Greenpeace

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 4e klas havo | 1365 woorden
  • 8 april 2003
  • 238 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
238 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

SPREEKBEURT

Spreekbeurt

· Geschiedenis van Greenpeace
· Wat is Greenpeace eigenlijk en wat doen ze?
· Successen die ze behaald hebben
· Bedreiging van de oceanen en wat wil Greenpeace dat er gebeurd?
· Bedreiging oerbossen en wat wil Greenpeace dat er gebeurd?
· Einde


Geschiedenis van Greenpeace

Het verhaal van Greenpeace begon toen de Verenigde Staten in 1971 opnieuw een atoomproef wilden uitvoeren op het eilandje Amchitka voor de kust van Alaska. Natuurbeschermers en wetenschappers aan de westkust van de VS en Canada maakten zich ernstig zorgen over de alles vernietigende tests.
Er was een groepje Canadezen die het idee hadden om zelf naar de plek te gaan waar de proeven zouden worden uitgevoerd. Daar wilden zij de aandacht van de wereld vestigen op het enorme geweld dat de natuur werd aangedaan. Ze charterden een oude vissersboot en gingen in september 1971 op weg. De actievoerders bereikten Amchitka nooit, maar toch werd hun tocht een succes. De hele wereld hoorde van het opmerkelijke initiatief en van de atoomproeven. Amchitka werd een vogelreservaat en Greenpeace was geboren.

Greenpeace

Greenpeace is een onafhankelijke internationale milieuorganisatie met kantoren in 40 landen. Wereldwijd stelt Greenpeace milieuproblemen aan de kaak en stimuleert oplossingen. Het doel: een gezond en duurzaam evenwicht tussen mens en milieu.
Daarvoor voert Greenpeace actie, overlegt en onderzoekt. De acties van Greenpeace zijn vaak spectaculair en altijd geweldloos.

Geweldloos

Leidraad voor Greenpeace is een wereld waarin mensen elkaar en het milieu geen geweld aandoen. Geweld lokt geweld uit en zorgt niet voor verandering en veiligheid. Publiciteit (over vervuilende bedrijven, nalatige overheden, gebrekkige regels e.d.) is een machtig wapen: niemand kan meer zeggen dat hij 'van niets wist'.
Bedrijven en overheden willen hun (milieu)fouten niet in de openbaarheid hebben. De spectaculaire acties van Greenpeace zijn een sterk middel om de aandacht wel op die misstanden te vestigen. Het middel is zo sterk omdat een actievoerder ook vaak letterlijk zijn lijf en leden inzet als menselijk schild. Denk bijvoorbeeld aan actievoerders in rubberboten tussen walvis en walvisjager.

Onafhankelijk

Greenpeace accepteert geen giften of subsidies van overheden of bedrijven. Alleen zo kan Greenpeace haar onafhankelijkheid bewaren. Miljoenen donateurs over de hele wereld maken het werk van Greenpeace mogelijk. Ook is Greenpeace beneficiant van de Nationale Postcode Loterij. Greenpeace heeft geen binding met politieke partijen, religieuze groeperingen of regeringen.

Campagnes

In de campagne Biodiversiteit maakt Greenpeace zich sterk voor een duurzaam beheer van de rijkdom van de natuur. Bescherming van oerbossen, geen overbevissing, een wereldwijd walvisreservaat en geen genetische vervuiling. Bij Klimaat & Energie wordt campagne gevoerd tegen gevaarlijke klimaatverandering en voor duurzame energiebronnen als zon en wind. De campagnes Giftige Stoffen zetten zich in tegen de productie en het gebruik van giftige stoffen en de handel in gevaarlijk afval. En ze stimuleren schone alternatieven.

Donateurs en vrijwilligers

In 2002 is Greenpeace Nederland een van de grootste milieuorganisaties van ons land: er zijn ruim 700.000 donateurs. Greenpeace Nederland heeft 84 betaalde fulltime formatieplaatsen (waarvoor 94 mensen in dienst zijn) en deelt met Greenpeace International een kantoor in Amsterdam. Zo'n 550 vrijwilligers ondersteunen Greenpeace jaarlijks bij uiteenlopende werkzaamheden, bijvoorbeeld tijdens acties. Ongeveer 220 vrijwilligers zijn georganiseerd in lokale groepen. Zij ondersteunen de Greenpeace-campagnes in hun regio

Een paar successen die ze behaald hebben

1982 - De Internationale Walvisvaart Commissie besluit de commerciële jacht op walvissen met ingang van 1986 voor vijf jaar te stoppen. Dit 'moratorium' bestaat nog steeds! En de meeste landen houden zich eraan.
1983 - De Europese Gemeenschap besluit dat er geen huiden van jonge zeehonden meer mogen worden geïmporteerd. In 1989 verlengt de EG het importverbod definitief. Door deze beslissing neemt de jacht op zeehondenpups drastisch af.
1993 - Sinds 1975 is er een wereldwijd verbod op het storten van hoogradioactief afval in zee. In 1983 stellen de lidstaten van de Londen Conventie voor tien jaar een moratorium in op het dumpen van middel- en laagradioactief afval. In 1993 besluit de Londen Conventie eindelijk tot een permanent verbod op dumping van radioactieve stoffen in zee.
1994 - De Internationale Walvisvaart Commissie stemt voor de instelling van een walvisreservaat bij Antarctica.
1995 - De Esbjerg-verklaring: de landen rond de Noordzee verklaren het lozen van schadelijke stoffen terug te brengen. Doel is in een generatie (voor 2020) de concentraties door de mens geproduceerde gevaarlijke stoffen in het milieu tot nul te reduceren.
1996 - 135 landen, waaronder China, Rusland en de Verenigde Staten, ondertekenen als eerste stap tegen kernproeven het Algemeen Kernstop Verdrag (CTBT).
2000 - 75 bedrijven in Nederland weren genetisch gemanipuleerde ingrediënten uit hun
levensmiddelen dankzij publicatie van een productlijst van Greenpeace.
2001 - De Braziliaanse overheid erkent de grondrechten van de Deni-indianen in het Amazonegebied, nadat Greenpeace ze hielp met het demarqueren (afbakenen) van hun leefgebied.
2001 - Na jaren actievoeren bereikt Greenpeace een akkoord met houtkapbedrijven en overheid over de bescherming van Canada's gematigde regenwouden in British Columbia.

OCEANEN

De oceanen worden bedreigd door de mens. Van al het water op onze planeet is bestaat 98 % uit oceanen en zee-ijs. En het water neemt ruim 70 % van het aardoppervlak in.
De diepte van een oceaan varieert van een paar 100 meter tot bijna 9000 meter diepte. Oceanen vormen een enorm gevarieerd biologisch systeem. De biodiversiteit is er zelfs rijker dan op het land. Het leven in de oceanen loopt uiteen van microscopisch klein plankton tot de grootste walvissen.
De oceanen, de vele planten en diersoorten worden bedreigd door de invloed van de mens, door vervuiling, overbevissing en de commerciële walvisjacht. Maar ook door klimaatverandering. Het zeewater is deze eeuw bijna een graad Celsius warmer geworden. Koraalriffen zijn erg gevoelig voor een stijging van de watertemperatuur. Koralen zijn belangrijke leefgebieden voor talrijke zeedieren. Onder meer door een te hoge temperatuur sterven de koraalorganismen af - wat overblijft is een verbleekt waardeloos koraalskelet. In ruim dertig tropische landen, vooral in de Indische Oceaan, is het koraal de laatste decennia meer verbleekt dan voorheen. Als dit onveranderd blijft doorgaan, zal dit ernstige gevolgen hebben voor het zeeleven en de mensen die daar van afhankelijk zijn.
Greenpeace zet zich door middel van acties, scheepsexpedities, lobby en onderzoek in voor de bescherming van oceanen tegen de destructieve effecten van o.a. overbevissing, vervuiling, en de commerciële walvisjacht.
Greenpeace vraagt regeringen om het aantal en het 'visvangst'-vermogen van de grootschalige vissersvloten voor 2005 te halveren door:

* een verbod op het (om)vlaggen van vissersboten en 'flag of convenience'-schepen
* afschaffen van subsidies voor de geïndustrialiseerde vissersboten en vloten
* instellen of verbeteren van plannen voor het uit de vaart nemen van schepen
* ratificeren en implementeren van de VN visserij-overeenkomst uit 1995
* toepassen van de Greenpeace Principes voor Ecologisch Verantwoorde Visserij (Engelstalige link) inclusief het voorzorgprincipe.

Oerbossen

Oerbossen zijn uitgestrekte wouden van duizenden, soms zelfs miljoenen jaren oud. Het zijn ingewikkelde, kwetsbare ecosystemen. Negentig procent van alle plant- en diersoorten die op land voorkomen, tref je alleen aan in oerbossen.
Vele inheemse volken leven al duizenden jaren in de oerbossen. Houtkap bedreigt hun bestaan en hun culturele tradities.
Op de hele aarde bestaat nog maar twintig procent van het oorspronkelijke bos. De rest is gekapt of platgebrand. Sommige stukken oerbos zijn zo versnipperd, dat het ecosysteem niet meer goed functioneert. De resterende oerbossen worden in een ongekend tempo vernietigd. Jaarlijks verdwijnt er een enorm stuk bos. Het gaat om een oppervlakte zo groot als vier keer Nederland. Gekapt voor de oprukkende landbouw en mijnbouw of voor de aanleg van plantages en wegen

Wereldwijd voert Greenpeace campagne voor de bescherming van oerbossen. Door onderzoek naar illegale houtkap, zoals in Rusland of de Amazone. Door het beïnvloeden van afnemers van houtproducten en van regeringen.

Wat wil Greenpeace

· Overheden moeten oerbosreservaten instellen. Daarbinnen zijn alle industriële activiteiten verboden. Houtkap buiten die reservaten is beperkt toegestaan. Alleen aan bedrijven die voldoen aan strikte ecologische en sociale eisen. De onafhankelijke organisatie FSC controleert dit.
· Overheden moeten de landrechten van inheemse volken erkennen. Hun traditionele manier van landgebruik dient als leidraad voor het beheer van de bossen.
· Westerse overheden en bedrijven moeten stoppen met de import van niet gecertificeerd hout uit oerbossen. Ze moeten ontwikkelingslanden steunen in de strijd tegen illegale houtkap. Banken mogen niet investeren in plantages waarvoor oerbossen verdwijnen.
· Voor consumenten dient in een oogopslag duidelijk te zijn wat 'goed' en wat 'fout' hout is. Overheden moeten het goede voorbeeld geven en het gebruik van duurzaam geproduceerd hout stimuleren.
.

REACTIES

J.

J.

eej....echt hartstikke bedankt dat je dit werkstuk op scholieren hebt gezet...ik heb er echt heel veel aan gehad! dankjewel!

greetsz Jannemiek

21 jaar geleden

I.

I.

Hee, cool werkstuk, mooi gedaan! Dankje!

14 jaar geleden

A.

A.

hoi, goed werkstuk alleen bij Een paar successen die ze behaald hebben is en nogal rommelig... sorry, maar dat lijkt een beetje zo.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.