Garnaalvisser

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 328 woorden
  • 4 december 2003
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Ik ga jullie vertellen over de garnaalvisser. Volgende maand vertrekken we op zeeklassen. Ik ben verleden jaar ook al op zeeklassen geweest met mijn vorige school. We logeerden in Het Reigersnest in St. Idesbald.

Op een dag zijn we naar Oostduinkerke gegaan waar we een hele dag meemochten met een garnaalvisser te paard. Oostduinkerke is nog de enige plaats ter wereld waar je nog garnaalvissers aan het werk kunt zien. Vroeger kon je hen ook nog vinden op de stranden van Noord-Frankrijk, Zuid-Engeland en Nederland. Het strand van Oostduinkerke is heel geschikt voor de garnaalvisser te paard omdat er geen hinderpalen zijn zoals bv. golfbrekers.

De garnaalvisser trekt met zijn boerenpaard het water in bij eb. Zijn paard weegt iets meer dan 1 ton, dus meer dan 1000 kilo. In zee trekt het een net vooruit van wel 20 meter lang, waarin de garnalen worden opgeschept. Die netten zijn vastgemaakt aan grote planken die de netten uit elkaar houden. Als de garnalen uit de zee komen zien ze doorschijnend grijs. De garnaalvisser gooit meteen alle krabbetjes en andere kleine visjes terug in de zee. Daarna gaat hij met zijn vangst naar huis. Wij mochten telkens in groepjes mee op de kar zitten. Eenmaal thuis worden de garnalen eerst door een grote zeef gehaald. De kleine garnalen haalt hij eruit en verkoopt hij aan restaurants waar ze er bv. garnalensaus van maken. De grote garnalen worden daarna zo’n 10 minuten gekookt in hele grote kookpotten op een houtkachel.

De garnaalvisser kan ook toveren want als de garnalen uit de kookpot komen, zien ze er opeens roos uit. Daarna heeft hij ons getoond hoe we garnalen moest pellen. Sommige kinderen konden het al heel snel, anderen waren er een beetje vies van.

Het was een heel leuke en leerrijke dag.

Vragen:

-Hoe zwaar weegt het boerenpaard van de garnaalvisser? (meer dan 1 ton) -Hoe lang is het net? (20 meter) -Waar kon je vroeger de garnaalvissers nog aan het werk zien? (Noord-Frankrijk, Zuid-Engeland en Nederland)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.