DWANGNEUROSE:
Ik doe mijn spreekbeurt over dwangneurose. Ik wil jullie er graag wat meer over vertellen. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het boek ‘kussen op de deurklink’ gelezen had en het wel een interessant onderwerp vond.In deze volgorde ga ik er over vertellen.
· wat dwangneurose is
· hoe je dwangneurose krijgt
· welke soorten er zijn
· hoe is dwangneurose voor andere mensen
· wat je tegen dwangneurose kunt doen
· een verhaal van iemand die het meegemaakt heeft
· Conclusie
Bij dwangneurose herhaal je dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vind. Bijvoorbeeld: elke keer je handen wassen, omdat je bang voor de bacteriën bent. Of je denkt dat je dingen moet tellen omdat, er anders wat ergs gebeurt. De gedachten van mensen die dwangneurose hebben dwingen hun dat. Bij dwangneurose herhaal je die dingen dan verschillende keren. Het is er vervelend voor jezelf maar ook voor andere mensen. Ongeveer 15 van de 1000 mensen hebben dwangneurose. Dat zijn er dus nog wel behoorlijk veel. Dwangneurose kun je krijgen doordat je familie het ook heeft. Het kan erfelijk zijn. Maar ook als je iets hebt waarbij je niets fout mag doen en daar de hele tijd over nadenkt. Kan het zijn dat je dwangneurose krijgt en die dingen zo vaak herhaalt om je minder bang te voelen. Het kan ook zijn dat je iets heel ergs hebt meegemaakt en daardoor dwangneurose krijgt. Niet iedereen krijgt de zelfde vorm van dwangneurose. Er zijn verschillende soorten. Die het meest voorkomen zijn: wasdwang, controledwang, herhalingsdwang en teldwang. Bij wasdwang is de persoon bang voor bacteriën, vuil enz. Door alles te wassen en schoon te maken proberen ze hun angst te verminderen. Bij controledwang ben je bang voor bijvoorbeeld: kortsluitingen, gasontploffingen of inbraak, daardoor controleer je bij de ramen en deuren of ze dicht zijn en bij de apparaten of ze wel uit staan. Dan heb je nog de herhalingsdwang en teldwang. Bij teldwang doet de persoon bijv de scheuren in de tegels tellen of om de 3 tegels de grond aanraken.
De persoon moet dat altijd met het zelfde aantal doen anders moet ie van zichzelf weer opnieuw beginnen. Dat is herhalingsdwang. Mensen die dwangneurose hebben kunnen dit lang geheim houden. Als er mensen bij hun zijn proberen ze zich zo normaal mogelijk te gedragen, maar als ze weer weg zijn gaan ze snel verder met hun verplichte dingen. De meeste mensen schamen zich voor hun neurose en vertellen het soms zelfs hun partner niet. Als je er ooit achter komt dat iemand dwangneurose heeft ga er dan met iemand die er echt verstand van heeft praten.
Anders kan het niet opgelost worden.
Voor dwangneurose heb je verschillende manieren om het op te lossen. Gedragstherapie helpt het best. Bij gedragstherapie worden bij de patiënten de dingen die zij eerder verplicht moesten doen verboden, mensen die bijvoorbeeld alles controleren moeten ineens zomaar het huis uit. Natuurlijk helpt de Therapeut hen daar wel bij! Bij ongeveer 80\90 % van de patiënten zorgt de Therapie voor verbetering. De helft van deze mensen heeft zelfs na zo’n 3 maanden al verbetering. Bij gedragstherapie krijgen de patiënten soms ook medicijnen; vooral kalmerende middelen die de neurose ook kan verminderen.
Nou ga ik een deel van een verhaal vertellen van een vrouw die wasdwang had.
Als ik door het huis liep, veegde of zoog ik meteen mijn voetstappen achter me weg. Had ik gedoucht, moest meteen de badkamer gedweild. Iedere dag moest ik alle vensterbanken afnemen. In mijn huis was in die tijd geen teken van leven te ontdekken. Ik heb een eettafel met stoelen eromheen. Zeker tien jaar heb ik niet op zo'n stoel gezeten. Dat vermeed ik, want alles wat ik aanraakte, moest daarna weer helemaal gepoetst worden. Op het laatst kon ik bijna niets in huis meer gebruiken, uit angst dat ik er sporen op zou achterlaten. Als ik binnenkwam, liep ik op sloffen mijn vaste route naar de bank, daar had ik een hoekje en de hele avond kwam ik daar niet meer vandaan. Ik mocht letterlijk geen stof doen opwaaien. Alles moest 100 procent schoon zijn.
Bij haar is na eindelijk 25 jaar de dwangneurose gestopt.
Ze slikt nu pillen en daar kan ze ook absoluut niet mee stoppen. Anders heeft ze heel veel kans dat het opnieuw begint doordat ze gestresst raakt. Mijn Conclusie over dwangneurose dat ik het heel erg sneu vind voor de mensen die dwangneurose hebben. Ik vond dat er eigenlijk heel weinig op internet staat over dwangneurose. Wel zijn er verschillende adressen te vinden waar je terecht kunt als je dwangneurose hebt. Ik vond het verder leuk om deze spreekbeurt te houden en ik hoop dat jullie het ook een beetje interessant vonden...
Dit was mijn spreekbeurt.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
jullie website is hartstikke leuk en leerzaam
10 jaar geleden
Antwoorden