Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Goud

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 536 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
82 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Goud

Ik heb goud gekozen omdat het mooi is en duur. Ik weet niet veel over goud en waar je het kan vinden. En je ziet en eigenlijk bijna nergens. Ik ben eigenlijk wel benieuwd over goud. Je ziet goud alleen bij ringen, armbanden, kettingen en medailles verder nergens.

Goudmijnen

Op sommige plaatsen op de wereld wordt goud in de grond gevonden. Tussen dikke lagen steen liggen heel dunne laagjes steen waar goud doorheen zit. Je kunt goud niet zomaar uit de grond halen, als je een kuil graaft. Het goud zit meestal heel erg diep in de grond. Daarom worden door mensen mijnen gemaakt. Diep onder de grond worden gangen gegraven. Eerst gangen, die van boven naar beneden gaan. Dit soort gang heet een schacht. De mijnwerkers gaan met een lift door de mijnen naar de zijgangen onder de grond. Diep in de grond hakken mijnwerkers het goudgesteente los.

Rivieren

Niet alleen in mijnen wordt goud gevonden. Op de boden van sommige rivieren ligt ook goud. Als de rivier hard stroomt, schuurt het water steeds een klein beetje van de grond of rotsen af. Die weggeschuurde grond heet slib. Soms zit er goud tussen slib. Kleine korreltjes of klompjes goud worden dan door het rivierwater meegenomen. Op de plaatsen waar het rivierwater langzaam stroomt. Zakken het slib en de stenen naar de bodem. Met een baggermachine wordt het slib uit de rivier opgegraven. Het slib hoeft niet meer fijngemalen te worden. De kleine stukjes goud kunnen zo uit het slib gezocht worden.

Vindplaatsen

Jaarlijks wordt er ruim 1,5 miljoen euro goud gevonden. Dat lijkt erg veel. Maar goud is heel zwaar. Die 1,5 miljoen kilo goud kun je bijvoorbeeld opbergen in een grote schuur van ongeveer vijf meter breed acht meter lang en bijna twee meter hoog. Dat goud levert een onvoorstelbare hoeveelheid geld op. In januari 1980 moest je dan 700 euro betalen voor een klein beetje. Een beetje goud is niet meer dan een 'mespuntje` goud. Het meeste goud wordt gevonden in Zuid-Afrika 50% van goud wordt er in Zuid-Afrika gevonden. Het meeste goud wordt in Zuid-Afrika gevonden 50% daarnaar Europa 21% in Verenigde Staten 19% in Canada 8% en in Australië 2%. In Nederland wordt er geen goud gevonden.

Goud als sieraad

Eeuwen geleden ontdekten de mensen dat je goud heel goed kan bewerken. Het is het zachtste van alle metalen. Daarom zijn sieraden ook nooit van zuiver goud. Het kan gemakkelijk worden gesmolten. Van een paar milligram goud kun je honderden meters lange gouden draden trekken en heel dunne plaatjes maken die veel dunner zijn dan een bladzijde uit een boek.

Bladgoud

Als je een klompje goud heel erg plet, houd je heel dun bladgoud over. Met bladgoud worden veel gouden voorwerpen versierd, zodat het lijkt alsof het helemaal van goud is. Met een kopje goud net zo groot als een pruim, kan je een tennisbaan vol leggen met bladgoud.

Goud als medicijn

Goud wordt gebruikt bij behandelingen van bepaalde ziektes en bij het opsporen van de oorzaken van een ziekte. Al heel lang willen de mensen weten of goud ook genezende krachten heeft. De afgelopen jaren zijn artsen veel bezig geweest met onderzoek doen naar genezende krachten van goud en om nieuwe geneeswijzen te ontwikkelen. Goud wordt nu al wel gebruikt voor reuma.

REACTIES

K.

K.

goede site

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.