× Hoofdstukken
× Wat is een gedragsstoornis?
× Oppostioneel-opstandig gedrag (ODD)
× Antisociaal gedrag (CD)
× Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD
× oorzaak
× Hulp
× Inleiding
Is het een uitdaging voor jou om je klaar te maken voor school?
Vind j het moeilyk om aandahctig te zyn op school?
Vind je het moeilyk om stil te zitten of om op 1 plaats te blyve?
Worstel je ermee om je spullen netjes te houden?
Is het voor jou moeilijk om boosheid onder controle te houden?
Vind je het soms moeilyk om vriende te make of om goed met ze om te gaan?
Is het moeilyk voor jou om ’s avonds in slaap te valle?
Als je op ja als antwoord hebt op een paar van deze vragen, dan kan het zijn dat je een gedragsstoornis hebt.--
× Wat is een gedragsstoornis?
--Jongeren met een gedragsstoornis gedragen zich langere tijd op zo’n manier dat anderen er erge last van hebben. Het gedrag staat ook hun eigen ontwikkeling en geluk in de weg. Veel jongeren met een gedragsstoornis zien zelf niet dat er een probleem is, maar geven de schuld aan anderen. Er zijn 3 soorten gedragsstoornissen: oppostioneel opsatndige gedrag, antisociaal gedrag en adhd. De hersenen van jongeren met een gedragsstoornis werken net een beetje anders dan andere jongeren. Het is niet zo dat zij minder goed kunnen leren of dom zijn. Wij zijn allemaal anders en jongeren met gedragsstoornis zijn juist anders door hun gedragsstoornis.
× Oppositioneel-opstandig gedrag (ODD)
ODD is gedrag waarbij je je tegen de leiding van een volwassene verzet. Bijvoorbeeld niet willen doen wat je moeder je vraagt of agressief reageren als een leraar je iets verbiedt. Andere voorbeelden van ODD zijn: doen alsof je iets niet hoort, doen alsof je iets bent vergeten en vaak boos of driftig zijn.
Een kind met ODD:
-is vaak driftig;
-verzet zich tegen de regels en weigert structureel om zich te voegen naar de wil van de -volwassene;
-maakt vaak ruzie met volwassenen
-ergert anderen opzettelijk;
-geeft anderen de schuld van eigen fouten;
-is prikkelbaar en reageert geërgerd;
-is regelmatig boos of gepikeerd;
-is hatelijk en wraakzuchtig.
× Antisociaal gedrag (CD)
CD is gedrag waarbij je anderen iets ergs aandoet. Bijvoorbeeld vechten, stelen, bedreigen, liegen of anderen expres pijn doen.
Een kind met CD:
-pest, bedreigt, intimideert;
-gebruikt wapens en brengt lichamelijk letstel toe;
-zet aan tot vechten;
-mishandelt mens en dier;
-dwingt tot seksueel contact;
-steelt of liegt en vernielt met de bedoeling ernstige schade aan te richten;
-spijbelt en loopt weg van huis.
× Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel Aandachts-tekort-stoornis met hyperactiviteit. Warschijnlijk kennen jullie ADHD door Alle Dagen Heel Druk. Maar dat klopt niet helemaal omdat niet iedereen die adhd heeft hyperactief is. In principe zijn er drie types;
ADD ;alleen aandachtsproblemen
HDD; alleen hyperactiviteit/impulsiviteit
ADHD; combinatie van add en hdd
Bij ADD is er sprake van vergeetachtigheud, moeite met details
Bij ADD is er sprake van vergeetachtigheid, moeite met details, je spullen kwijtraken, afgeleid raken door andere dingen, van alles tegelijk doen. Niet kunnen blijven luisteren, 'het ene oor in, het andere uit' valt hier ook onder. Maar ook komt hyperfocussen voor, het lijkt dan alsof men 'wel kan, als men maar wil'.
Bij HDD doe je dingen zonder erbij na te denken, je spreekt voor je beurt(opschool), jhebt vreetbuien, gaat snel relaties aangaan en weer verbreken, geld uitgeven zonder dat het nodig of verantwoord is, voordringen zonder dat men er erg in heeft.
× Oorzaak
Vaak ontstaat er in gezinnen of op school een negatieve relatie tussen kind en opvoeder. Het agressieve gedrag van het kind roept bij opvoeders na verloop van tijd vaak ook agressiviteit of juist passiviteit op (“het heeft toch geen zin wat ik doe”). Dit gedrag wordt door het kind opnieuw met probleemgedrag beantwoord.
Een gedragsstoornis ontstaat meestal door een combinatie van erfelijke aanleg en een omgeving die hier niet helemaal goed mee om kan gaan
Naar schatting heeft 5,6% van de Nederlandse jongeren van dertien tot achttien jaar een antisociale gedragsstoornis, 0,7% heeft een oppositionele stoornis.
Karakter heeft speciaal voor kinderen en jongeren met een gedragsstoornis een zorgprogramma op maat ontwikkeld.
×Hulp
Verschillende deskundigen zoals psychologen en psychiaters kunnen je helpen met je gedragsstoornis. Zij kunnen kijken of je wel écht een gedragsstoornis hebt. Dat doen ze door middel van een test. De tests houden in dat je prenten in een bepaalde volgorde moet leggen, een verhaal moet vertellen of een tekening moet namaken.
Geneesheren of dokters kunnen je helpen me tje gezondheid, dokters en pediaters(kinderartsen) kunnen je helpen met de diagnose. Een kinderneuroloog kan ook een gedragsstoornis vasstellen.
REACTIES
1 seconde geleden
D.
D.
awh dit is supaa om een spreekbeurt van te maken ik ga dat doen XDD
11 jaar geleden
Antwoorden