Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Hypnose

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas tto vwo | 1363 woorden
  • 8 april 2014
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
26 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Wat is hypnose?

Het woord ‘hypnose’ betekent in het Grieks ‘slaap’. Het is een bewustzijnstoestand, die in de fase tussen wakker zijn en slapen ligt. Je bent dan je hele omgeving vergeten. Onze zintuigen zijn wel in staat om alles om hun heen waar te nemen, maar het dringt tot zich door. Hypnose is geen magie. Anders zou slapen en dromen ook een magie zijn. Bij hypnose ben je geestelijk en lichamelijk ontspannen. Tijdens hypnose is het onderbewuste toegankelijk voor suggesties, die genezend kunnen werken bij allerlei emotionele en lichamelijke problemen. Sommige mensen zeggen dat er 1 soort hypnose is, dat zou dan zelfhypnose zijn. En andere zeggen dat er 2 soorten hypnoses zijn: zelfhypnose, waarbij men zichzelf in de hypnotische toestand brengt, ook autosuggestie genoemd. En hypnose waarbij je in hypnose komt door een hypnotiseur.

Autosuggestie of zelfsuggestie is het verschijnsel dat eigen gedachten (suggestie) een positief of negatief effect kunnen hebben op lichamelijk of geestelijk welzijn.

Geschiedenis

In Egypte en in Griekenland bestonden er vroeger speciale slaaptempels. Een soort kuuroord waar mensen heen gingen om te genezen. In de middeleeuwen maakten de Kabbalisten en de Alchemisten de aanspraak op het bezit van hypnose. En dit zou dan een geheime wetenschap zijn met een bijzondere toepassing die goede prestaties in staat zou stellen. Ook werd er beweerd dat op deze manier de Spiritisten uit de vorige eeuw met overledenen konden praten om zo boodschappen door te geven aan de familieleden. Aan het einde van de 18e eeuw kwamen ze erachter dat een hypnose een geneselijke werking had. Het woord “hypnose” is afgeleid van de Griekse god van de slaap: Hypnos. Hypnos zou zowel stervelingen als goden in slaap hebben gesust door met een tak water van de Lethe, een rivier in de onderwereld, over hun ogen te sprenkelen. Soms gebruikte hij ook wel zijn hoorn, waar hij dan sprankelende sappen in deed.

 

Een hypnosesessie bestaat uit verschillende fases: Inductie, verdiepen, suggesties en ontwaken.

 Hypnosetechnieken                                        

1. Inductie: Bij de inductie word als eerste je trancestaat opgewekt. Je word dus heel licht alvast voorbereid op de hypnose.

2. verdiepen: Nu word je eerste trancestaat intensiever gemaakt. Hiervoor gebruiken de hypnotiseurs suggesties zoals: “laat je maar zweven” of “met iedere ademhaling zak je dieper weg”. ER worden ook vaak visualisaties gegeven. Dat betekend dat de hypnotiseur een plek aangeeft waar je jezelf moet voorstellen. Bijvoorbeeld op het strand.

3. Suggesties: Wanneer het persoon in diepe trance is, kan je suggesties geven, dit zijn geen suggesties zoals bij het verdiepen, maar je gaat meer opdrachten geven, Die opdrachten voert het persoon dus in trance uit. Dit doen ze zonder dat ze er bewust van zijn.

4. Ontwaken: de laatste fase is het ontwaken. Om iemand weer uit hypnose te krijgen, moet de hypnotiseur de suggesties ongedaan maken. Maar het meest belangrijke is om te laten merken dat de sessie over is en het persoon weer helemaal bewust te laten maken.

Wat voor methodes zijn er?

Er zijn ontzettend veel manieren om mensen onder hypnose te krijgen. Bijvoorbeeld:

·De ‘uitgebreide methode’. Deze duurt wel het langst, maar geeft bijna 100% resultaat.
·De ‘evenwichtshypnose’, die ook heel goed werkt.
·De ‘trappentelmethode’, die heel vermoeiend is voor de hypnotiseur én de persoon die gehypnotiseerd gaat worden. Met deze manier gaan heel moeilijk te hypnotiseren personen onder hypnose.
·De oogfixatie-inductie van Cheek en Lecron.

Er zijn een aantal manieren die zijn af te raden. Dat zijn:

·De methode van het versnelde ademhalen;
·De halsslagader-methode;
·De shock-methode;
·De drugsinjectie;
·Het gebruik van alcohol.

Hypnotiseurs komen veel verschillende mensen tegen met veel verschillende redenen. Bijvoorbeeld mensen die aandacht zoeken, mensen die zich aanstellen om de hypnotiseur uit te proberen, mensen die van dokter naar dokter gaan, mensen die door het leven en ziekten totaal verkreukeld zijn, mensen met (wanhopige) angsten en mensen die gewoon nieuwsgierig zijn. Een hypnosebehandeling bestaat uit drie onderdelen.
1.het voorgesprek, waarin wordt besproken wat het probleem is en wat voor therapie er gaat worden gebruikt, ook wordt er uitgelegd wat er precies gaat gebeuren, zodat mensen zich niet gaan drukmaken;
2.de hypnosebehandeling;
3.het nagesprek, waarin wordt besproken hoe de gehypnotiseerde het heeft ervaren en wat eventueel de oplossing zou kunnen zijn.

Hypnose voor vermaak!

 

De hypnose waar iedereen waarschijnlijk het eerst aan denkt is die van het vermaak. In sommige tv-shows worden mensen onder hypnose gebracht en moeten ze bijvoorbeeld een kip nadoen. Die mensen worden op precies dezelfde manier onder hypnose gebracht als waarop het soms wordt gebruikt in de hypnotherapie, alleen krijgen ze daarna een bevel te horen dat ze moeten uitvoeren. Dat klinkt heel grappig, maar het kan best gevaarlijk zijn. De hypnotiseur weet niks van de persoon af en weet dus ook niet of diegene bepaalde fobieën of angsten heeft. Misschien maakt de hypnotiseur de fobie of angst veel erger. Maar meestal gaat het goed. En mensen blijven het leuk vinden om naar te kijken, en ze betalen ervoor. En daar gaat het om bij sommige mensen.

 

 

 

Op veel manieren kan hypnotherapie heel nuttig zijn:

Bijv:

 

•Hulp bij slaapstoornissen.

•Genezing bij psychomatische ziekten zoals migraine, hyperventilatie, cara.

•Verwijderen van angsten, examenvrees, fobieën en trauma’s.

•Hulp bij pijn of pijnbestrijding.

•Hulp bij drugsverslaving, alcoholisme en nicotinegebruik.

•Hulp om beter met emoties om te leren gaan.

•Concentratieproblemen

•Ontspanningsoefeningen zoals meditatie.

•Regressie. Dat is het teruggaan in de tijd tot de oorzaak van een lijden, dus het bewust herbeleven van een gebeurtenis, die de oorzaak is van de ziekte, trauma of fobie.

Wat doet een hypnotiseur?

De hypnotiseur brengt je eigenlijk niet onder hypnose maar brengt je in een onbewustzijne toestand. Iedere hypnose is daarom eigenlijk een zelfhypnose. Door je te concentreren op een ontspannen manier, is het mogelijk om het onbewustzijne te bereiken. De hypnotiseur maakt eigenlijk gebruik van jou om je gewenste doelen te bereiken. Ook veroorzaakt de hypnotiseur geen geheugenverlies en zal de gehypnotiseerde altijd weten wat er tijdens de hypnose gebeurt is. Maar als je onder hypnose bent, doe je geen dingen die je normaalgesproken ook niet doet.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De hypnotiseur brengt je eigenlijk niet onder hypnose maar brengt je in een onbewustzijne toestand. Iedere hypnose is daarom eigenlijk een zelfhypnose. Door je te concentreren op een ontspannen manier, is het mogelijk om het onbewustzijne te bereiken. De hypnotiseur maakt eigenlijk gebruik van jou om je gewenste doelen te bereiken. Ook veroorzaakt de hypnotiseur geen geheugenverlies en zal de gehypnotiseerde altijd weten wat er tijdens de hypnose gebeurt is. Maar als je onder hypnose bent, doe je geen dingen die je normaalgesproken ook niet doet.

Het verschil tussen hypnose en slapen

Je hebt veel mensen die leiden aan een slaapstoornis. Met hypnose is daar goed iets aan te doen, alleen verwarren veel mensen hypnose met slaap. Het is iets heel anders. De toestand van slapen is wezenlijk anders dan hypnose. Wat is dan eigenlijk het verschil?

Hypnose komt van het woord slaap en heeft zeker wel overeenkomsten. Het is echter heel anders. Wanneer je namelijk in de hypnotische staat komt, dan wordt jouw bewustzijn met zo’n 2000% vermeerderd. Je kan je namelijk opeens dingen herinneren voor je tweede levensjaar of tijdens een narcose. Het zijn dingen waar je je nu niet bewust van bent, maar in hypnose kan dat wel. Dat is een groot verschil met de slaaptoestand. In hypnose hoor je precies wat er wordt gezegd, want hoe kan je anders de instructies van de hypnotiseur of hypnotherapeut opvolgen. Wanneer je slaapt dan gaat dat namelijk niet.

Een bepaalde gedachte

Door middel van hypnose word er contact gemaakt met het onbewustzijn. Zo kun je informatie krijgen, over dingen die het persoon in het normale bewustzijn achterhoud. Deze blokkades kunnen ook nuttig zijn. Door het onbewustzijn kan de geestelijke pijn uitgeschakeld worden. Mensen met trauma’s en andere problemen, kunnen door hypnose die problemen laten weghalen. Maar er kunnen ook gevolgen zijn. Doordat de problemen op een simpele manier zijn weggenomen, kan plotseling een geestelijke pijn het gevolg zijn, die weer aanleiding kan hebben tot een ander trauma.

Gezichtsbedrog

Wat heeft gezichtsbedrog nou eigenlijk met hypnose te maken?

Met een spiraal worden mensen in hypnose gebracht. Zo’n soort spiraal lijkt te bewegen maar het is gewoon een afbeelding. Hier zien jullie wat plaatjes van gezichtsbedrog!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.