Gsus industries

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 988 woorden
  • 10 februari 2004
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Spreekbeurt gsus

Ik ga mijn spreekbeurt houden over het kledingmerk gsus sindustries. Gsus sindustries is een Nederlands kledingmerk dat in 24 landen over de hele wereld verkocht wordt. Onder andere in Engeland, Scandinavië en Duitsland.

In 1993 is het allemaal begonnen voor gsus sindustries kortweg gsus genaamd.
De ontwerpers Jan Schrijver en Angelique Berkhout ( foto op plaatje ) Hadden genoeg van de baggy-mode die midden jaren 90 heel populair was. Alles werd toen oversized gedragen.
Schrijver en Berkhout wilde eigenlijk kleding ontwerpen die ze zelf ook zouden dragen maar de kleding moest wel anders zijn dan de kleding die er al was.
Deze formule bleek aan te slaan bij de modewereld die klaar was voor iets nieuws.
Schrijver wilde dat het geen standaard merk werd, Net als de aankondiging van het merk.
Maanden voordat Schrijver en Berkhout hun eerste winkel in Berkhout openden in Arnhem lieten ze overal posters plakken met de slogan gsus is comming!
Ook op de winkelruiten van hun winkel lieten ze grote teksten afdrukken met Gsus is coming en Welcome to heavens playground.
Deze kleine eerste stunt zorgde voor de eerste nieuwsgierige klanten.
Qua kleding is gsus begonnen met het ontwerpen van strakke shirts met glitterprinten er op die zeer afwijkten van de mode van die tijd.
Deze shirts kochten de ontwerpers in bij de groothandel die ze zelf te lelijk vond om te verkopen.
Later gingen ze ook skatebroeken ontwerpen. Het aparte van deze broeken was dat ze uit een herenkostuum waren gemaakt en een subtiel krijtstreepje hadden.
Ook maakte gsus bikini’s die niet bedoeld waren om mee naar het strand te gaan om in te zwemmen maar om uit te gaan want ze waren ook van roze bond gemaakt.
Door deze afwijkende kleding was gsus vooral bekend in het uitgaanscircuit voor de
‘drag-queens of te wel travesstieten.
Door mond op mond reclame in het uitgaanscircuit en doordat de kleding later iets minder extreem werd is het merk populair geworden en toegankelijk voor iedereen.
Toch hangt nogal tijd een beetje een underground sfeer rond gsus die vooral wordt veroorzaakt door de rare naam.
Er zijn meerdere redenen voor de naam gsus- sindustries. Hier zit een verhaal aan vast die ook weer afwijkt van het normale.
Om te beginnen was de letter g een hype in de jaren 90, Je had onder ander de band G-love en gangsta rap.
Gsus maakte hier gebruik van om de naam met een g te laten beginnen.
Gsus heeft ook iets religieus, dit beeld wordt mede versterkt door het logo van gsus, de doornkrans die mensen snel aan de jezuskroon doen denken. ( foto )
De ontwerpers bedoelen hier niks vervelends mee, eigenlijk is de krans er later bijgekomen en was de naam gsus gebaseerd op een gitaarnoot die ook gsus heet. Dit is een valse noot die vaak in de bluesmuziek wordt gebruikt. Omdat deze noot niet vaak wordt gespeeld en een beetje een uitzondering vormt, net als het merk bedacht schrijver de naam.
laatste gedeelte van de naam, ‘sindustries’, is omdat veel merken het woord ‘industries’ bevatten. En dus besloot Schrijver om het wederom anders te doen door er een ‘s’ voor te zetten. Hij vindt dat dat meer “prikkelt”.

Creatieve Nederlanders

Als je een jas, broek of shirt van gsus koopt, koop je niet alleen het kledingstuk. Het gaat om het gehele pakketje. Het gaat ook om het hele verhaal er omheen, om de mysterieuze sfeer. Dat maakt gsus zo speciaal. Hoe komt het dan dat het in zoveel landen wordt verkocht? Volgens sommigen is het iets typisch Nederlands. Nederlandse ontwerpers zijn op het moment erg gewild. Dit komt vooral door hun creativiteit. Een voorbeeld hiervan is het duo Victor en Rolf, die het helemaal hebben gemaakt in Parijs. Het kledingmerk Diesel heeft ook erg veel Nederlandse ontwerpers. Wederom om hun creativiteit.
Anderen zeggen dat het succes van gsus te wijten is aan henzelf, omdat ze hun eigen gang gaan en hun eigen stijl hebben gevormd. Schrijver: “ Misschien gooien we onze meest succesvolle broek er volgend jaar wel uit. Iedereen zou ons voor gek verklaren, maar dat maakt niet uit. We doen wat wij willen.”
Gsus is niet een typisch Nederlands merk. Het merk is zeer internationaal, zeggen ze zelf. Dit komt onder andere door de ontwerpers die er in de loop der jaren bij zijn gekomen. Deze ontwerpers komen vanuit de hele wereld, hoewel voornamelijk uit Nederland. Nederlanders zijn ook internationaal georiënteerd en staan open voor invloeden van buitenaf. Dit komt in de ontwerpen terug.
Dat gsus zo succesvol is, is waarschijnlijk vooral te danken aan zijn eigenwijsheid. Het merk laat zich niet meeslepen door de commercie en doet dingen waar ze volledig achter staan. Gsus doet wat hij wil!

Verzet tegen gsus

Veel christenen hebben onderzoek gedaan naar g-sus. Ondanks dat de ontwerpers zeggen dat ze de kleding alleen produceren om mensen er leuk uit te laten zien, vinden de christenen daarentegen het merk een voorbeeld van godslastering.
Het combineren van seks en de naam jezus op de manier zoals god het volgens hen niet bedoeld heeft vinden zij niet kunnen.

De teksten met gsus is comming, gsus sex tourist enz.
Het combineren van de naam jezus met seks op de manier zoals god het volgens hun niet bedoeld heeft vinden zijn niet kunnen. Zij vinden het niet kunnen dat de naam jezus voorkomt op een shit waar ook pooier op staat.
De kleding lijn die 2 jaar geleden is opgestart trapt ook veel gelovigen tegen het been.
Zij vinden dat een naam G.O.D ( gsus Original Denmin ) echt niet kunnen.

De meeste jongeren kan dit echter niet zoveel schelen, waar ze wel problemen mee hebben is de steeds verder stijgende prijs van de kleren.
Gsus geeft als verklaring dat de slijtage aan de broeken steeds echter moet en dat daardoor de kosten steeds hoger worden, schrijver zegit hierover: Elke’slijtplek die in een broek wordt aangebracht met de hand wordt gedaan. Daardoor worden onze broeken steeds duurder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.