EPS/ piepschuim/ tempex

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 8 | 640 woorden
  • 16 juli 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
18 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

EPS

Ik houd mijn spreekbeurt over EPS. Waarom doe ik mijn spreekbeurt over EPS? Ik doe mijn spreekbeurt over EPS omdat ik het een leuk onderwerp vind en omdat mijn vader dat verkoopt bij isobouw.

1 wat is EPS?
2 hoe is EPS ontstaan
3 Hard of zacht EPS
4 waarvoor word EPS gebruikt???
5 goed voor de gezondheid??
6 een filmpje erover

Wat is EPS?


EPS is een isolatiemateriaal voor in de bouw. EPS werd vroeger ook wel tempex of piepschuim genoemd. EPS betekent Expanded Poly Styrene. EPS heeft een grote isolatiewaarde. Isolatie = houdt warme of koude temperaturen binnen en buiten.
EPS neemt geen vocht op en het is heel licht van gewicht. EPS is niet slecht voor het milieu en is gemakkelijk om mee te werken. Het is ook niet slecht voor je gezondheid. EPS wordt gebruikt in de bouw en bijv. muren, daken en vloeren en het wordt ook gebruikt bij verpakkingen en bekers en knutsel materialen. En dit word een sandwich genoemd en met dit grijze erop dat wordt voor stallen van vée gebruikt en voor winkels en fabrieken.

Hoe is EPS ontstaan?

Jaren geleden heeft iemand per ongeluk ontdekt dat je van een afvalproduct iets goeds kunt maken dat je kunt gebruiken voor allerlei dingen. Het materiaal waar je EPS mee maakt heet styrene. Je hebt aardolie hiervan maken ze benzine en wat ze over hebben dat heet styrene en van de styrene maken ze parels en dat doen ze dan in een machine en die maakt er eps van. Als je de eps parels een tijdje bij stoom houdt dan worden ze gevuld met lucht en dat bestaat uit 2% styrene en de rest uit lucht (98%). (EPS bolletjes door laten gaan) Dus eerst heb je parels en daarna met stoom heb je piepschuimkorrels, de EPS korrels.
Door de goede opbouw van de cellen is het met 2% polystyreen en 98% lucht , gebruik je heel weinig materiaal en heb je toch hele grote dingen die je weer kunt gebruiken. De parels kunnen ze aan elkaar maken ook weer door stoom, en daarvan kunnen ze platen maken. Die platen zijn wel 10 meter bij 10 meter, en 6 meter dik.

Hard of zacht EPS.

Hoe meer parels, hoe steviger het is. Ik laat een paar voorbeelden zien.

1= sterkst
2= best hard
3= niet hard ook niet zacht
4= tegen het slappe aan

Deze proefjes worden bij Isobouw gemaakt.
Ik zal ook een paar Bolletjes EPS maken. EPS maak je door de parelsmet stoom te bewerken. Er zitten in m³ 10 miljoen parels.

Waarvoor wordt EPS gebruikt?

EPS word gebruikt voor stallen, daken, vloeren, wegen en onder de muren en voor warmte in je huis en het is niet slecht voor het millieu. (door laten gaan en
laten zien hoe het gebruikt wordt) En als je 2 keer je je auto vol gooit met benzine dan heb je voor 10 jaar goede isolatie, van die hoeveelheid benzine kan je zoveel platen maken om een hele rij huizen te isoleren.

De eps is licht van gewicht, geeft geen schadelijke deeltjes af, kan tegen vocht, neemt geen water op , en komen ook geen schimmels en ongedierte op en af. Daardoor kan het ook goed gebruikt worden bij de verpakking van levensmiddelen, bijvoorbeeld de schaaltjes van het vlees in de supermarkt. Er worden ook allerlei
knutselmaterialen van gemaakt, omdat het niet schadelijk is en heel licht van gewicht is.

Goed voor je gezondheid?

Het is gifvrij en waardoor vochtongevoelig en schimmelvrij, geen afgifte van gevaarlijke deeltjes; EPS is en blijft gif vrij, tijdens productie en verwerking is er geen gevaar voor de gezondheid, je hebt geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig, niet giftig en volkomen veilig; het spul is uitstekend recyclebaar, bijv. tot 5 x toe mechanisch te recyclen, te smelten en geanuleren tot basisgrondstof Polystyreen en thermische recycling (dit is door warmte). Nu hoop ik dat het woord EPS voortaan
gebruikt wordt omdat piepschuim of tempex niet de echte naam is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.