Jongeren & alcohol

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 773 woorden
  • 4 september 2008
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wat is alcohol?
Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst of druiven. Dan krijg je zwakalcoholhoudende drank. Als dit verhit wordt en dan weer wordt afgekoeld krijg je sterkalcoholhoudende drank. Dat is drank met een hoog alcohol gehalte. Bier bevat 5% alcohol, wijn 12% en sterke drank zoals jenever bevat 35% alcohol. Mixdrankjes zoals breezer bevatten meer alcohol dan bier. Deze drankjes zijn erg populair bij de jeugd. 4 mixdrankjes staan gelijk aan 5 glazen bier.

Hoe reageert je lichaam op alcohol?

Alcohol komt via de maag en de dunne darm in het bloed. Door het bloed wordt de alcohol door je hele lichaam verspreidt. In zo’n 10 minuten bereikt het je hersenen. Daardoor kan je gedrag veranderen. Je geheugen en concentratie worden minder. Hoe meer je drinkt, hoe sterker het effect wordt. Na twee glazen alcohol gaat je reactievermogen al achteruit. En na zo’n zeven tot tien glazen ben je echt dronken.


Dit effect bij alcohol werkt sneller bij jongeren. Ze voelen het sneller, omdat het lichaam kleiner is. Daardoor is het alcoholpercentage hoger. Na een paar glazen kan een jongere al aangeschoten of dronken zijn.

Hoe verdwijnt de alcohol weer uit je lichaam?

De lever breekt de alcohol voor 95% af, en dat duurt zo’n 1 tot anderhalf uur per glas. Als je dus 5 glazen op hebt, duurt dat ongeveer zeven uur. Het kan dus zo zijn, als je veel drinkt, dat je de volgende dag nog alcohol in je lichaam hebt. Je kan de afbraak van alcohol niet versnellen.

Effecten van Alcohol

Als je voor je vijftiende al begint met veel alcohol drinken heb je vier keer zoveel kans om verslaafd te raken.
Tot je achttiende ontwikkelen je hersenen zich en worden hersencellen opgeruimd die je niet meer nodig hebt. Als je alcohol drinkt wordt dat versterkt en worden er te veel hersencellen opgeruimd. Het deel van de hersenen dat zorgt voor karakter en persoonlijkheid kan zich dan niet goed ontwikkelen.

Mixdrankjes

Mixdrankjes zijn heel populair onder de jeugd. Het zijn vaak kant-en-klare mixjes, die meestal bestaan uit sterke drank gemengd met frisdrank.
Kinderen vinden mixdrankjes vaak al vroeg lekker, omdat het zoet is en smaakt naar frisdrank. Maar er zit wel veel alcohol in, meer dan in bier. Vooral Bacardi Breezers zijn heel erg populair. In één Breezer zit ongeveer evenveel calorieën als in een kroket. En er zit 5,6% alcohol in.
Bij meisjes tussen de 10 en 15 jaar zijn mixdrankjes het populairst, en bij jongens bier, gevolgd door de mixdrankjes. Oudere jongeren drinken meer bier en wijn. Met mixdrankjes wordt vaak begonnen. Maar er zit alcohol in mixdrankjes, dus eigenlijk mogen ze niet worden verkocht aan kinderen onder de 16 jaar.

Omdat mixdrankjes een mix zijn van sterke drank en frisdrank, worden ze niet gerekend onder sterke dranken. Ze mogen dus worden verkocht in de supermarkt. Maar echte sterke drank mag alleen worden verkocht boven de 18.

Drinken bij jongeren

93 procent van de jongeren tussen de 15 en de 25 jaar drinken alcohol, en bijna de helft van alle jongeren tussen de 9 en 15 heeft wel eens een glas alcohol gedronken.
Kinderen en jongeren drinken vooral in het weekend. En dan veel tegelijk. Dat is erg ongezond. Jongeren kunnen in ieder geval tot hun zestiende beter helemaal geen alcohol drinken. Je hebt dan meer kans op verslavingen, agressiviteit en problemen op school.

Verslaving

Je bent verslaafd aan alcohol als je niet meer zonder alcohol kan. Ruim 8% van de Nederlanders is verslaafd. Het zijn vooral mannen die verslaafd zijn. Je wordt verslaafd als je een lange periode regelmatig heel veel alcohol drinkt. Je raakt gewend aan alcohol, en hebt steeds meer alcohol nodig om een bepaald effect te krijgen. Als je stopt met drinken, voel je je ziek omdat je lichaam alcohol nodig heeft.

Alcohol en verkeer

Alcohol in het verkeer is erg gevaarlijk. Het maakt je overmoedig, en je reactievermogen vertraagt. Daarom kunnen er makkelijk ongelukken ontstaan als je deelneemt aan het verkeer onder invloed van alcohol.
Vanaf 1 januari 2006 is er een nieuwe wet ingegaan. Voor mensen die hun rijbewijs nog maar vijf jaar hebben, is 0,2‰ alcohol de limiet. Dit geldt ook voor brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Als je je rijbewijs langer hebt dan 5 jaar, of ouder bent dan 24 voor brom- en snorfietsers, is 0,5‰ de limiet.
Er vallen veel doden en gewonden door alcohol in het verkeer. 250 doden en 3500 zwaargewonden per jaar. Ongeveer een kwart daarvan is jonger dan 24 jaar.


Ik heb dit onderwerp gekozen omdat veel jongeren niet weten hoe gevaarlijk en ongezond alcohol is. Ik vind het dom vind dat er zoveel mensen omkomen in het verkeer omdat ze teveel ophebben, en dat jongeren al erg jong heel veel drinken, en niet weten wat de gevolgen zijn.

REACTIES

S.

S.

ik schrijf nu een betoog, en dit is hele goeie informatie! dankje :) :D

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.