Fobieën

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vwo | 1378 woorden
  • 17 februari 2011
  • 73 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
73 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Fobieën
Ik doe mijn spreekbeurt over fobieën omdat ik me wou verdiepen in een onderwerp waar ik niet veel van af wist en ik denk dat mensen soms een fobie onderschatten.


Inhoud

1 .Inleiding
2 .Wat is een fobie.
3 . Soorten fobieën.
4 . Hoe kun je leven met een fobie? En wat valt er aan te doen?

2. wat is een fobie?
Fobie is Grieks voor angst. Een fobie is een psychische angst voor een bepaalde voorwerp of situatie. De redenen zijn vaak onbekend maar de meeste fobieën komen vaak uit angst in de kinderjaren. Iedereen is wel eens bang geweest voor iets maar dat is niet echt een fobie want die angsten kunnen overgaan terwijl een fobie blijft hangen terwijl je ouder wordt. Bijvoorbeeld als je bang bent voor spoken wanneer je klein bent dat kan makkelijk over gaan. Terwijl andere angsten zoals sociale fobieën meestal ontstaan tijdens het opgroeien.

Je mag een fobie en een paniekstoornis verwarren want sommige mensen zijn bijvoorbeeld bang voor in de trein maar zijn niet op andere openbare plaatsen bang. Hier spreek je van een paniekstoornis en niet van een fobie want je durft nog op andere openbare plaatsen te komen.


Een paar symptomen van wat er gebeurt bij een fobie:
• Huilen
• Flauwvallen
• Sterke daling van bloeddruk
• Stuipaanvallen
• Ademnood
• Droge mond
• Trillen
• Hartkloppingen
• Duizeligheid
• Misselijkheid

Sommige mensen zijn heel gevoelig voor het ontwikkelen van een fobie mensen die al een fobie hebben zijn extra gevoelig voor het ontwikkelen van een ander fobie.



3. Soorten fobieën

Er zijn allerlei soorten fobieën en ze kunnen in twee categorieën worden verdeeld: enkelvoudige en meervoudige.

Enkelvoudige
Dat zijn fobieën die op één ding, situatie of activiteit gericht zijn, bijvoorbeeld spinnenfobie, hoogtevrees of vliegangst, zijn enkelvoudige fobieën. Een ander voorbeeld is claustrofobie, de angst voor besloten en kleine ruimten. Ook een bloedfobie dat is een enkelvoudige fobie die veel voorkomt.

Meervoudige fobieën

Dit zijn lastige fobieën, zoals sociale fobieën of pleinvrees. Bij pleinvrees en andere sociale fobieën is er een enorme angst om jezelf voor schut te zetten of voor schut gezet te worden in het bijzijn van veel andere onbekende mensen of als je in een bepaalde sociale situaties iets moet doen, bijvoorbeeld als je in het openbaar een speech moet houden of iets moet verkopen.

Hier heb ik een hele lijst van fobieën maar ik heb er maar een paar uitgekozen die me interesseerde want er zijn best veel fobieën.


4. Arachnofobie

Arachno betekent spinnen in het Latijns dus degene die het heeft is erg bang voor spinnen en spinachtige. Het is waarschijnlijke de meest voorkomende fobie. Want één op de tien Nederlanders lijdt aan arachnofobie. Met name vrouwen, vooral moeders, zijn bang voor spinnen, zij blijken vijf keer zo vaak bang te zijn voor spinnen dan mannen dus 50%van de vrouwen en 10% van de mannen hebben een fobie voor spinnen. Opvallend is dat arachnofobie bij volkeren die in het wild leven minder voorkomt dan in de Westerse samenleving. De angst uit zich met de gedachte aan plaatsen waar iemand verwacht de spin tegen te komen bijvoorbeeld een zolder of kelder met veel spinnenwebben, maar ook vaak vakantiegebieden waar de kans groot is met spinnen tegen te komen. Daarom vermijden mensen met arachnofobie deze plaatsen. De directe confrontatie met spinnen kan in serieuze gevallen leiden tot ernstige paniekaanvallen. De mensen om diegene heen denken meestal ‘waarom stelt hij/zij zich zo aan?’. En meestal vraagt de lijder zich ook af waarom hij of zij zich zo aanstelt. Maar zulke soort dingen overkomt diegene gewoon. En in zulke situatie kan diegene zichzelf ook niet beheersen.


5. Claustrofobie

Claustro komt van het Latijnse woord claudere wat sluiten betekent.

Claustrofobie is dus de angst voor afgesloten, nauwe of overvolle ruimten, zoals liften, kleedhokjes of schouwburgen. Wanneer je met claustrofobie toch in een dergelijke situatie terecht komt, dan kan de angst overgaan in paniek, terwijl daar eigenlijk geen reden voor is.

oorzaken
De angst ontstaat op zich niet door de ruimte maar door de gedachte dat je in zo’n ruimte terechtkomt en dat je opgesloten wordt en er niet meer uit kan.

Soms raak je slechts een klein beetje angstig en onzeker als je in een kleine, afgesloten ruimte bent. In ernstige gevallen kan je hevige benauwdheid en hartkloppingen krijgen. Veel erger is het als de claustrofobie chronisch wordt. De angsten kunnen jaren, zelfs tientallen jaren aanwezig blijven. Deze mensen vermijden situaties die de angst kunnen opwekken. Ze trekken zich terug om zulke ruimtes te voorkomen. Bij claustrofobie kunnen er ook perioden zijn waarin je bijna geen last hebt van de angst. Laat je hierdoor niet misleiden!!! de angst blijft altijd aanwezig tot je er echt iets tegen doet.


6. belonefobie

Belone betekent in het Grieks naald. Dus deze mensen zijn bang voor naalden(of andere scherpe voorwerpen). Een belonefobie wordt vaak samen met een bloedfobie oftewel hematofobie gezien.


Ongeveer 10% van de bevolking heeft last van een naaldenfobie.

Oorzaken
Het komt heel vaak voor dat kinderen bang zijn voor naalden.

De meeste kinderen groeien hier overheen hoe ouder ze worden. Als mensen er niet serieus naar kijken is er kans dat op latere leeftijd een zeer ernstige vorm van een naaldenfobie ontstaat.

Daar door zal vaak medische zorg vermeden worden. Sommige personen voelen zich vaak oncomfortabel wanneer ze in de buurt van hun angst voor naalden komen terwijl anderen door hun angst voor naalden medische behandelingen totaal vermijden. Het vermijden van medische hulp door naaldenfobie heeft als gevolg dat veel mensen dood gaan omdat bijvoorbeeld als ze ernstige ziekte hebben en ze het medicijn moet worden aangebracht met een naald ze dat ook vermijden.

Je hebt hier een lichte vorm: als je je alleen een beetje oncomfortabel voelt

En een ernstige vorm: je hebt een ernstige vorm van angst als je naalden of scherpe objecten ziet of alleen maar van hoort. Men vermijdt alle medische hulp die met naalden te maken heeft en alle andere situaties .


Coulrofobie
Coulrofobie is, de fobie voor clowns het komt vreemd genoeg veel voor. Meestal gaat het om een fobie voor geschminkte mensen in kostuum waarbij naast de fobie voor clowns ook dezelfde grote angstreactie ontstaat bij zwarte piet of sinterklaas. De angst voor zwarte piet is ook een vorm van coulrofobie. In serieuze gevallen kan je er vaak nachtmerries van krijgen maar je wordt uitgelachen wanneer je opbiecht dat je bang bent voor clowns en omdat die gevoelens opkroppen leef je in angst.

Oorzaken:

Meestal ligt er een oorzaak in een negatieve ervaring in de vroegere jeugd. Denk dan aan het feit dat clowns er heel anders uitzien en heel vreemd gedragen, en dat je door de schmink moeilijk echte emoties kan zien. De emoties zijn niet normaal van het gezicht te lezen en dat kan bedreigend of intimiderend zijn vooral vrouwen en meisjes vinden mannelijke clowns (vaak tot op latere leeftijd) intimiderend overkomen. Eenmaal sterk geschrokken blijft de angst in het opgeslagen in je hersenen waardoor het gevoel van die ene keer telkens naar boven komt bij het zien van een clown.


7. Hoe kun je leven met een fobie? En wat valt er aan te doen?

Je leeft vaak teruggetrokken en voorzichtig want het ding waarvoor je bang bent dat kan je plotseling tegenkomen. Sowieso komt vermijdingsgedrag voor bij iedere fobie. Dit kan tot een depressie lijden. Vermijden kan als je angst niet zo groot is maar als je een fobie hebt die je dagelijkse leven verstoort zoals agorafobie (angst voor pleinvrees, angst voor drukke openbare ruimtes) dan is een behandeling erg noodzakelijk. Praten met een therapeut kan heel goed helpen maar veel fobieën kunnen vaak succesvol met een soort van gedragstherapie worden behandeld, bijvoorbeeld met desensitisatie wat langzaam ongevoelig maken betekent. Tijdens de behandeling wordt je beetje bij beetje blootgesteld aan het voorwerp of de situatie waarvoor je bang bent. Dit gaat onvermijdelijk!! samen met angst gevoelens maar naderhand gaan ze toch wel beter. Flooding of Implosieve therapie is het tegenovergestelde van desensitisatie wordt alleen gebruikt als het echt heel ernstig is een niks anders werkt want ze gaan je je angst langdurig laten zien en in een keer dus niet beetje voor beetje. De meeste mensen weten van henzelf dat ze het moeten behandelen en ze weten meestal ook hoe maar ze durven het meestal niet en dat zorgt meestal voor moeilijkheden.

REACTIES

A.

A.

Heel erg handig voor mijn spreekbeurt

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.