Drugs

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1300 woorden
  • 16 mei 2001
  • 180 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
180 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Drugs

1. Hoe raak je verslaafd
2. Wie, wat, waar? 3. Het verhaal over Joris
Softdrugs
Harddrugs
4. De wet
5. Onze mening

1. Hoe raak je verslaafd?

Meestal begint het vrij onschuldig; je wilt het proberen omdat je nieuwsgierig bent of omdat je vrienden het je vragen. Als je het een keer hebt geprobeerd kan het dat je er mee door gaat en het vaker wil proberen of dat je er op 'afknapt' en het niet meer doet.

2. Wat is drugs en wat zegt de wet?

De drugswet heet de Opiumwet. De Opiumwet is verdeeld in 2 groepen: 1: harddrugs
2: softdrugs
In het verhaal vertellen wij je welke soorten drugs in welke groep ze thuishoren
In groep 1 staan middelen die grote risico's met zich meebrengen en dus illegaal zijn. Voorbeelden hiervan cocaine, heroine, amfetamine, LSD en XTC.

In groep 2 staan hennep produkten (hasj en weed) en slaap en kalmeringsmiddelen zoals Valium en Librium. De risico's worden kleiner geacht dan die van op lijst 1.

Je mag een kleine hoeveelheid softdrugs bij je houden: tot 5 gram voor eigen gebruik. Softdrugs kan je gewoon in coffeeshop kopen. Harddrugs daarin tegen zijn niet in de winkel verkrijgbaar en kun je illegaal op straat of op house party's kopen.

3. Het verhaal over Joris

We hebben besloten om dit deel een beetje in een verhaal vorm te vertellen. Het verhaal gaat over Joris, een jongen van 16. Je hoort hoe hij zijn ervaring met drugs opbouwd.

Joris zag in de pauze een paar jongens in het rokershok blowen. Blowen is het roken van een joint. Een joint is sigaret met wiet erin. Wiet is Marihuana. Kant en klare joints kan je voor een paar gulden kopen. Hij mocht mee doen en kreeg al gauw, na een paar trekjes, een vrolijk en licht gevoel in zijn hoofd. Dat noem je high zijn. Als je meer gaat gebruiken word je stoned. Dan voel je je suf en duf. De wiet, die in de joint zit, bestaat uit gedroogde en verkruimelde bloemkoppen van een hennepplant. Het is bruingroen van kleur. Hasj is gemaakt van hars van deze plant. De hars wordt geperst tot plakken. De kleur is bruin of zwart. Hasj en Wiet worden ookwel Cannabis genoemd. (lees stukje voor uit afblijven blowen)

Op een dag werd hij door zijn vrienden, Luuk, Bram en Lisa, gevraagd om met zijn vieren bij Bram thuis huiswerk te gaan maken. Nadat ze klaar waren met wiskunde gooide Luuk opeens zijn pen neer. Uit zijn zak haalde hij 4 kleine gedroogde paddo's: paddo's oftewel LSD. Je hebt 2 soorten LSD: die paddestoelen, waar we het net over hadden en papertrips. Dat zijn plaatjes (laat plaatjes zien) waarop een laagje LSD op is gedruppelt. Dat papiertje leg je op je tong, slikt het door of lost het op in een glas water. Toen we deze plaatjes in een boekje zagen, wisten we niet wat het waren en hebben we de Kindertelefoon gebeld. Deze gaf precies antwoord op onze vraag
Elk van hun nam er 1 in dus Joris dacht dat het niet zoveel kwaad kon.

Toen begon hun trip. In zo'n trip zie je dingen die in werkelijkheid niet bestaan. Zo'n trip kan wel 10 uur duren! Een schilderij aan de muur kan levend worden. Tijdens hun trip begon Lisa opeens te flippen. Ze werd heel bang: ze zag iets vreselijks dat er in werkelijkheid helemaal niet was. (lees stukje uit afblijven LSD)

Een paar dagen later vroeg de vriend van zijn dus of hij zin had om dit weekend mee naar een house party te gaan. Dat wou Joris wel. Toen hij en die de vriend van zijn zus, Joram, eenmaal binnen waren boden 2 jongens hun 2 pillen aan, eentje plat en in de vorm van een hartje en de andere was rond. Dit zijn XTC pillen. Hiermee kan je de hele nacht blijven dansen, totdat je er bij neervalt. Dit gebeurt ook echt, want er vallen regelmatig mensen flauw. Joram gaf de 2 f50,- en nam zelf een pil en gaf Joris er ook 1. De hele nacht hebben Joram en Joris gedanst. De volgende morgen kon Joris echt niet zijn bed uit komen. Hij voelde zich moe en belabberd. Het weekend daarop ging hij nog een keer mee met Joram. (stukje afblijven Melissa en Jordi)

XTC en LSD zijn harddrugs. Aan harddrugs kan je gemakkelijk verslaafd raken. Vooral cocaine en heroine zijn verslavend. Doordat je van deze middelen minder honger krijgt, eten de gebruikers vaak slecht.

Dit wil je ook lezen:

Op een weekend, toen Joram, Joris en Joram's oudere vrienden Kevin en Wouter weer naar een houseparty gingen, trok Joram Joris opeens het mannen toilet in. Hij liet hem een zakje wit poeder zien en een kokertje plus een glas plaatje. Hij legde het poeder op het glas plaatje en snoof het op. Hij gebood Joris hetzelfde te doen en die deedt het. Algauw voelde hij zich fit en vrolijk.

Dat was cocaine. Het wordt uit bladen van de cocaplant gehaald. Deze struik groeit in Zuid-Amerikaanse landen. Het gene wat Joram en Joris net deden wordt 'een lijntje snuiven' genoemd.

Joris ging steeds vaker drugs gebruiken, net als zijn 3 vrienden. Op een dag werd gemeld dat Bram dood was gegaan aan een overdosis XTC. Aangezien Bram zijn beste vriend was, ging Joris er mentaal niet vooruit op. Toen hij 's middags over het school plein slenterde, kwam Joram op hem gaf en sloeg een arm om hem heen en zei: "Ik weet precies wat jij nodig hebt". Joris ging met hem mee en samen gingen ze naar een donker steegje in de stad, waar het vol lag met spuiten. Joram deedt een riem om zijn arm zodat zijn ader flink gespannen was. Hij pakte een spuit waar heroine in zat en spoot het in zijn ader. Dit volgde bij Joris.

Van papaver wordt opium gemaakt en daar weer heroine van, het spul wat Joris in zijn arm spoot maar dan verdund. De zaadbol van een papaver levert opium. Van opium wordt behalve heroine ook morfine gemaakt, dat is een sterke pijnstiller. Heroine is een harddrug. In ons land zijn er ruim 25.000 mensen verslaafd aan.

De spreekbeurt gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Van papaver wordt opium gemaakt en daar weer heroine van, het spul wat Joris in zijn arm spoot maar dan verdund. De zaadbol van een papaver levert opium. Van opium wordt behalve heroine ook morfine gemaakt, dat is een sterke pijnstiller. Heroine is een harddrug. In ons land zijn er ruim 25.000 mensen verslaafd aan.

Joris had geen zin meer in school en kapte ermee. Hij werd een straatjunk want hij mocht niet meer thuis wonen van zijn ouders. Hij kreeg een baantje in een winkel maar werd ontslagen omdat hij stool uit de kassa om drugs van te betalen. 1 keer in de week nam hij Luuk en Lisa nog een trip, maar later ging zijn geld vooral op aan heroine, omdat hij haast geen dag zonder een shot kon. Toen ook Lisa aan een overdosis stierf, besloot Joris samen met Luuk dat dit niet de juiste manier van leven voor hen was. Ze wouden afkicken. Elke dag haalden ze een glaasje methadon, dat is een gratis drankje waarmee heroine vervangen kon worden. Daarna begonnen Joris en Luuk met een programma van een afkick centrum. Elke dag kregen ze iets minder methadon, totdat ze helemaal clean waren. Het lukte Joris om dit programma af te maken. Hij ging weer naar school, legde het bij met zijn ouders, en had weer het leven van een normale 16-jarige. Met Luuk liep het iets minder gunstig af. Hij kon toch niet zonder heroine en uit eindelijk is ook hij aan een overdosis gestorven. (lees stukje afblijven Melissa ziekenhuis)

Je ziet, met junks kan het dus gunstig en ongunstig aflopen.

5. Onze mening

Judith: ik vind dat je niet aan drugs moet beginnen, je kan wel een keer blowen, gewoon om te proberen, maar er verder niet mee door gaan. Maar je moet zeker niet aan harddrugs beginnen omdat het gevaarlijk is.

Lotte: ik ben het met Judith eens. Blowen kan best een keer, maar verder kan je drugs beter links laten liggen en je geld beter ergens anders aanbesteden. Wees dus niet nieuwsgierig naar harddrugs.

Dit was onze spreekbeurt; hopelijk vond je hem leuk!

REACTIES

K.

K.

kan je dit wel als een goeie spreekbeurt gebruiken
omdat er een best wel lang verhaal in zit
en dat zou ik niet echt gaan voorlezen in de klas

doei

groetjes kimberley

21 jaar geleden

Z.

Z.

eeey shorty,

ik heb net t werkstuk gelezen en ik vond um heel leuk
ik ga zeker een gedeelte gebruiken voor mijn spreekbeurt. dat wou ik ff zegen.

groetjes zenzi

18 jaar geleden

F.

F.

je kan ook verslaafd raken door 1x te blowen dus doe dat niet wijfe

10 jaar geleden

F.

F.

wijvie

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.