 woorden
  • 16 juli 2008
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Lachen
Lachen is een biologische reactie van mensen op humor. Dat is het vermogen om een gevoel van amusement bij anderen te creëren
Er bestaan verschillende soorten lachen: van de glimlach tot de slappe lach.
Lachen is een onderdeel van het menselijk gedrag. Het heeft een duidelijke functie in het groepsgedrag van mensen. Door met elkaar te lachen laten mensen zien dat ze geen kwade bedoelingen hebben; dat elkaars aanwezigheid geaccepteerd wordt; en dat men elkaar sympathiek vindt. Lachen is aanstekelijk: als iemand begint met lachen gaan vaak meer mensen lachen.
Wat gebeurt er in je lichaam als je lacht?
Je spieren ontspannen. Je bloeddruk zakt. In je bloed komen afweerstoffen vrij. Het brein pompt het pijnstillende 'euforiehormoon' endorfine in je bloed. In je speeksel komt meer van het afweereiwit 'immuunglobuline-A'. En de doorbloeding van de aderen wordt beter. Dat komt doorat de aderen verwijden. Op lange termijn zou dat betekenen: minder kans op hart- en vaatziektes; minder kans op infarcts en een beroerte. Lachen werkt daarnaast stressverlagend en stimuleert het immuunsysteem van het lichaam.

Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Het beste voorbeeld hiervan is de methode die de Amerikaanse arts Patch Adams in 1971 ontwikkelde. Hij zag dat patiënten sneller genazen wanneer ze vaak lachen. Daarom heeft hij Clini-Clowns ingezet om mensen meer te laten lachen. Clini Clowns zijn nu in vele landen actief.
Maar zelfs lachen heeft een keerzijde. Zo bleek drie jaar geleden uit onderzoek dat lachen een astma-aanval kan veroorzaken. Bij astmatische kinderen is lachen zelfs een grotere risicofactor dan lichamelijke inspanning of smog.
Er zijn ook een paar gevallen bekend van mensen die zich doodgelachen hebben. In een deel van de gevallen was het lachen waarschijnlijk een bijverschijnsel, en was de werkelijke doodsoorzaak anders
1975 - Alex Mitchell, Engels metselaar. Lachte 25 minuten non-stop tijdens een aflevering van The Goodies, waarna hij overleed. Zijn weduwe, die getuige was van deze manier van overlijden, stuurde later een brief om de makers van The Goodies te bedanken dat ze de laatste minuten van haar man zo plezierig hadden gemaakt.
2003 - Damnoen Sae-num. Lachte gedurende twee minuten in zijn slaap en overleed daarna. Zijn vrouw probeerde hem tijdens het lachen tevergeefs te wekken. Volgens medici ging het mogelijk om een hartaanval.
Er werd vroeger ook misbruik gemaakt van lachen, vooral van kietelen. Want in het oude Rome en in de Middeleeuwen schopte het kietelen van de voetzool het tot martelmethode.

Humor
Humor is een bijzondere eigenschap van het menselijk denken: namelijk de mogelijkheid zichzelf als persoon, of de gebeurtenissen, zo te relativeren, dat je er tegelijk deel van uitmaakt en het dus serieus neemt, maar tegelijkertijd ook er buiten kan staan. De double-bind die hierdoor in de hersenen ontstaat, leidt tot lachen, dat kan met tranen. Het double bind is een situatie waar een persoon verschillende of tegenstrijdige berichten ontvangt.
Ook in mensapen kan de lach worden waargenomen, al zijn wetenschappers het er nog steeds niet over eens of deze dieren ook echt tot zó’n vorm van zelfbespiegeling beschikken, dat het een vergelijkbaar gevoel voor humor oplevert.

Niet zo grappig
Niet alle soorten humor zijn plezierig. Sommige soorten humor wekken pijnlijke reacties op bij anderen: wat voor de een grappig is, is voor de ander niet zo. Enige 'soorten' niet leuke humor worden bijvoorbeeld grove humor genoemd, denigrerende humor, racistische humor of leedvermaak.

Gezichtsuitdrukking
Bij humor is het vaak zo dat het bij de mens een bepaalde uitdrukking in het gezicht oproept. Deze uitdrukking varieert van een voorzichtige glimlach waarbij alleen de mondhoeken omhooggetrokken worden, tot vervormingen van het gezicht waarbij vrijwel alle spieren in het gezicht een rol spelen. Vooral het gebruik van spieren rond de ogen zijn belangrijk: dankzij de uitdrukking rond de ogen is vaak het onderscheid op te merken tussen een echte, welgemeende lach, die plezier aanduidt, en een die alleen voor de vorm wordt gedaan, zoals wanneer een foto wordt genomen.

Soorten stijlen van humor.
- Stijlfiguur Een stijlfiguur is in taal een afwijking van de "gewone" manier van zeggen.
- Hyperbool, is een overdrijving
- Understatement. Understatement is ook wel een parabool. Het is het verkleinen van zaken of gebeurtenissen, dus het tegenovergestelde van een hyperbool.
- Oxymoron Een oxymoron is een stijlfiguur waarbij twee woorden die elkaar in hun letterlijke betekenis tegenspreken, maar wel worden gecombineerd tot één begrip. Voorbeelden: goed fout, modern klassiek, oorverdovende stilte, een levend lijk
- Woordspeling Een woordspeling is een combinatie van woorden die een komisch effect veroorzaakt. Soms wordt het ook wel boodschappen met een dubbele bodem genoemd.
- Grap of mop Een mop is een kort verhaal dat bedoeld is om de toehoorder(s) te laten lachen.
- Spot Bij ironie, in het Grieks: geveinsde onwetendheid, wordt het tegenovergestelde gezegd van wat er wordt bedoeld. Dit komt spottend over. In het Frans noemt men ironie wel eens "l'arme du faible", dat betekent “het wapen van de zwakke”
- Sarcasme Onder sarcasme wordt bijtende spot verstaan. Sarcasme is scherper en harder dan ironie, maar milder dan cynisme.
- Cynisme Onder cynisme wordt hondse ironie verstaan. Uit het Grieks: kunikos = als een hond. Het wordt beschouwd als de meest schaamteloze vorm van ironie.
bijv. Dacht je nou werkelijk dat er iets goeds uit zijn handen zal komen?
Zelfspot is het vermogen om de spot met zichzelf te drijven.
Zelfspot wordt wel de beste vorm van zelfkennis genoemd. Zelfspot neemt de wind uit de zeilen, van hen die kritiek willen uitoefenen.
Voorbeeld: Niemand is volmaakt en daarvan ben ik het perfecte voorbeeld.

Waarom glimlachen we eigenlijk?
- om te groeten,
- als teken van herkenning,
- ter verontschuldiging,
- als teken van verlegenheid,
- als troost,
- als aanmoediging,
- als teken van liefde,
- of om juist je gevoel te verbergen
- uit verslaving aan het goede gevoel dat hormonen in onze hersenen ons geven

REACTIES

X.

X.

wat gebeurt er met je lichaam als je lacht.... heb je dat gedeelte van meesterbrein.con?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.