Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Drop-outs

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 375 woorden
  • 1 december 2006
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
120 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Drop-outs
Inleiding;

Mijn artikel gaat over drop-outs(jongeren die gestopt zijn met school of er gewoon niet heen gaan) ik heb mijn artikel uit het tijdschrift J/M PUBERS

Kern;

Een Drop-out is een jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud zonder startkwalificatie, die op zijn minst een maand zonder geldige reden niet naar school is gegaan, of niet meer bij een onderwijsinstelling als leerling staat ingeschreven (startkwalificatie is minimaal een diploma op havo of mbo 2 niveau). Vorig jaar verlieten volgens het ministerie bijna 57.ooo leerlingen school zonder diploma. Het kabinet Balkenende 2 vindt dit niet passen bij Nederland als hoog waardige kenniseconomie, daarom willen zij het aantal vroegtijdige schoolverlaters in 2010 tot 35.ooo leerlingen hebben teruggedwongen. Tweederde van de schoolverlaters werkt en een ruime meerderheid van hen heeft zelfs een vaste baan en/of een vmbo/mbo1 diploma.
Maar voor de helft van de drop-outs zijn de vooruitzichten niet goed: langdurige werkeloosheid, een mindere positie op de arbeidsmarkt en een relatief laag inkomen. De jongeren om wie het gaat hebben vaak psychosociale, sociaal-maatschappelijke of emotionele problemen. Een groot kritiek hierop is dat er vaak achteraf naar een oplossing gezocht wordt maar dan is het vaak al te laat. Zelfs in een rapport van de ‘Algemene Rekenkamer’ wordt getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de cijfers. Ondanks beloftes van het ministerie dat meldingen en registratie van schooluitval jaarlijks verbeteren, zijn de meldingen volgens het rapport niet sluitend. Scholen en gemeenten worden geacht meldingen te maken van schoolverzuim, maar er zijn geen methoden om dit te controleren of af te dwingen. In 2001 is de wet op het onderwijsnummer ingegaan die tot 2008 stapsgewijs wordt ingevoerd. Vanaf dan moet elke leerling die gekostigd onderwijs volgt zich inschrijven met dat persoonsgebonden nummer. Het ministerie verwacht veel van deze methode maar de algemene rekenkamer ziet zijn beperkingen, Bijv. Het IBG (informatie beheer groep) krijgt alleen bericht als iemand definitief is uitgeschreven niet al hij/zij gewoon lang niet op school komt. Hoezo voorkomen is beter dan genezen?

Slot;

Ik vind dat ze er meer aan moeten doen om schoolverlaters te voorkomen en ik vind het stom dat schoolverlaters die geen baan kunnen krijgen een uitkering krijgen want, wij moeten daar voor betalen omdat die mensen te lui zijn om hun school af te maken.

REACTIES

T.

T.

mee eens

14 jaar geleden

P.

P.

Dit heeft me echt ge holpen

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.