Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Drugssmokkel.

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 2e klas vwo | 1536 woorden
  • 9 maart 2006
  • 146 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 146 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Ik heb voor drugssmokkel gekozen omdat er niet zo veel nieuwe informatie te geven is over gewoon drugs. Met dit onderwerp ga ik het ook hebben over bolletjeslikken en de straffen die er op drugssmokkel liggen.
Maar eerst vertel ik jullie in het kort nog even wat over "gewone" drugs.

Drugs kan je onderverdelen in 2 groepen: harddrugs en Softdrugs.
Harddrugs zijn drugs met een grote kans op verslaving en allerlei ziekteverschijnselen. Het gebruik van harddrugs is strafbaar.
Harddrugs heb je in veel soorten, maar de meest bekende zijn: cocaïne, xtc en heroïne.


XTC ziet er uit als een pil. De pillen zijn voorzien van kleine logootjes bijvoorbeeld smileys. XTC slik je net als bijvoorbeeld een paracetamol met een glas water. Van XTC wordt je blij en energiek. Je remmingen vallen weg, je krijgt zin om mensen te knuffelen, je gaat op in de muziek en je kan er eindeloos op dansen. Van de bijwerkingen kan je erg misselijk worden, hartkloppingen krijgen, een stijfgevoel in je ledematen, je kan flauwvallen als je oververhit raakt, je hersenen, nieren en lever kunnen beschadigd raken. XTC kan dodelijk zijn als je te veel danst en te weinig drinkt.

Cocaïne wordt ook wel coke of snuif genoemd. Het ziet er uit als wit poeder. Je snuift het in lijntjes op in je neus. Ook kan je het roken in een sigaret. Cocaïne geeft je een opgewekt en energiek gevoel. Het onderdrukt je vermoeidheid dus je voelt je heel actief. Je bent vrolijk en vol zelfvertrouwen.
Van de bijwerkingen krijg je hartkloppingen, een gestresst gevoel, na afloop voel je je moe, maar je kan moeilijk slapen. Cocaïne werkt verslavend. Fanatieke gebruikers worden er opgefokt, achterdochtig en agressief van.

Heroïne wordt ook wel ‘smack’ of ‘bruin’ genoemd.
Het ziet eruit als grof wit poeder of geel/bruine brokjes.
Heroïne wordt meestal ‘gechineesd’ of gespoten maar kan ook worden gesnoven of met tabak worden vermengd en dan worden gerookt. Bij chinezen wordt heroïnepoeder op een stukje aluminiumfolie gelegd en verhit. De dampen worden opgezogen met behulp van een kokertje.
Van heroine krijg je snel een sterk verdovende werking die flash wordt genoemd. Verder worden pijn, verdriet, angst, honger en kou niet meer gevoeld.De gebruiker raakt ontspannen, in zichzelf gekeerd en onverschillig.

Softdrugs zijn drugs die wel illegaal, maar niet strafbaar zijn.

Misschien hebben jullie wel gehoord dat er veel discussies zijn over het beleid.
Het ziet ernaar uit dat softdrugs wel legaal worden.

Softdrugs komen allemaal van de cannabis plant en daarom wordt softdrugs ook wel cannabis genoemd. De drugs die van de cannabis plant komen zijn hasj en wiet.
Hasj heb je in blokken of plakjes en de kleur daarvan varieert van lichtbruin tot zwart. Wiet ziet eruit als een soort van grof poeder.
Hasj en weed worden meestal gerookt, maar kunnen ook in het eten verwerkt worden. Als het gerookt wordt, wordt het meestal vermengt met tabak en in één of meer vloetjes gerold dat wordt dan een stickie of een joint genoemd. Het roken van een joint heet blowen.

Nu we meer weten over drugs zelf, ga ik het hebben over drugssmokkel.

Drugssmokkel lijkt natuurlijk makkelijk geld verdienen. Je hoeft alleen maar een paar xtc-pillen mee te nemen vanuit Nederland. Of een pakketje drugs mee te nemen naar Nederland als je terugkomt van vakantie.
In werkelijkheid gaat het smokkelen van drugs nooit zo gemakkelijk. Veel buitenlandse douanes zijn erg streng en de pakkans is erg hoog. Zelfs die ene gram hasj voor eigen gebruik kun je beter niet meenemen op vakantie naar het buitenland, het kan je alleen maar problemen bezorgen.

In Nederland wordt er een onderscheid gemaakt tussen harddrugs en cannabis. In het buitenland wordt vaak geen onderscheid gemaakt Bezit, gebruik en handel wordt daar zwaar gestraft.

Een van de manieren om drugs te smokkelen is Bolletjeslikken.
Bolletjesslikkers, slikken bolletjes cocaïne en vervoeren die dus in hun maag naar het buitenland. Bij het slikken van die bolletjes komt veel kijken. Ze eten dagen van t voren niet omdat ze anders het spul al uitpoepen voor dat ze bij hun bestemming aan zijn gekomen, en ook in het vliegtuig eten ze niets. Er is wel een groot gevaar dat er een bolletje kan knappen tijdens de reis en dat betekend een overdosis, en vaak ook de dood van een bolletjesslikker.
De bolletjesslikkers zijn vaak mensen die in hun eigen land erg arm zijn, of verstoten zijn door hun familie. Maar het kan ook zijn dat ze gewoon mer geld willen. Het bolletjeslikken is dan een manier om aan geld te komen..
De bolletjesslikkers smokkelen vanuit de hele wereld maar vooral vanuit De Nederlandse Antillen (vooral curaçao). En ook vanuit Suriname.

Het voordeel van bolletjeslikken is geld. De bolletjesslikkers verdienen op een snelle manier geld met de bolletjes. Ze hebben vaak geen werk, en geld nodig voor bijvoorbeeld een operatie van hun kind. Ze weten ook vaak niet wat voor gevaren het slikken van die bolletjes met zich meebrengt. Ze laten zich dan sneller over halen, want ze hebben het geld hard nodig. Vaak worden ze ook gedwongen. Het vervelende is dat ze niet veel met bolletjes slikken verdienen, dus gaan ze nog een keer.
de opdrachtgevers verdienen er het meeste mee. In verhouding met de bolletjesslikkers hebben ze veel minder risico’s. De bolletjesslikkers moeten al die bolletjes inslikken met gevaar voor eigen leven en dan kunnen ze dus ook nog opgepakt worden op beide vliegvelden.

Nadelen van het bolletjes slikken zijn dat het natuurlijk ook een groot risico met zich mee brengt om die bolletjes te slikken. Als één van de bolletjes knapt, heb je al een overdosis en ben je dus dood. En als je dat een stuk of dertig bolletjes hebt geslikt, en er knappen er een paar dan ben je dus morsdood. Ook is het lastig om die bolletjes in te slikken en er weer uit te krijgen. Het ergste van alles is als je gepakt wordt. Je bent in een vreemd land waar je de taal niet kent en je hebt de bolletjes niet afgeleverd. Je krijgt nu dus een gevangenisstraf maar als je terug komt dan wil die dealer ook wel met je afrekenen omdat hij geld is misgelopen. Dan moet je dus nog een keer smokkelen om je schuld af te betalen, en als het dan die tweede keer ook niet lukt, zit je pas echt in de problemen. Dan kan het je je leven kosten, niet alleen door de bolletjes, maar ook doordat je waarschijnlijk vermoord wordt door je opdrachtever.


XTC wordt vaak vanuit Nederland naar het buitenland gesmokkeld. Andere harddrugs en cannabis worden daarentegen vanuit het buitenland naar Nederland gesmokkeld. Dat kan op verschillende manieren gaan. Soms word je in Nederland al geronseld. Dat houdt in dat je dan een vliegticket en een leuk zakcentje van de drugsorganisatie krijgt. Maar dan moet je wel een pakje met drugs ophalen en daarna weer terug komen naar Nederland. Maar zo gemakkelijk kom je de grens niet over. Daar wordt vaak streng gecontroleerd en met behulp van speciale apparatuur en honden kunnen de drugs makkelijk worden opgespoord.
Als je in het buitenland wordt gepakt, val je niet onder de wetten van Nederland. Dat betekent dat je een straf krijgt zoals in de wet staat van het land waar je bent gepakt. Je zal de straf ook daar uit moeten zitten. De Nederlandse overheid kan dan nog maar weinig voor je doen.

Als je wordt gepakt met drugs in je bezit, heb je grote problemen. In Nederland zijn de straffen vergeleken met andere landen best laag. De straf die je in Nederland kunt krijgen voor drugssmokkel bedraagt maximaal twaalf jaar. In het buitenland gaan ze er vanuit dat je schuldig bent tot je kan bewijzen dat je onschuldig bent. Soms zit je jarenlang in voorarrest, zonder dat je weet of je schuldig wordt bevonden. De regeringen van andere landen zijn erg hard. Het maakt ze niet zoveel uit of je nu hebt gehandeld omdat je gechanteerd werd, omdat je een ziek kind hebt.

Hoe hoog de straf in het buitenland is, verschilt per geval. Hierbij wordt rekening gehouden met hoeveelheid en soort drugs. De laatste jaren is het aantal Nederlandse gevangenen in het buitenland hard gestegen. Ik zal nu enkele voorbeelden geven van Nederlanders die in het buitenland veroordeeld zijn:Venezuela: 800 gram heroïne = 15 jaar gevangenisstraf (taxichauffeur, 43 jaar)Roemenie: 2900 XTC-pillen = 17 jaar gevangenisstraf (serveerster, 23 jaar)Thailand: 4,3 kg heroïne = eerst veroordeeld tot de doodstraf, in hoger beroep omgezet tot levenslang (marktkoopman, 39 jaar)Frankrijk: 4,5 kg cocaïne = 4 jaar gevangenisstraf + douaneboete van 400.000 euro (vrachtwagenchauffeur, 35 jaar)In Nederland ligt de strafmaat veel lager. De maximale straf die wordt opgelegd is 12 jaar. Deze straf wordt bijna niet gegeven, alleen bij zeer zware gevallen. Een Voorbeeld van enkele Nederlanders die zijn veroordeeld wegens drugssmokkel:Schiphol: 800 gram cocaïne = 12 maanden gevangenisstraf Schiphol: 7000 XTC -pillen = 14 maanden gevangenisstraf.Je merkt het grote verschil. In Roemenië is die serveerster van 23 gepakt voor nog geen 3000 XTC pillen en kreeg 17 jaar. In Nederlands had iemand er wel 7000 en die kreeg maar 14 maanden, dat is ietsjes meer dan maar een jaar! conclusie: Het beleid van Nederland is dus erg soft in tegenstelling tot de rest van de wereld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

ik las hier in het werkstuk dat wiet eruit ziet als een grof poeder

maar dat is niet zo wiet is een grote groene top en als je dat gruncht dan wordt het poeder maar dat is alleen maar om het makkelijker in een joint te draaien

14 jaar geleden

A.

A.

waar zeur je over Paul het is jouw werkstuk niet

11 jaar geleden

E.

E.

Je kan toch gewoon feedback geven is alleen maar beter voor het werkstuk of in dit geval spreekbeurt

4 jaar geleden

I.

I.

ik vind dat je gelijk hebt anne-co

9 jaar geleden