Internet

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 958 woorden
  • 9 maart 2004
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
83 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

internet

wat heb je nodig om te internetten?

1: computer
2: modem
3: telefoonlijn
4: internetaansluiting

Weet iedereen wat een modem is? Met een modem kunnen gegevens vanuit de computer via het telefoonnet overdragen worden. Een modem kan worden gebruikt om faxen, bestanden of E-mail te versturen of om van het Internet gebruik te maken.

Wat is het internet

Internet is geen ding. Je kunt het niet in de winkel kopen, je kunt er niet op zitten en het kan ook niet kapot vallen. Internet is eigenlijk niks, bijna niks dan. Het zijn een heleboel computers die met elkaar samenwerken. Niet de computers noemen we internet, maar de manier waarop ze met elkaar in verbinding zijn noemen we internet. Als je zegt ik heb internet dan betekent dat dat zijn computer is aangesloten op het netwerk dat dus internet heet. Dat gaat niet vanzelf natuurlijk je moet natuurlijk nog wel alles precies aan je computer vertellen wat hij moet doen. Maar als je computer genoeg software (soort hersenen voor computers) heeft dan moet dat lukken.

Het ontstaan van het internet

In 1968 vroeg de onderzoeksorganisatie ARPA (Advanced Research Projects Agencie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie naar ideeën voor een manier om computers via vier plaatsen met elkaar te verbinden, dat de functie van het net ook in geval van een atoomaanval nog gebruikt kon worden. Pas sinds ongeveer vijf jaar is
internet populair geworden bij ”gewone”mensen. Dat komt omdat het veel makkelijker te gebruiken is. Ook staat er veel informatie op het internet waar mensen wat aan hebben. Je vindt alles op het World Wide Web (WWW) dat een onderdeel van het internet is. Op het internet wordt bijna alleen maar Engels gepraat, ook worden er veel afkortingen gebruikt. Als je een tijdje op het net hebt gezeten dan ken je de belangrijkste wel. Je kunt het
WWW het beste zien als een héél groot spinnenweb zien, overal zitten computers. In de computers zitten véél gegevens en samen vormen al die gegevens de draden een groot
spinnenweb het World Wide Web dus. Op het net is héél veel onzin te lezen want je kunt dus serieuze dingen op het net zetten maar je kunt er natuurlijk ook veel onzin op zetten want er is toch niemand die het controleert
daarom kun je toch maar het beste een boek uit de bieb halen dan dat je iets van het internet
halen omdat iedereen iets op het internet kan zetten en je dus ook kan bedriegen, staat er ook ontzettend veel op. Je kunt er vanalles op doen zoals teksten uitprinten, plaatjes, filmpjes, muziek enz. downloaden. En als je aan het internetten ook wel surfen genoemd bent dan kost dat geld. De verbinding met al die andere computers loopt gewoon over de telefoonlijn, behalve als je een abonnement hebt dan kun je wel gewoon internetten en de telefoon gebruiken tegelijk.

Zoeken met een zoekmachine

Omdat het internet zo groot is, is het soms lastig om dingen te vinden die je wil zoeken. Het beste is het als je precies weet op welk adres je moet zijn. Zoals www.planet.nl als je eenmaal op de site bent waar je heen wou dan kan je op de site zelf nog verder bladeren. Vaak zal je het adres van de site waar je heen wil niet weten dat is behoorlijk irritant, maar daar is iets op gevonden. Daarvoor zijn speciale zoekmachines het enige wat je moet doen als je op die zoekmachine bent is een woord in een schermpje te typen en op de enterknop te drukken dan gaat de computer vreselijk snel het net af en komt er op je beeldscherm een hele lijst te staan van alle adressen die de computer heeft gevonden. Je moet natuurlijk wel de namen/naam van de zoekmachin(es) weten waar je wilt gaan zoeken hier zijn er een paar: ilse, vindex, yahoo en lycos maar er zijn er nog veel meer. Geen enkele zoekmachine kan het hele web afzoeken maar als je er een paar probeert dan kom je heel veel sites tegen, als je een woord in het Engels intikt dan komt er een nog veel langere lijst omdat er veel meer Engelstalige sites op het net staan. Op het internet geven veel mensen hun eigen mening op hun eigen website want zoals we al zeiden kan iedereen op het WWW zetten wat hij of zij wil.

E-mail

Je kan over internet ook een soort post versturen : e-mail. Eigenlijk werkt e-mail net zo als gewone post, er zijn heel veel verschillende e-mail programma’s waar je een eigen “adres” kunt hebben waar mensen je een mailtje kunnen sturen en jij ook wel mailtjes kan versturen naar andere e-mail adressen. Een E-mail adres kun je herkennen doordat er een @ (een apenstaartje) in staat. Als je een e-mail verstuurt naar iemand anders dan kan hij dat bericht bijna meteen lezen. Veel mensen vinden E-mail handiger dan bellen omdat je de ander dan misschien stoort als hij/zij ergens mee bezig is en geen tijd heeft, een E-mail kun je lezen wanneer je maar wilt. Je kunt op het toetsenbord veel gezichtjes maken we zullen er een paar laten zien :-) = lachend gezicht :-( = somber gezicht ;-) = knipoog, deze gezichtjes kun je gebruiken als je een E-mail verstuurt om je bericht duidelijker te maken.

Hoeveel gebruikers van internet?

Wereldwijd zijn er ongeveer 200 miljoen jongeren en volwassenen die internet gebruiken, dat is nog geen 5%van de wereldbevolking. De meeste gebruikers leven in de Verenigde Staten. Bijna eenderde van de bevolking gebruikt daar het netwerk regelmatig. In Europa ligt het gemiddelde lager, in Europa liggen de gemiddeldes ver uit elkaar, in Zweden heeft 65 procent van de bevolking internet en in Spanje en Portugal is dat rond de 12 %.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Wereldwijd zijn er ongeveer 200 miljoen jongeren en volwassenen die internet gebruiken, dat is nog geen 5%van de wereldbevolking. De meeste gebruikers leven in de Verenigde Staten. Bijna eenderde van de bevolking gebruikt daar het netwerk regelmatig. In Europa ligt het gemiddelde lager, in Europa liggen de gemiddeldes ver uit elkaar, in Zweden heeft 65 procent van de bevolking internet en in Spanje en Portugal is dat rond de 12 %.

REACTIES

?.

?.

bedankt milan ik ga me spreekbeurt ook over het internet gehouden.
bedankt voor de info

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.