Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

“Is de vrouw tegenwoordig onafhankelijker geworden dan pakweg vijftig jaar geleden ?”Elke vrouw zal heel spontaan “ja” antwoorden op deze vraag. Er is heel wat veranderd de laatste 50 jaar: de vrouw is heel wat zelfstandiger geworden. Meer en meer vrouwen gaan werken en een huisman is geen woord dat alleen maar op papier bestaat.Toch zijn er nog steeds veel verschillen tussen man en vrouw wat betreft inkomens en kans op arbeidsplaatsen. Is de emancipatie dus nog steeds actueel ? Vanwaar dat beeld dat de vrouw ondergeschikt is aan de man ?PloegHet vast patroon tussen mannen en vrouwen is al van heel vroeger in het gezin gebracht. Veel mensen halen God erbij. God heeft de vrouw geschapen om mensen te kunnen verzorgen, kinderen op te voeden,...Van vroeger uit hebben mensen dan ook vaak meegekregen dat vrouwen het huishouden moeten doen en mannen zorgen voor het brood op tafel . In ieder mens trilt namelijk niet alleen het persoonlijk verleden na, maar ook het verleden van de hele mensheid. Daardoor nemen mensen vaak een beeld van vroeger over en oordelen ook naar dat ouderwetse beeld. Mannen verwachten dus dat vrouwen al het huishoudelijke werk doen en zij voor het inkomen zorgen en niet omgekeerd.

Vele antropologen achten de opkomst van de ploeg in de landbouw drieduizend jaar geleden verantwoordelijk voor de verschillende rol die man en vrouw toebedeeld krijgen. Met de opkomst van de ploeg werd het grootste deel van de arbeid op de akker echt mannenwerk. Voordien was de vrouwelijke inbreng in het inzamelen van voedsel even belangrijk. Gevolg: de vrouw werd stilaan als de mindere van de man beschouwd. Dit rollenpatroon heeft eeuwenlang stand gehouden, maar de afgelopen jaren is er heel wat veranderd.ProtestIn 1857 werd in New York voor het eerst geprotesteerd. Toen veranderde er nog niet veel. Het is pas de laatste vijftig jaar dat er enorme veranderingen zijn gekomen: heel wat vrouwenorganisaties kwamen tot stand. Die vrouwenorganisaties vragen gelijke rechten van seksen en zelfbeschikking voor vrouwen, met resultaat. Er zijn wetten gekomen van de overheid: ieder mens heeft zijn rechten, ook de vrouw.Die wetten moeten natuurlijk ook nog toegepast worden.ActueelNiet iedereen houdt zich aan de wetten. Dat zie je vooral in het bedrijfsleven: mannen krijgen eerder werk dan vrouwen en verdienen meer, men denkt dat vrouwen zwakker zijn. Emancipatie blijft dus actueel, maar het staat niet meer bovenaan de agenda. De meeste mannen zien gelukkig in dat vrouwen gelijk zijn aan mannen, de emancipatie zal dan ook steeds verder toenemen. Toch moet de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen nog steeds streng gecontroleerd worden. Mannen krijgen al gauw meer kans op een hogere functie en verdienen meer. Ook de vrouw duwt zichzelf soms nog in een ondergeschikte rol. Waarom ?VrouwenblaadjesVrouwen laten zich toch nog leiden door wat hun man mooi vindt en wat niet. Als uit een enquête gehouden door het bureau Interel Mariën blijkt dat 24 % van de vrouwen haar vriend of partner meeneemt bij het kopen van een string is het toch wel duidelijk dat de vrouw toch nog niet zo onafhankelijk is als men wel doen uitschijnen. Waarom koopt een vrouw nog een tijdschrift waarin bijvoorbeeld een onderbroekencatalogus staat om haar man te laten kiezen wat ‘hij’ mooi vindt terwijl ze zelfstandig wil zijn ?

Het antwoord daarop is eigenlijk bijna onverklaarbaar. Waarschijnlijk wil de vrouw zich toch nog min of meer laten leiden. Wanneer in zo’n tijdschrift de één of de andere geëmancipeerde vrouw komt vertellen dat strings populair zijn of komt uitlegen of je beter een heupslip of een standaardslip draagt laat een vrouw zich daar blijkbaar nog altijd graag door beïnvloeden.In de reeds hierboven vermelde enquête beweert slechts 8 % van de vrouwen om de zes maanden een string te dragen. Veel vrouwen vinden strings zelfs heel vervelend.Toch blijkt uit de verkoopcijfers van kledingwinkels zoals Hunkemöller en Triumph International dat strings al enkele jaren populair zijn en worden gedragen door een grote groep vrouwen. Als dan ook nog blijkt dat heel wat mannen strings sexy vinden en zo’n onderbroekencatalogus in de ‘Flair’ door heel wat vrouwen gekocht wordt is het duidelijk dat de vrouw helemaal niet zo vrij is als ze zelf beweert.BesluitAl bij al zijn we toch bezig het nefaste rollenpatroon van ons af te schudden. Vrouwen gaan werken, het huishoudelijk werk wordt meer en meer verdeeld, man en vrouw zorgen samen voor de opvoeding van de kinderen,...Een vrouw staat tegenwoordig veel steviger in haar schoenen als ze iets wil ondernemen, ze hoeft zelfs niet meer te trouwen: ze kan zelfstandig leven! Dat laatste was vijftig jaar geleden bijna ondenkbaar. Er moet toch nog blijven gestreden worden naar gelijkheid, want de vrouw laat zich soms toch nog meer leiden door de man dan ze eigenlijk doet uitschijnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Hee tom... echt onwijs bedankt je werkstuk heeft me super geholpen!! x

18 jaar geleden

D.

D.

Eey! Ik zag jouw goeie werkstuk over emancipatie en ik wil mijn praktische opdracht voor maatsachappijleer ook over emancipatie doen alleen nou ben ik benieuwd naar jou bronnen voor je werkstuk? zou je mij de bronnen willen mailen? alvast bedankt en als je dr nou geen zin in hebt dan niet maak nie uit. maar t liefst natuurlijk wel he:p greetzz diana

17 jaar geleden

E.

E.

hallo,
Ik vind je werkstuk, heel goed opgebouwd, en ik zou er graag delen uit gebruiken voor mijn spreekbeurt. Maar mijn leerkracht heeft ons een soort brondvermelding gevraagd. Daarom zou ik graag weten waar je de informatie voor je spreekbeurt gehaald hebt.
Als het geen te grote moeite is voor jou natuurlijk.
Alvast bedankt!
Evelien Coomans

16 jaar geleden