Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Frankrijk

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas havo | 1657 woorden
  • 30 november 2003
  • 1026 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
1026 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
FRANKRIJK

Ik houd mijn spreekbeurt over Frankrijk omdat ik het een mooi land vind. Ik ben er al een paar keer op vakantie geweest en wilde er graag meer over weten.

DE GESCHIEDENIS VAN FRANKRIJK

Voordat Julius Caear en de Romeinen Frankrijk binnentrokken heette Frankrijk Gallië. ( Twee heel bekende stripfiguren Astrix en Obelix laten in hun stripboeken een deel van die geschiedenis zien.)
Vierhonderd jaar lang was Frankrijk een deel van het Romeinse Rijk. Daarna werd Frankrijk vernoemd naar de Franken. Dit was een Germaans volk. Ze kwamen uit Midden Europa en gingen in de 5e eeuw in Frankrijk wonen. De Romeinen trokken er toen weg. Hun grote Rijk was uiteengevallen. De Franken heersten tot 895 n. Christus. Toen vestigden de Vikingen uit Scandinavië in Normandië, in het noorden van Frankrijk. Ze werden bekend als Normandiërs. Later heersten de Engelsen over grote delen van Frankrijk. Ze werden verdreven in de 16e eeuw. Daarna kwamen de Franse koningen 200 jaar lang aan de macht.
De koningen maakten echter veel geld op en er kwam veel onvrede bij de mensen.

Op 14 juli 1789 bestormde een hele menigte mensen de belangrijkste gevangenis van Frankrijk (de Bastille) omdat daar veel tegenstanders van de koning gevangen zaten. Hun spreuk was 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' (Liberté, Egalité, Fraternité) -woorden die nu nog op de muntstukken van Frankrijk staan en aangeven dat Frankrijk in 1789 bevrijd werd.
In 1799 greep Napoleon Bonaparte de macht en kroonde zichzelf in 1804 tot keizer. Vanaf deze tijd is Frankrijk een Republiek. Het is regelmatig in oorlog geweest met diverse landen.

PARIJS

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk, maar Parijs is niet alléén de hoofdstad van Frankrijk, maar ook de grootste en belangrijkste stad van Frankrijk. Parijs is het centrum van de industrie, de zakenwereld, de modewereld en van het uitgaan. Hierdoor komt het dat er in Parijs heel veel nationaliteiten naast elkaar leven, wonen en werken.
Parijs is een van de meest bezochte steden van de wereld. Het werd ongeveer 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen op het eilandje waarop ook de kathedraal “de Notre Dame” ligt.
Parijs heeft wel nog een heleboel mooie en heel bekende toeristische atracties, zoals bijvoorbeeld:
 de Eiffeltoren die gebouwd werd in 1889 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling.
 het Louvre, een museum met heel bekende kunstwerken
 de Arc de Triomphe, gebouwd door Napoleon ter ere van zijn overwinning
 Kathedraal “de Notre Dame”
 de Sarbonne, een heel bekende universiteit waar veel studenten van over de hele wereld studeren.
 Montmartre, een heel bekende schilderswijk waar beroemde schilders gewoond hebben, zoals Renoir en Picasso.
 Chateau de Versailles is een enorm mooi paleis, vlakbij Parijs. Dit paleis is 3 eeuwen geleden voor koning Lodewijk 14e gebouwd.
 Sacré-Coeur, een kerk op de top van de heuvel van Montmartre, met prachtig uitzicht op Parijs.

 Place de la Concorde, een plein waar tijdens de Franse Revolutie veel mensen onthoofd werden.

STREKEN EN DEPARTEMENTEN

Frankrijk is een heel groot land, wat is opgedeeld in 22 streken en 96 departementen. Departementen zijn onderverdelingen van de streken. Aan de auto kentekens kun je bijvoorbeeld zien uit welk departement zij komen. Ik ga nu iets vertellen over een paar streken uit Frankrijk:
Kuststreken:
Normandië ligt langs een mooie kust en bestaat verder veel uit boerenland. Normandië dankt zijn naam aan het feit dat er al vanaf de 9e eeuw Noormannen waren. Heel lang is er een strijd geweest tussen Engeland en Frankrijk om Normandië. Normandië heeft prachtige kastelen, boerderijen en krijtrotsen. Bekende schilders hebben veel langs deze kust geschilderd.
De Mont St.Michel is een stadje wat oorspronkelijk een klooster was. De Mont St. Michel is op een klein eilandje voor de Normanische kust gebouwd, bij eb kun je er met de auto of tevoet naar toe gaan. Er kunnen echter geen auto’s rijden in dit stadje.
Bretagne ligt eigenlijk op de kruising tussen de Atlantische Oceaan en Het Kanaal. De kust van Bretagne in het noordwesten is rotsachtig met veel inhammen.
In Bretagne wordt ook aan visserij gedaan .
Nog een heel bekend kuststreek van Frankrijk is de Cote d’Azur, de Franse Zuidkust, wat hemels blauwe kust betekend. Het is er namelijk meestal prachtig weer. Hier komen vooral de rijkere toeristen op af.
Bergstreken:
De hoogste gebergten van Frankrijk zijn de Pyreneeën in het Zuiden en de Franse Alpen in het Jura gebergte in het Oosten. In de Alpen ligt de hoogste berg van Europa: de Mont Blanc (4807 meter hoog).
Het Centraal Massief in Zuid Frankrijk, is niet zo hoog als de Alpen. Het landschap hier is ontstaan door vulkanen. Je vindt er vreemde meren en ravijnen. Andere hoge gebieden zijn de Vogezen, in het Oosten, en de heuvels van Bretagne in het Noordwesten.

Wijnstreken:
Over heel Frankrijk vind je wijngaarden. De meeste streken produceren hun eigen wijn. Champagne en Bordogne zijn een paar van de bekendste wijnsoorten. Wijnen die hier vandaan komen heten Champagne, Bordeaux en Beaujolais. Alle goede wijnen worden genoemd naar de streek waar ze vandaan komen. Ook wordt er veel goedkope wijn gemaakt, de zogenaamde “vin de table”, dit is tafelwijn. Maar die drinken de fransen voor het grootste deel zelf op. In die wijnstreken zie je naast de wegen grote wijngaarden liggen. De druiven worden in de maand oktober geplukt. Het oogsten van de druiven gebeurt nog vaak met de hand. Aan de vorm van de fles kun je zien uit welke streek de wijn komt.
Geen enkel volk drinkt zoveel wijn als de Fransen - per persoon per jaar ongeveer 120 liter.

FEESTEN EN FESTIVALS

Fransen houden van feestvieren. Er zijn ieder jaar verschillende feesten. Bepaalde streken in Frankrijk hebben hun eigen bijzondere feestdagen.
Bijvoorbeeld met Pasen worden de eieren niet door de paashaas gebracht, maar door de klokken.
De Fransen kennen geen tweede paasdag.
Op 6 januari vieren de Fransen het Driekoningenfeest. Dan word er een speciale taart gebakken waar een boon in zit. Als jij die boon in je stuk taart hebt ben je voor één dag koning of koningin.
Op 14 juli viert heel Frankrijk de bestorming van de Bastille, het begin van de Franse Revolutie. Er zijn fakkeloptochten, militaire parades en de mensen steken vuurwerk af. De huizen worden met vlaggen versierd en tot diep in de nacht word er op straat gedanst.
Er zijn veel festivals zoals voor het toneel, de film, de dans en de muziek. Het jaarlijkse internationale filmfestival te Cannes trekt heel wat beroemde filmsterren en filmproducenten , die de allernieuwste films willen gaan bekijken.

Met Kerstmis skiën de mensen met brandende fakkels langs de berghellingen naar beneden. Ook Kerstmis is voor de Fransen maar één vrije dag.
In de grote wijnstreken vieren de mensen iedere herfst het einde van de druivenoogst. Ze dansen en ze proeven de nieuwe wijn. De leden van de wijnverenigingen dragen traditionele kostuums.
De Ronde van Frankrijk (de Tour de France) is een wielerwedstrijd die elke zomer wordt gehouden. Miljoenen volgen de wedstrijd langs de weg of op de televisie. De eerste Tour de France werd gereden in 1903. Twee Nederlanders hebben tot nu toe gewonnen, Jan Jansen in 1968 en Joop Zoetemeld in 1980.
Op 6 december vieren de mensen uit het Noorden en het Oosten het feest van Sinterklaas, de patroonheilige van de kinderen. Sinterklaas loopt, vergezeld metzijn ezeltje, door de straten en deelt snoepjes uit.
In Nice viert men Mardi Gras (vastenavond) met een groot carnavalfeest. Twaalf dagen lang kun je naar optochten met praalwagens kijken en naar mensen die zich hebben verkleed. Je kunt meedoen in een bloemengevecht met de mensen op de praalwagens.

GELD

In Frankrijk betaalden de mensen met francen en centimes. Het is hetzelfde systeem als in Nederland met de gulden, want 100 centimes is één franse franc. Er bestonden munten van 5 , 10 en 20 centimes, een halve franc, 1 - 2 - 5 - 10 - 20 franc. Het 20franc muntstuk heb ik wel gezien, maar niet bij me. Verder was er briefgeld van 20 - 50 - 100 - 200 - 500 francs.
Op de ene kant van een franse munt stonden de woorden Républic Française (Franse Republiek). Op de andere kant stond de spreuk uit de revolutie: Liberté, Egalité, Fraternité (Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap). Nu betaalt men in Frankrijk met de euro.

ETEN IN FRANKRIJK

De Fransen zijn beroemd om hun liefde voor eten en hun kookkunst. Ze haasten zich niet bij de maaltijd. De Franse restaurants behoren tot de beste van de wereld. De Fransen eten vaak 4 keer per dag.
Het begint bij het ontbijt (le petit déjeuner), waar ze graag croissants en stokbrood met jam eten en koffie drinken. Het middagmaal en het avondmaal zijn gewoonlijk nogal uitgebreid en ze nemen er de tijd voor.

Zowel ‘s middags als ‘s avonds eten ze vaak warm. Rond vier uur wordt er ook vaak nog taart gegeten en wat gedronken, omdat het avondeten pas rond 20.00 uur is. Het avondeten is de hoofdmaaltijd. Het begint meestal met een voorgerecht van rauwkost of koud vlees, zoals ham of paté. Het hoofdgerecht is vlees of vis met groenten. Aardappelen en frites vinden de Fransen ook groenten! Als nagerecht eten de Fransen meestal enkele stukjes kaas. Volwassenen drinken altijd wijn bij het eten, soms met water verdund. Kinderen drinken bij het eten meestal bronwater met limonadesiroop. .

Bekende franse gerechten zijn:
- boeuf bourguignon (vleesgerecht)
 salade niçoise (salade met tonijn)
 paté (vlees op brood)
 quiche loraine (hartige taart)
 escargots (wijngaardslakken)
 kikkerbilletjes

Bekende franse drankjes zijn: - Pernod, Ricard
 Champagne, Bourgogne, Muscadet
 bier
 cider (wijn gemaakt van appels)
 likeur (kirsch)
 mineraalwater (perrier, vitel)


DE FRANSE TAAL

Hoewel het Frans de officiële taal is, worden er in bepaalde delen van het land ook andere talen gesproken. Bretons wordt in het noordwesten gesproken. Dit lijkt op de taal van Cornwall, van Wales en Ierland.
Baskisch is de taal van de streek die aan Spanje grenst. Het lijkt op geen andere taal uit Europa.

In de Elzas en in Lotharingen spreken de mensen een Duits dialect. Ooit waren deze streken van Duitsland.
Er zijn Fanse woorden die vaak ook in Nederland voorkomen, zoals :
 portemonnee - toilet
 trottoir - limonade
 paraplu - parfum
Iedereen weet wat deze woorden betekenen, dus hierover zeg ik niets meer.

REACTIES

S.

S.

met het werkstuk o er frankrijk bij het deel over geld .frakrijk heeft nu(2008)toch euro's?

16 jaar geleden

E.

E.

er staan een paar typfouten enzo in dus kijk please ff goed!!

16 jaar geleden

I.

I.

franse betalen met de euro

16 jaar geleden

T.

T.

mooie beurt mag ik hem gebruiken

16 jaar geleden

R.

R.

ER staat paraplui in plaats van paraplu

16 jaar geleden

A.

A.

Er staat paraplui
maar het is toch paraplu?
Groeten Annemoon

17 jaar geleden

M.

M.

is er geen info van de voelbal maar in frankrijk ???


17 jaar geleden

S.

S.

aan het eind staat paraplui en het is eigenlijk paraplu

17 jaar geleden

H.

H.

6 jaar geleden

H.

H.

6 jaar geleden

S.

S.

echt een super goed werkstuk!!!!!!!!!!
zo een wil ik ook wel kunnen maken!!!
ik hoop voor je dat je een goed ciijfer hebt!!!!

13 jaar geleden

A.

A.

Prachtig :)

13 jaar geleden

A.

A.

tof

13 jaar geleden

F.

F.

wel luek hoor mocht korter want nu zit ik allles over te schrijven ik heb ook een sprreekbeurt over FRabkrijk maar het echt een goei werkstuk

12 jaar geleden

L.

L.

bedankt, nu ben ik nog o tijd met inleveren

12 jaar geleden

J.

J.

het is een mooi werkstukkie
wel al behoorlijk oud als iemand in 2012
er iets wil van opstoken

11 jaar geleden

A.

A.

goed joh! is het goed dat ik sommige stukjes eruit gebruik

11 jaar geleden

M.

M.

Ik ga op vakantie naar parijs en ik weet er nu veeel meer over

11 jaar geleden

A.

A.

this is cool

11 jaar geleden

K.

K.

wow echt bedankt dit stuk heeft me heel erg geholpen this is echt super duper cool

10 jaar geleden

J.

J.

bij de taal beetje weinig informatie

8 jaar geleden

F.

F.

ik vind het een handig site

8 jaar geleden

S.

S.

Deze site is echt heel goed ????????

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.