Jeugdcriminaliteit

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 528 woorden
  • 17 februari 2005
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
93 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Jeugdcriminaliteit
Wat is jeugdcriminaliteit?

Jeugdcriminaliteit is een verzamelbegrip voor strafbare gedragingen door jongeren van 0-24 jaar. Hierbinnen staat de groep van 12 tot 18 jaar centraal. Het kan daarbij gaan om opgroeigedrag van jongeren. Maar het kan ook gaan om racistisch geweld. Of om het stelselmatig plegen van delicten om er een dure leefstijl op na te kunnen houden of om deel te kunnen uitmaken van een groep waarbinnen dergelijk gedrag de groepsnorm is. Al deze strafbare gedragingen van jongeren worden samengevat onder de noemer jeugdcriminaliteit.

Waardoor komt jeugdcriminaliteit?

Waardoor jeugdcriminaliteit komt, hang van verschillende factoren af ... De meest frequent voorkomende zijn:
de opvoeding: er bestaat een relatie tussen opvoeding van kinderen (in het gezin of onderwijs) en jeugdcriminaliteit. Kinderen die gebrek hebben aan zelfbeheersing bijvoorbeeld, hebben een groter kans om later criminaliteit te plegen.
het onderwijs: ook onderwijs speelt een belangrijke rol in het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Schoolprestaties en het bereikte schoolniveau zijn vaak van doorslaggevend betekenis voor de latere positie in de maatschappij. Voor een spijbelaar bijvoorbeeld, zijn er vaak minder maatschappelijke kansen. Trouwens leidt spijbelen meestal tot schadelijk tijdverdrijf, plegen van winkeldiefstal of tot drugs- en alcoholgebruik.
de arbeid: door het afnemen van de werkgelegenheid, nemen ook de arbeidsplaatsen voor jongeren af. Bovendien moeten jongeren steeds hogere motivatie- en opleidingseisen voldoen om een een job te vinden. Bepaalde groepen jongeren, zoals jongeren met lager opleiding, kunnen moeilijk een baan vinden. Ze krijgen dan psychische problemen of crimineel gedrag.
Ook allochtone jongeren (met taal- of cultuurproblemen) krijgen te maken met discriminatie op de arbeidsmarkt!

Welke soorten van jeugdcriminaliteit bestaan er nu zoal?

Er zijn verschillende soorten criminelen:
Om te beginnen zijn er de lichtcriminelen: zij hebben aan een of meerdere lichte vormen van veelvoorkomende criminaliteit schuldig gemaakt. Of hooguit één zwaar delict.
De zwaarcriminelen in tegendeel, hebben minstens 2 zware delicten gepleegd.
Dan zijn er ook nog groepscriminelen: omdat jongeren meestal in groep optrekken, vindt de criminaliteit door jongeren vaak in groepsverband plaats. Binnen de groep probeert men indruk te maken op elkaar, door elkaar bijvoorbeeld uit te dagen… Jongeren willen vooral toetreden tot gestructureerde groepen (met leiders, subleiders en meelopers) waar iedereen zijn plaats heeft. Want in groep durven mensen veel verder te gaan: ze doen dingen die ze in hun eentje nooit zouden doen.
De meelopers zijn jongeren die maar wat achter de groep aan lopen om er zo toch bij te horen.
Allochtone criminelen: het blijkt dat allochtone jongeren vaker in contact komen met de politie dan een vergelijkbare groep Belgische. De verklaring ligt ten 1ste bij hun slechte sociaal-economische positie, ten 2de zijn er nog grote verschillen, zoals cultureel opzicht, ...
Dan zijn er nog jeugdige drinkers, druggebruikers en gokkers, ook leeftijd en geslacht blijkt een rol te spelen!

Oplossingen voor jeugdcriminaliteit

Je kan jeugdcriminaliteit ten eerste beter voorkomen, wat niet gemakkelijk is.
De oplossingen dan: echte goeie oplossingen zijn er jammer genoeg niet. Wel kan je bijvoorbeeld een plek creëren waar de jeugd zich op zijn gemak voelt, in een buurthuis of zo...
Jongeren die zich herhaaldelijk schuldig maken aan strafbare feiten, kunnen straffen krijgen: der zijn taakstraffen, waaronder de werk- en de leerstraf. Er is ook nog het elektronisch toezicht voor jeugdigen, nachtdetentie, ...

REACTIES

K.

K.

het is een goede spreekbeurt maar...
hij is veel te kort die kan je niet zomaar zeggen dan is het geen goede spreekbeurt dus ga ik hem niet gebruiken SORRY!!!

13 jaar geleden

D.

D.

Het overgrote deel van deze spreekbeurt is gekopierd en dus is het plagiaat, ik beveel aan om dit niet te gebruiken want als docenten dit merken krijg je een 1 als cijfer, dit is mij ook overkomen

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.