Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Kindsoldaten

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1281 woorden
  • 18 mei 2010
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
67 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
KINDSOLDATEN!

Wij gaan jullie wat meer vertellen over kindsoldaten, want het sprak ons meteen aan. Dat van die lieve schattige kindjes worden gebruikt om te vechten is toch echt niet normaal?

We gaan het hebben over :
*Wat kindsoldaten nu eigenlijk zijn.
*Het verschil tussen kindsoldaten vroeger en nu.
*Hoe komen kinderen hiermee in aanraking.
*Het leven van een kindsoldaat.
*Waarom worden kinderen ingezet i.p.v volwassenen?
*Waar worden ze ingezet?

*Kindsoldaat in Nederland.
*Gevolgen voor de kinderen.
*Wat doen hulporganistaties hier tegen.
*War child
*En het slot.

WAT ZIJN KINDSOLDATEN?
Wereldwijd worden meer dan 300 000 kinderen in 35 landen gebruikt als soldaat bij gewapende conflicten. Deze kindsoldaten vechten mee aan het front maar worden ook ingezet op andere plaatsen om mee te vechten. Alleen in Afrika zijn er al meer dan 120 000 kindsoldaten actief. Vooral in landen waar er een burgeroorlog heerst, zijn kindersoldaten erg handig om in te zetten om zo mee te vechten.

Een kindsoldaat is iemand, jonger dan achttien, die deel uitmaakt van gewapende strijdkrachten of gewapende troepen. Ze worden ingezet in verschillende legers zoals regeringslegers, maar ook in de gewapende troepen die tegen het nationale leger vechten tijdens een burgeroorlog. Kindsoldaten werken als soldaat maar ze kunnen ook als kok, drager of boodschapper ingezet worden.
Meisjes die dienen als sexslavin en die gedwongen worden om met soldaten te trouwen, worden ook als kindsoldaat beschouwd.
Het gaat dus niet alleen om de kinderen die gewapend zijn.


KINDSOLDATEN VROEGER…
Het beroep als kindsoldaat is niet nieuw. Kinderen zijn altijd in oorlogen gebruikt, als verspieders of boodschappers. Eeuwen geleden liepen ze mee als trommelaars. De kinderen droegen geen wapens en ze vochten ook niet mee, maar ze liepen wel voorop en vingen vaak de eerste klappen op.

EN NU…
Toch is er nu een groot verschil met vroeger: vooral de wapens. Die zijn nu zo licht en eenvoudig te bedienen, dat kinderen ze gemakkelijk kunnen hanteren. Kinderen worden zo volwaardige soldaten en krijgen ook te maken met het harde leven dat daarbij hoort.
Het ergste is dat kinderen in de oorlogen meestal niet gespaard blijven.
Integendeel, vaak worden ze met harde hand ‘ingewijd’ om ze aan het soldatenleven te laten wennen.
Vaak worden kinderen gebruikt om een terrein te zuiveren van landmijnen. De kinderen gaan op pad met stokken en bezems, als er niets ontploft dan volgen de andere soldaten pas.
De kinderen zijn vaak misbruikt of gehersenspoeld en krijgen ook vaak drugs te slikken zodat ze zich niet meer bewust zijn van hun daden.

HOE RAKEN KINDEREN HIERIN VERZEILD?
Het onderzoek van UNICEF heeft laten zien dat kinderen zich niet zelden vrijwillig aansluiten bij het leger. Vaak hebben ze de haat tegen ‘de vijand’ met de pap in de mond gekregen. In landen die al lang oorlog voeren is dikwijls aan van alles gebrek Als je bijna dood gaat van de honger en het leger belooft je elke dag een maaltijd, is de keuze niet zo moeilijk. En als je je hele familie hebt zien uitmoorden, kan het een veilig gevoel geven om een kalajnikov (een soort geweer) in handen te krijgen.
Maar vaak worden kinderen met geweld, verteld dat ze in het leger moeten. Ze worden uit hun huizen gehaald of meegenomen nadat hun familie is vermoord of ze worden gekidnapt van de straat, het schoolplein…


HET LEVEN VAN EEN KINDSOLDAAT
Het duurt even voordat je van jonge kinderen sterke soldaten hebt gemaakt. Daarom krijgen de nieuwelingen een zware training. Hoe dat er aan toegaat verschilt per land. Het gaat van de kelen opensnijden van dode tegenstanders en hun bloed opdrinken tot stokslagen en het uitdrukken van sigaretten op hun armen.
Ze krijgen soms ook les in het vermoorden van mensen en verkrachten van vrouwen. Palestijnse kinderen moesten graven delven, waar ze zelf korte tijd levend in begraven werden om alvast aan het einde te wennen.

WAAROM WORDEN KINDEREN INGEZET I. P. V. VOWASSENEN?
Doordat kinderen klein en lenig zijn, kunnen ze zich goed verstoppen, dat is handig als je moet spionneren. Goedkopere soldaten kan je niet vinden. Ze zijn gehoorzaam en makkelijk beïnvloedbaar. Veel legerleiders zijn blij met kindsoldaten, ze kunnen hen opdragen gevaarlijke dingen te doen die een volwassene niet eens zou overwegen.

WAAR WORDEN ZE INGEZET?
In heel veel landen worden kindsoldaten ingezet. Zie plaatje.

KINDSOLDATEN IN NEDERLAND
Kindsoldaten komen niet alleen voor in verre landen waar de mensen verwikkeld zijn in bloedige oorlogen. Ook Nederland kent jonge soldaten. De dienstplicht is er afgeschaft maar als je wil kan je op je zeventiende bij het leger en vanaf je achttiende kan je uitgezonden worden naar het buitenland.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VOOR DE KINDEREN?
De gevolgen voor de kindsoldaten zijn afschuwelijk. Velen worden gedood en de kinderen die overleven zijn levenslang gewond, zowel lichamelijk als geestelijk.
Door lichamelijke handicaps kunnen ze niet meer voor zichzelf zorgen. Door hun psychologische trauma’s kunnen ze niet meer normaal functioneren. Veel ex-kindsoldaten hebben concentratieproblemen, ze zijn hyperactief of juist depressief.

Vaak zijn ze verslaafd aan drugs en seksueel overdraagbare ziektes zoals HIV en aids komen veel voor.

WAT DOEN HULPORGANISATIES?
Unicef:
Het VN-kinderfonds UNICEF heeft meer dan 3500 kindsoldaten uit Zuid-Soedan weggehaald in februari 2002. Ze waren overgedragen door het Soedanese Volksbestrijdingsleger, de SPLA (het Sudan People’s Liberation Army), dat jarenlang kinderen liet meevechten tegen het regeringsleger.
De demobilisatie bij de Zuid-Soedanese stad Rumbek was een plechtige gebeurtenis. De kinderen namen deel aan een parade en zongen oorlogsliederen.
Aan het eind van de plechtigheid stonden ze op een groot veld in militaire slagorde bij elkaar waar ze hu36n wapens en hun toekomst achterlieten.

Amnesty international:
Amnesty International voert al jaren actie tegen de inzet van kindsoldaten.
Medewerkers gaan op bezoek bij de ambassades van landen waar kindsoldaten worden ingezet. Deze kunnen dan op hun beurt er de regeringen van overtuigen dat het geen goede zaak is om kindsoldaten in te zetten.
Ook vraagt Amesty de regeringen om de kindsoldaten vrij te laten en voor een goede opvang te zorgen.
Ook Sint-Bavo werkt mee aan één van de vele projecten van Amnesty.

WAR CHILD:
Warchild betekent oorlogskind. Het is een organisatie die zorgt voor een goede toekomst voor kinderen die zijn getroffen door de oorlog. Ze proberen de kinderen Psychisch zo goed mogelijk te laten herstellen. Warchild helpt over de hele wereld, er worden ongeveer 100duizend kinderen per jaar geholpen. Warchild richt bijvoorbeeld tehuizen op waar kinderen veilig kunnen spelen, en ze leggen voetbalvelden aan.


De doelstellingen van War Child Nederland zijn:
1. Psychosociale programma’s opzetten met veel creativiteit en sport om de psychologische en sociale ontwikkeling en het welzijn van kinderen te versterken:
2. Creatieve en sportieve programma’s gebruiken om de kinderen weer samen te brengen die door de oorlog uit elkaar gegaan zijn
3. Mensen informeren en interesseren Wat er is gebeurd in de landen waar oorlog is geweest,en kinderen onder te lijden hebben gehad.

Sinds de oprichting van Warchild nederland werken medewerkers, artiesten , bedrijven, particulieren en kinderen hard en geïnspireerd aan een nieuwe toekomst voor kinderen uit oorlogsgebieden. War Child Nederland heeft inmiddels eigen projecten in oorlogsgebieden en werft eigen fondsen. Tweehonderd hulpverleners van War Child Nederland helpen wekelijks zo'n 15.000 kinderen die het slachtoffer zijn geworden van verschrikkelijke oorlogen. Een bekende hulpverlener is Marco borsato. Hij is sinds 1998 ambassadeur en doet veel voor de oorlogskinderen. Hij bezoekt veel landen om daar slachtoffers te helpen en ook houd hij concerten.

SLOT
De kinderen zijn slachtoffer, maar tegelijk ook dader van oorlogsmisdaden. Daarom is het moeilijk voor hen om terug te gaan naar huis. Ze schamen zich voor hun verleden als kindsoldaat en zijn bang voor wraakacties van hun dorpsgenoten en andere burgers. Je haalt een kind wel uit de oorlog, maar je haalt de oorlog nooit uit het kind.

EINDEEEEEE!

REACTIES

P.

P.

Beste meneermevrouw.

Ik ga mijn spreekbeurt houden over Kindsoldaat.
En ik wil meer weten over Kindsoldaat kunnen jullie mij misschien een bericht sturen?
Waar ik meer kan weten over kindsoldaat.

Groetjes Pamela.

13 jaar geleden

L.

L.

Hallo,
waar heb je deze informatie allemaal gevonden. ik ga namelijk ook een spreekbeurt over kindsoldaten doen en wil graag meer informatie.
Groet

13 jaar geleden

R.

R.

echt andig

12 jaar geleden

J.

J.

ik vind het een goed stuk en heb er veel info uit gehaald

11 jaar geleden

J.

J.

hoi allemaal ik vind het wel zielig wat je hier allemaal leest

11 jaar geleden

J.

J.

het was zeer leerzaam

11 jaar geleden

D.

D.

hoi,
weet je nog een goede site voor info?
grtz en alvast bedankt,
daphne

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.