J.K. Rowling

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo | 1133 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 131 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
131 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1: Inleiding
Haar volledige naam is Joanna Kathleen Rowling. Joanna is haar roep naam.
Voor haar boeken over “Harry Potter” was Joanna totaal onbekend. Ze is 31 juli 1965 geboren en is dus 40 jaar. Ze is geboren in Chipping Sodbury, vlak bij Britsel in Engeland. (wijs aan op kaart ). Op jonge leeftijd verhuist Joanna naar Chepstow in Zuid Wales. ( aanwijzen op de kaart ). Haar favoriete kleur is blauw.

2. Boeken.

Joanna’s ouders waren dol op lezen en dan met namen haar moeder. Zij verslond boeken. Zelf wilde Joanna altijd al schrijfster worden. Ze schreef al een verhaal toen ze zes was, over een konijn dat Rabbit heette. Helaas heeft ze dat nooit helemaal afgemaakt. Joanna’s favoriete kinderboek was The Little White Horse, omdat ze gek op paarden was. Ze huilde altijd tranen met tuiten als ze het boek Black Beauty las.
Joanna was op haar 14e nog steeds gek op lezen, ze was net haar moeder, ze las alles en het maakte haar niet uit wat. Ze vond toen ‘Hons and Rebels een heel super boek. De hoofdpersoon, Jessica Mitford was een heldin voor haar. Jessica liep in dit boek weg van huis om in de Spaanse Burgeroorlog te vechten en kocht een camera op de rekening van haar vader. Ze had heel erg veel moet waar Joanna soms wel jaloers op was. Omdat dit meisje het op durfde te nemen tegen haar schatrijke familie. Joanna vond dit moedige meisje in dit spannende boek zo goed dat ze haar eerste dochter naar haar vernoemd heeft. Als ze ergens kwam waar geen tijdschriften bij de wc lagen las de etiketjes van potjes zeep en schoonmaakmiddelen. Joanna’s tante werkte bij een uitgeverij. Ze las manuscripten en als ze, ze af had gaf ze wel eens een kopietje aan haar. Die manuscripten las ze soms in 1 uur uit! Zo las ze op haar 9e haar eerste James Bond boek. Tegenwoordig leest J K Rowling het liefst Romans en biografieën.

3. Schooltijd.

Aan haar schooltijd heeft Joanna goede en slechte herinneringen. Haar eerste school was aan de rand van Bristol. Ze had het daar prima naar haar zin. Totdat ze verhuisden en ze naar een andere school ging. De school was veel ouderwetser en haar lerares heel streng. Je plaats in de klas was afhankelijk van je intelligentie en na tien minuten was Joanna al in de rij van domme kinderen geplaatst. De eerste dag kreeg ze gelijk een 1 min voor rekenen. Maar dat kwam omdat ze nog nooit breuken had gehad. Haar lerares heeft erg veel invloed gehad op de personage Sneep. Op de middelbare school beviel het haar veel beter. Joanna was dol op juffrouw Shepherd, haar lerares Engels. Ze was streng maar toch rechtvaardig. Joanna zat ooit poppetjes te tekenen onder haar les ze zij toen dat het erg onbeleefd was. Joanna zei dat ze wel luisterde maar ze hield vol dat het onbeleefd was. Ze zij nooit hou op of laat dat maar altijd iets dat meer indruk maakte. Joanna heeft nu nog steeds contact met haar.
In de 6e klas leerde Joanna de jongen Sean Harris kennen, ze werden meteen goede vrienden. Ron Weemel heeft veel weg van hem. Joanna’s minst favoriete vak was metaalbewerking. Een soort techniek dus. Ze gaf zelf toe dat ze de slechtste van de klas was. Ze probeerde het wel maar het lukte gewoon niet. Ook aan schoolgym had ze een hekel, en dan met name hockey. Dansen en zwemmen vond ze een stuk leuker om te doen.

4. Hoe haar carrière begon.

Na haar schooltijd heeft Joanna 4 jaar Frans en Klassieke Talen gestudeerd aan de universiteit. Tijdens die periode gaf ze 1 jaar Engelse les in Parijs. Ze had in de tussentijd een vriendje gekregen. Naar haar studie bij de universiteit ging ze een cursus volgen als secretaresse. Dat is een grote fout geweest want dit werk is helemaal niks voor haar, het enige voordeel dat ze eraan overhield is dat ze nu sneller kan typen. Na die cursus wou ze een gewoon en goed baantje vinden. Ze kreeg een baantje bij Amnesty International als onderzoeksassistente naar mensenrechtenschendingen in het Franssprekende deel van Afrika. In die tijd was Joanna met een klein romannetje bezig en ze herinnert zich nog dat als al haar collega’s naar een cafeetje gingen, zij een 1 of andere smoes bedacht en in een ander cafeetje ging zitten schrijven. In 1990 kreeg haar vriend een baan in Londen en had daar een flatje. Hij vroeg haar mee te gaan en dat deed ze. De trein waarmee ze reden liep onderweg vast, toen kwam het idee van Harry Potter binnenwaaien, opeens zat het in haar hoofd. Ze had geen pen en papier bij zich dus kon ze nog niks opschrijven. Toen ze eindelijk in Londen aankwamen had ze voor alle 7 delen een idee. Ze bedacht personages en bijzondere namen.
Thuis aangekomen begon ze in een klein schriftje meteen te schrijven. Niet lang daar na breekt er een zware periode aan voor Joanna, haar moeder overlijdt en alles wat ze haar had nagelaten wordt een meegenomen als er bij Joanna ingebroken is. Ze krijgt een baan als lerares Engels en ontmoet daar een journalist en word opnieuw verliefd. Ze trouwt en een jaar later krijgt ze dus haar dochter Jessica. En weer is het geen geslaagd huwelijk, en Joanna en haar dochter gaan Edinburgh. Ze gaat weer in cafés schrijven en naar 1995 is et eerste boek van Harry Potter af en ze gaat naar een uitgever, deze weigert het. In 1996 vind ze een uitgever die het boek accepteert. In 1997 worden de eerste boeken verkocht, en Joanna’s leven verandert meteen.

5. Carrière als schrijfster.

Joanna krijgt tegenwoordig nog veel brieven van lezers die haar bewonderen. Op de Harry Potter boeken staat J K Rowling, dus heel veel mensen dachten in het begin dat Joanna een man was. Haar allereerste brief begon met: Beste meneer. Het adres van Joanna heb ik op het bord geschreven, na mijn spreekbeurt kan je dat dan even overschrijven dan kunnen jullie haar ook een brief schrijven als je dat leuk vind. Toen Harry Potter deel 2 uitkwam, Harry Potter en de geheime kamer, stond deze gelijk op de nummer 1 op de bestellijsten. Joanna kon het niet geloven dat zoveel mensen haar boeken wouden lezen. De boeken zijn wereld beroemd, ze zijn al in 28 talen vertaald. Vooral de Griekse en Japanse versie vindt ze erg grappig. Joanna is van plan om 7 boeken over Harry Potter te schrijven. 5 daarvan zijn er al af, over de boeken ga ik zo iets vertellen. Joanna is van plan om als de Harry Potter boeken af zijn door te gaan met schrijven. Joanna gaat best veel op tournees, het leukste daarvan vind ze om haar lezers te ontmoeten en ze vindt het heerlijk om hun vragen te beantwoorden.

REACTIES

A.

A.

SUPER!

12 jaar geleden

J.

J.

leuk

10 jaar geleden

I.

I.

suoerrr

6 jaar geleden

A.

A.

hihi ja goed gedaan! k' doe mijn boekbespreking er over! jammer van de 5,7! mocht wel hoger

6 jaar geleden

E.

E.

dankje voor je info

6 jaar geleden

A.

A.

haha leuk ik moet boekverslag maken van fantastic beatsts!

5 jaar geleden

#.

#.

ist war

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.