kauwgom

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 491 woorden
  • 13 januari 2010
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Kauwgom
Wij gaan het hebben over kauwgom. We gaan zeggen waaruit kauwgom bestaat, hoelang de kauwgom al bestaat, hoe dat kauwgom gemaakt wordt, welke twee verschillende soorten kauwgommen er zijn, waarom kauwgom gezond is, wat het probleem van kauwgom is en iets over wedstrijden met kauwgom.

Kauwgom bestaat uit gom, dit is een sap dat afkomstig is uit gombomen. Deze gombomen bevinden zich in het oerwoud. De bekendste gomboom is de Sapodilla. Gom wordt alleen uit oude bomen gehaald, want als het gom uit jonge bomen gehaald wordt gaan die niet goed meer groeien.

De kauwgom bestaat al duizenden jaren. Enkele jaren geleden is er een stukje kauwgom opgegraven van minstens 9000 jaar oud. Dit was dus een kauwgom uit de steentijd. In die tijd hadden de kauwgommen nog geen smaak. 140 jaar geleden veranderde dat toen er in Amerika een kauwgomfabriek kwam. Daarna kwamen er in Amerika meerdere kauwgomfabrieken waaronder Wrigley. (Wriklie) Wrigley maakte reclame voor zijn kauwgom en daardoor leerde ons land ook kauwgom kennen. Dat gebeurde 80 jaar geleden.


Kauwgom wordt gemaakt in een kauwgomfabriek. Men gebruikt daarbij natuurlijke gom maar ook kunstmatige gom. Eerst gaan de gommen in een smeltmachine, die roert de gommen door elkaar. Gom smelt als het warm wordt, dus worden ze daar warm gemaakt. Daarna moet er suiker bij de gom. Als de gommen weer koud zijn gaan ze in de kneedmachine en daar doen ze er suiker, een smaakje, en een kleurstof bij. Dan gaat de kauwgom in een machine die er een lint van maakt. Dan gaat het lint door een walsmachine. Daar wordt het plat gemaakt en dan komt het in de snijmachine en daar wordt het in stukjes gemaakt. Het kauwgom wordt afgekoeld en dan is het klaar.

Er zijn 2 soorten kauwgom. De naam van de gewone kauwgom is chewing gum. Dat staat meestal gewoon op het pakje. Als er Bubble gum op het pakje staat dan kun je bellen blazen met de kauwgom.Het wordt ook wel klapkauwgom genoemd omdat het zo uit elkaar kan klappen.

Er is een onderzoek naar gedaan en bij de kinderen die kauwgom kregen, nam de kans op oorontsteking met 40% af. In kauwgom zit een stof dat het tandbederf tegengaat omdat die bacteriën in de mond dood, door het kauwen van kauwgom neemt het denkvermogen met 20 % toe. Het komt door de gezichtsbewegingen tijdens het kauwen.

Men is bang om kauwgom door te slikken, en dat daardoor gaan mensen de kauwgom ergens opplakken of op straat gooien. Het doorslikken van kauwgom is eigenlijk ongevaarlijk, want het doet niks verkeerds in het hele spijsverteringskanaal. Intussen is al het kauwgom op straat een heel milieuprobleem geworden, want het blijft liggen.

Soms worden er wedstrijden gehouden wie er de grootste bellen kan blazen met kauwgom. Hiervoor wordt altijd
Bubble gum gebruikt. Niet alleen kinderen doen aan de wedstrijden mee, maar ook volwassenen. Ze meten hoe groot de bellen zijn. Vaak worden er bellen geblazen die groter als een hoofd zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.