Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Wat is het?
Import en export is het verhandelen van producten.
Het woord import staat voor invoeren oftewel goederen het land binnenhalen,
Export staat voor uitvoeren. Import en export bestaat al heel lang, denk maar aan de VOC.
Die bestaat ook al sinds 1600.
Import en export is heel belangrijk. Niet alleen voor de economie, maar ook voor ons. Kijk maar om je heen.
Bijna alles is geïmporteerd, je kleren, je mobiel en nog veel meer dingen.
Een goed voorbeeld van import en export is: je haalt Chinese thee uit China, China exporteert de thee en Nederland importeert de thee.


Illegale import en export
Je hebt voor alles dat je verhandelt een vergunning nodig, heb je dat niet dan mag je het niet importeren of exporteren. Sommige dingen mag je bijna niet verhandelen, zoals antieke spulletjes beschermde diersoorten en wapens. Je mag wapens op zich wel verhandelen. Maar volgens een Europese wet mag je geen wapens vervoeren naar een land dat oorlog heeft tussen de regering en het volk, zoals Kongo. Drugs is iets wat je in bijna geen enkel land mag importeren en exporteren. Toch doen veel mensen het, dat is illegaal. Als je betrapt word met illegaal handelen staan er natuurlijk straffen op. De meest voorkomende zijn:
Wapens 8 jaar cel of €45.000
Harddrugs 12 jaar cel of €50.000
Softdrugs 4 jaar cel of € 50.000
Dieren 6 jaar cel of €45.000
Legale import en export
Nederland is de op twee na grootse landbouw exporteur. Landbouw is dingen die ze met planten en dieren verbouwen, zoals boeren. Bijna overal op de wereld kan je wel Nederlandse kaas kopen. Europa heeft het meest handel met China en de Verenigde Staten. In het westen is er meer handel dan in het oosten, dat komt omdat veel westerse landen welvarender zijn.
De 3 aller grootste exporteurs van de wereld zijn, als eerst Duitsland, dan China, en als derde de Verenigde Staten. Het betaalsysteem zit zo, je koopt bijvoorbeeld een mobieltje uit Mexico, het kost daar dan 40 dollar het moet vervoerd worden met een schip naar Nederland. Eenmaal in Nederland kost het mobieltje niet meer 40 dollar maar 55 dollar, dat komt omdat je de standaard prijs betaald(40) en dan ook nog de boot kosten(15)


Als je binnen de EU handelt is het veel minder werk, je hebt namelijk veel minder papieren nodig. Ook hoef je binnen de EU geen belasting te betalen.
Vervoer
Natuurlijk moeten de goederen ook worden vervoerd, dat kan met verschillende voertuigen. Met een vrachtschip bijvoorbeeld. Het ziet er anders uit dan de treinen die wij kennen, er zitten geen stoelen in. Zo is er meer ruimte voor de containers. Bij een vrachtschip heb je dat ook, er passen dan wel veel meer containers in. De hoeveelheid licht aan de grootte van het schip. Je hebt ook een vrachtvliegtuig, die is nog groter en sneller. Hij is groter en breder dan een gewoon vliegtuig, en het heeft een grote laadklep aan de achterkant voor de containers.
Een paar grote vervoer bedrijven zijn, DHL, FED-EX, MERSK, NYK er zijn er nog veel meer natuurlijk. Om dingen te kunnen vervoeren heb je een vrachtbrief nodig, dat is een soort van vergunning voor vervoeren. Zo’n brief heet ook wel een CMR. In die brief moeten een paar dingen staan zoals:
De plaats en datum van opmaken van de vrachtbrief
Naam en vestigingsplaats van afzender, vervoerder en ontvanger
De plaats en datum waar de goederen geladen worden
De plaats waar de goederen gelost moeten worden
De wijze van verpakking
De omschrijving van goederen
Eventuele bijzondere kenmerken
En het gewicht.
Import en export bedrijven
Er zijn ontelbaar veel bedrijven die importeren en exporteren. Zoals Unilever, H&M, L’Oréal, Heineken, Inter-snack, Siemens, Shell, Nokia er zijn ook bedrijven die vergunningen regelen zoals Keith Export Service en Embassy Service. Dat waren de grootste twee bedrijven in Nederland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

Hele goede spreekbeurt. Ik kan zeker wat gebruiken bedankt! Ik hoop dat ik deze reactie toe kan voegen, want ik zou het anders heel zonde vinden. De spreekbeurt is namelijk helemaal top en ik hou van mensen complimenteren.

3 jaar geleden