Hoofdstuk 1. Konijnen in het algemeen
Een vrouwtjeskonijn heet een voedster en een mannetje een rammelaar. Het mannetje paart met verschillende vrouwtjes. De zwangerschap duurt ongeveer 31 dagen.
Verder zijn konijnen zijn erg schuw, als je een konijn hebt moet je er voor zorgen dat hij/zij je vertrouwd. Je kan hem leren voer uit je hand te leren eten en daarna kan je hem proberen op te tillen. Na 2 weken kan je met je konijn gaan spelen, je moet het niet te lang doen, want anders raakt het konijn uitgeput en dan is het heel moe. Je moet een konijn NOOIT bij zijn oren oppakken.
Je kan het beestje bij zijn nekvel pakken of een hand onder zijn buikje en een hand onder zijn kontje. Je moet wel altijd heel voorzichtig zijn met je konijn. Stel je eens voor dat jij het konijn bent, dan komt er een reuzenhand komt het hok binnen en graait je eruit. Je moet ervoor zorgen dat je konijn weet dat je hem goed en voorzichtig wil behandelen. De meeste mensen denken dat konijnen bij de knaagdieren horen, maar dat is niet zo. Konijnen horen bij de haasachtigen. Konijnen worden ook getekend in strips. Bugs Bunny is daar een voorbeeld van.
Hoofdstuk 2. De rassen
Er zijn verschillende soorten rassen. Je hebt de grote rassen, midden rassen, kleine rassen, dwergrassen er overige rassen. Bij de grote rassen horen onder andere de Vlaamse reus en de Franse hangoor. Bij de midden rassen zijn er weer heel veel verschillende rassen zoals de kleine hangoor en de angora. De angora heeft heel veel haar. Bij de kleine rassen zijn er veel namen die nog niet zo bekend zijn. Maar de meeste mensen kennen de dwergrassen wel. Dat zijn vaak de kleine konijntjes uit de dierenwinkel.
Hoofdstuk 3. Wat moeten konijnen eten?
Konijnen eten meestal biks, dat zijn van die groene korrels.Ook lusten de meeste konijnen wel een biscuittje of groente Je hebt ook gemengd voer, konijnen eten dan altijd de lekkere dingen eruit en de groene korrels laten ze liggen, maar daar juist belangrijke voedingsstoffen in zitten. Konijnen eten ook hooi en stro, dat zijn 2 belangrijke dingen die in een konijnenkooi moeten liggen. Daar knabbelen ze dan op. Verder moet er natuurlijk in de kooi ook nog zaagsel liggen.
De meeste konijnen eten ook planten.. Ze lusten distels, paardebloembladen, kamille als hooi en nog veel meer planten. Je moet niet denken dat je zomaar elke plant kan plukken voor je konijn. De Taxus is heel giftig of ze kunnen er dood van gaan, losse bloemen of planten kunnen zorgen voor overgeven, diarree en krampjes.
Hfst 4. Waar moeten konijnen leven?
Konijnen leven op verschillende plaatsen. Als ze in een huis wonen hebben ze meestal wel een goed leven, ze worden af en toe geknuffeld en geaaid. Ze krijgen goed te eten en hun kooitje word verschoond. Dat kooitje bestaat uit 2 delen, een bak onderaan en een gedeelde bovenaan de kooi met tralies. Hoe groot het is ligt eraan hoe groot het konijntje is. Meestal is het iets tussen de 45 en de 100 cm. Er zit aan de voorkant van het kooitje een klein deurtje die je open kan wippen en aan de bovenkant zit vaak ook een grote klep en die kan je ook open doen. De bak en de tralies kan je van elkaar afhalen. Zo is het makkelijker om het schoon te maken. Maar er leven ook veel konijnen in het wild. Konijnen in het wild leven in groepen, ze zijn dan de hele dag actief. Wilde konijnen kunnen leven in konijnenparken. Daar kunnen ze holen graven. Een hol is bij de opening 10 cm breed en hoog, daar kunnen ze dan precies door. Ze beschermen hun ‘woonplaats’ door hun holletjes te graven onder heggen of aan de rand van het bos.
Hfst 5. Konijnen in het wild.
Het lijf van een wild konijn kan wel 45 cm worden. Zijn oren 7 cm. Wilde konijnen hebben een vacht die gespikkeld is. Die kleur noemt men agouti. Wilde konijnen eten hun eigen drolletjes op, tamme konijnen ook, dat heet copografie. Er zitten zelfs ook nog voedingsstoffen in zoals vitamine b, vitamine k en eiwitten! Wilde konijnen eten bijna altijd planten. Soms eten ze ook een slak of een worm. Konijnen leven en voeden hun jongen op in tunnelgangen. En die heten tunnelgangen heten konijnenparken.
Ook wilde konijnen kunnen ziek worden. Ze kunnen myxomatose krijgen, dit krijgen ze door bijtende insecten en ze kunnen ook diaree krijgen door verkeerde dingen te eten. Er zijn natuurlijk nog veel meer ziektes. De meeste mensen zien een jong wild konijntje en nemen die mee naar huis. Je moet ze alleen meenemen als:
• Het dier gewond is
• Het dier op een plaats woont waar het niet veilig is(voetbalveld of een bouwterrein enz.)
• Als je zeker weet dat de moeder dood is
• Als het dier in de bek van een hond of kat wordt gebracht als prooi.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
het is heel nuttig
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Niks over
Eenzaamheid
Voortplanting
Hanteren??
8 jaar geleden
Antwoorden