film uitvinder Thomas Alva Edison

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas aso | 1164 woorden
  • 9 februari 2009
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
65 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Over Thomas Alva Edison:

Thomas Alva Edison werd geboren op 11 februari 1847 te Milan in de staat Migichan. Hij was de zoon van een graanhandelaar: Samual Edison en zijn moeder Nancy Edison Eliot.
Maar het rare is dat Edison maar 3 maanden op school heeft gezeten in zijn jeugd. Want na 3 maanden waren ze zijn kattenkwaad beu, en sindsdien kreeg hij les van zijn moeder die vroeger ook lerares was geweest. Het was ook zijn moeder die hem belangstelling gaf voor natuur- en scheikunde. In de kelder van zijn huis richtte Edison een laboratorium in. Toen hij twaalf was, kreeg hij een baan als krantenverkoper in Port Huron(Michigan). Hij verkocht daar in de trein kranten maar ook tijdschriften en boeken.
In zijn vrije tijd als krantenloper, of niet?) experimenteerde hij met de drukpers, en in 1862, publiceerde hij zijn eigen weekblad. Op een vreemde draai van het lot redde Edison het leven van een kind dat op de rails zat de spelen bij een treinstation. De vader van het kind, die zelf als telegrafist bij de spoorwegen werkte, was hem natuurlijk heel erg dankbaar. Hij vroeg Edison wat hij voor hem kon doen. Edison wou toen een baan als telegrafist bij de man, en die kreeg hij. En hij liet zien dat hij een genie was door een telgrafisch herhaalinstrument te ontwikkelen die automatisch een bericht stuurt over een tweede lijn. Deze uitvinding zal Edison erg rijk maken! Hij kreeg er 40.000 dollar voor, met dat geld liet hij in 1873 in de stad Newark in de staat New Jersey een eigen laboratorium bouwen met ernaast een fabriek. Wat hij in het laboratorium uitvond liet hij bouwen in de fabriek. Thomas Alva Edison vond in 1881 de gloeilamp uit. De gloeilamp was een hele vooruitgang ten opzichte van de olielamp en de kaars als lichtbronnen. Maar eigenlijk was hij niet die het uitvond. Iemand anders had al een soort gloeilamp uitgevonden. Het was een Duitser die in Amerika woonde, hij heette Goebel.
Met verkoolde katoendraden wist hij in een glazen bol licht te maken. In England was iets dergelijks ook al eens gelukt. Daar heette de onderzoeker Joseph W. Swan. Toch staat Edison bekend als de uitvinder van de gloeilamp. Dat komt omdat hij een gloeilamp wist te maken die langer dan een paar uur bleef branden. Bovendien kon de lamp in grote aantallen tegelijk worden gemaakt. Dat ging niet zo snel. Edison heeft minimaal 1 jaar nagedacht en proeven genomen voor hij zo'n lamp klaar had. Dat gebeurde allemaal in de nieuwe fabriek met laboratorium, die hij had gebouwd in Menlo in het jaar 1876.

De geschiedenis van de film:

Als je de mensen vraagt waar voor het eerst een film werd gemaakt dan zal 99% antwoorden dat dat in Hollywood zou zijn gebeurd, maar dit is niet de waarheid. De eerste film werd in Frankrijk gemaakt. Gebroeders Lumiere gaven hun eerste voorstelling in Parijs in 1895 op 28 december. Drie maanden daarna introduceerde Edison de eerste projector.
Ondanks dat de eerste film in Frankrijk werd gemaakt groeide de filmindustrie in Hollywood veel groter door. In een achter buurt van Los Angeles werden de eerste filmstudio’s rond 1905-1910 gebouwd en vanaf die tijd veroverde de filmindustrie van Hollywood de hele wereld. De films die in die tijd werden gemaakt waren kort en zwart-wit en ook nog eens zonder geluid, maar ondanks dat was het een grote uitvinding met vele nieuwe kansen. De slapstick films waren in die tijd erg populair het waren korte komische filmpjes. De grote filmpionier in die tijd was D.W Griffin hij maakte onder andere The Bird of a Nation in 1915. Deze film ging over de Amerikaanse burgeroorlog, ondanks de vele racistische opvattingen die in die film werden gemaakt werd deze film razend beroemd. Het realisme in Hollywood werd compleet aan de kant geschoven Hollywood word en werd ook wel de "Dreamfactory" genoemd.
In Europa bleef de film wel achter bij wat er in Hollywood werd gepresteerd, maar de productie stond zeker niet stil. In die jaren stond vooral de Duitse filmindustrie vooraan, de eerste belangrijkste film was Das Kabinnet des Dr.Caligari deze werd gemaakt in 1919, de film werd geregisseerd door Robert Wiene. Vanuit frankrijk bleven ook steeds films komen zoals Un Chien Analou in 1928. Maar vaak werden ook de filmen in Europa gebruikt als een politiek middel voor propaganda.
Einstein is mede beroemd geworden door zijn vernieuwing van de montagewetten, en de hele wereld volgde zijn ideeën op.
Vanaf de ontdekking van de film is er geëxperimenteerd met de muziek en de geluid die bij de film hoorde. De eerste poging om geluid bij de film te krijgen was door Warner Brothers, zij starte de film gelijk met een plaat en lieten deze synchroon met elkaar lopen zodat het leek dat er geluid van de band af kwam. In 1928 werd het geluidsspoor uitgevonden zo kon er bij elke film geluid worden afgespeeld. De films voor deze tijd werden ook wel de domme of dove films genoemd.
Door de uitvinding van de muziek onder de film kwam ook een nieuw filmgenre te voorschijn, de musicals. Deze waren zo ongelooflijk gewild dat er in een jaar wel 70 musicals werden gemaakt.
In de oorlogsjaren werd de filmindustrie bijna platgelegd er kwamen nog maar weinig films uit en als deze films in Europa uit kwamen dan kwamen ze onder politiek toezicht te staan. Ook werden er films gemaakt voor de propaganda voor een leider of een land.
Na de 2de wereldoorlog kwam de grootste vernieuwing uit Italië het “neorealisme”. Dit waren films die op een documentaire manier werden neergezet.
In de eind jaren vijftig ontstaat er in Frankrijk de Nouvelle Vague, dat was een beweging van een groep jonge geschoolde filmmakers die zich graag met de oude filmgeneratie wouden breken. Een van deze mensen was Jean-Luc Goelard hij was de meest productieve deelnemer en hun ideologische leider.
In de jaren zestig kwam er een kleine opleving in de engelse filmindustrie, deze opleving was in de vorm van free-cinema. De Zweedse film werd in die tijd heel erg gestimuleerd door Bergman. Ook in Italië werden in deze tijden veel nieuwe filmtalenten gevonden, zoals Pier Palo hij ontwikkelde zo zijn geheel eigen stijl deze stijl had veel weg van de marxistische levensbeschouwing. Het vreemde was dat de Duitse filmindustrie wel stil leek te staan, deze die eerst heel goed ging leek nou helemaal in elkaar te storten. Er was maar een groepje jonge filmmakers die de voor oorlogse gedachten achter hen lieten en begonnen met een nieuwe start.
Pas rond 1970 vond de VS een antwoord op de steeds groeiende Europese filmindustrie. Hollywood werd niet meer langer gebruikt als studio, maar als technisch centrum. Een nieuwe geliefde plaats voor filmopnames was New York. In het verloop van de jaren zeventig werden steeds meer manieren gezocht om op een duurdere manier een betere kwaliteit film te krijgen en op deze manier de strijd aan konden gaan met de televisie.
In de jaren ’70 en ’80 ontstaan er niet echt nieuwe stromingen in de filmkunst.

REACTIES

N.

N.

Echt handig. Ik hou een spreekbeurt over films en kan hier bijna alles vinden voor in mijn spreekbeurt.

12 jaar geleden

B.

B.

ik vond dit5 geweldig en erg behulpzaam en goed dus ga zo door!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.