Gameverslaving

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas havo | 830 woorden
  • 1 juni 2013
  • 179 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
179 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Wat weten we over een game verslaving?                    

In 2007 besloot de American Medical Association om het overmatig gamen geen verslaving te noemen, omdat op dat moment het wetenschappelijke onderzoek op dit terrein nog niet ver genoeg gevorderd is, maar wordt al wel in verschillende klinieken behandeld. Deze tegenstrijdigheid zorgt ervoor dat gameverslaving vaak niet serieus genomen wordt en men de voortekenen niet kent. Zo kan de verslaving stiekem en zonder veel moeite insluipen. Als de verslaving dan eenmaal is begonnen is hij ook bijna niet meer te stoppen.

 Wat zijn de mogelijke oorzaken?

De meeste gamers gamen om hun tijd te verdoen, als ze een spel spelen waar ze zichzelf in kunnen vinden zullen ze het vaker spelen om beter te worden dan anderen, Met name MMORPG’S (Massively Multiplayer Online Role Playing Games)staan er om bekend dat veel spelers opgaan in het spel. De grote variatie in het spel zorgt er voor dat mensen het erg lang kunnen spelen.

 Wanneer ben je game verslaafd?

Gameverslaving is relatief nieuw en dus ook lastig te definiëren. Omdat het een groeiend probleem blijkt, stelden de onderzoekers van het Onderzoekscentrum Jeugd en Media van de Universiteit van Amsterdam zeven criteria op om gameverslaving vast te stellen. Zo zijn jongeren volgens deze criteria gameverslaafd wanneer:

 gamen een obsessie wordt;

  • jongeren vaker gamen om tevreden te zijn;
  • gamen leidt tot stemmingswisselingen;
  • er ontwenningsverschijnselen optreden bij het stoppen met gamen;
  • er een sterke neiging tot terugval aanwezig is;
  • het gamegedrag conflicten veroorzaakt met, bijvoorbeeld, ouders;
  • te veel gamen zorgt voor slaapproblemen en slechte schoolprestaties.

 Onderzoek toont aan dat 98% van de jongens en 60% van de meisjes regelmatig gamed. Uit het onderzoek blijkt dat negen procent van deze gamers voldoet aan vier van de gestelde gameverslavingcriteria. Twee procent (voornamelijk jongens) voldoet aan alle maar gaat het toch om vrij veel jongeren die te kampen hebben met een gameverslaving criteria. Volgens de onderzoekers lijkt dat weinig,.

 Wat zijn de mogelijke gevolgen van een game verslaving?

De gevolgen kan  je in 3 categorieën indelen.

1 lichamelijk : Vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerde ogen.                                                                                2 psychisch : Snel geïrriteerd raken, dingen vergeten of verwaarlozen, sombere gevoelens wanneer men niet aan het gamen en internetten is. Het gamen en internetgebruik kan ook toenemen doordat iemand depressieve gevoelens heeft of problemen ervaart in zijn directe omgeving en daardoor ‘vlucht’ in overmatig gamen en internetten.                                                                                                                3 sociaal: Verantwoordelijkheden voor school of werk worden verwaarloost Daarnaast nemen sociale contacten buiten internet en gamen af en raakt men in een sociaal isolement.

 Maakt gamen agressief?

Naar agressiviteit en gamen is al veel onderzoek gedaan en er wordt regelmatig over geschreven. Maar de echte vraag blijft: worden jongeren nu echt agressief van gamen?

Jongeren worden niet per definitie agressief van games waarin wordt gevochten of geschoten, maar ook wanneer een spel spannend en ingewikkeld is of wanneer ze samen met anderen gamen in een virtuele wereld. Gameverslaafde jongeren vertonen bovendien eerder agressie in het ‘echte leven’. Deze agressie ontstaat vooral wanneer de jongere niet meer mag of kan gamen. Op welke manier jongeren hun agressiviteit uiten naar de buitenwereld, is niet bekend. Het standpunt van sceptici blijft dan ook of jongeren “tijdens het gamen juist meer bezig zijn met punten scoren en levels halen in plaats van met moorden.”

 Hoe kunnen we de verslaafde jongeren helpen?

Volgens de onderzoekers werkt verbieden niet, omdat hierdoor de problemen met de sociale vaardigheden niet verdwijnen. Daarom adviseren de onderzoekers om het probleem aan te pakken door te focussen op het verbeteren van hun sociale vaardigheden. Eenzaamheid wordt daarmee getracht te voorkomen, waardoor de kans op verslaving weer afneemt. Dan toch een rehab voor gameverslaafde jongeren, maar dan om te werken aan hun sociale vaardigheden.

REACTIES

P.

P.

ik vind deze spreekbeurt pornoistisch gedrag. ;)

10 jaar geleden

M.

M.

goed gedaan

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.