Dromen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1240 woorden
  • 8 juni 2003
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
32 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

INLEIDING “Ik heb zo wa-wa-wa-waanzinnig gedroomd! Welkom in de droomwereld! Bij dromen stellen we ons de dag van vandaag nog weinig vragen. Als we terugkijken in de ges. zien we dat dromen een belangrijke rol hebben gespeeld sinds het begin van de tijd. Maar wat zijn dromen?Afvalproducten van onze geest, uit het onderbewuste? Hebben ze een betekenis of zijn ze onzin?

MIDDEN Wat zijn dromen Dromen maken evenzeer deel uit van ons leven als welke andere ervaring, maar jammer genoeg wordt hun belang en rol die ze spelen verwaarloosd.Van dromen is veel te leren. Dromen zijn boodschappen die worden gegeven door het onbewuste aan het bewuste. Het bewuste is zeer materialistisch, het onbewuste daarentegen niet. In je dromen gebeuren dingen die in het normale dagelijks leven niet kunnen. Maar als je droomt ben je ervan overtuigd dat datgene wat je ziet werkelijkheid is. Als je op school bent, en een leraar verschijnt als een roos, tentakelig monster, zou je dat op z'n minst niet een klein beetje vreemd vinden? Normaal gezien wel. Maar in een droom niet. In een droom is alles wat gebeurt doodgewoon.

Ik droom nooit Misschien ben jij wel zo iemand die zegt:"Maar ik droom toch nooit....". Ik zeg je, je droomt wel, alleen je vergeet het weer. Echt, iedereen droomt. Na ongeveer een uur slapen gaan je ogen snelle bewegingen maken(REM-periode genoemd) en deze REM-periode gaat samen met verandering in hersengolfpatronen. Deze perioden duren vijf tot tien minuten en worden telkens gevold door terug rustige perioden.Wat je wel moet weten is dat dromen niet langer duren dan enkele seconden tot misschien een halve minuut. De reden daarvoor is dat die dromen gevormd worden door een prikkel in de hersenen die in een korte tijd een hele hoop informatie doorstuurt. Zo kan je ook wat beter begrijpen waar die rare combinaties soms vandaan komen. De Remperiodes gebeuren ongeveer 3 tot 4 keer per nacht. Soms kun je zelfs nog dromen tijdens je rustige periode, is uit proeven gebleken. REM-droomverhalen zijn echter levendiger, vreemder, complexer en emotioneler gekleurd dan niet-REM-droomverslagen, die realistischer en rationeler zijn. Wie durft nog te zeggen dat hij of zij nooit droomt? Behalve deze periode heb je nog twee andere toestanden: de periode dat je in slaap valt en begint wakker te worden. In deze perioden van halfslaap kom je in een droomachtige toestand. Deze halfdromen zijn minder emotioneel en complex. Het is dus alleen de kunst om je dromen te herinneren als je wakker bent geworden... Om je te helpen je dromen te herinneren is het raadzaam een dromendagboek (of is het nachtboek?) bij te houden. Als je er een gewoonte van maakt om na het ontwaken je dromen op te schrijven zul je zien dat je ze beter gaat onthouden.Wat ook van groot belang is bij het wakker worden is geen plotse of brute bewegingen te maken. Dit kan soms het droompatroon veranderen of helemaal wissen. Dit is dan ook meestal de reden waarom men veel zegt nooit te dromen.

Dromen begrijpen In het begin van de 20e eeuw was psychiater Sigmund Freud een van de eersten in de westerse wereld die droominterpretatie serieus nam en haar gebruikte om inzicht te krijgen in het onbewuste van zijn patienten. Na Freud waren belangrijke namen in de theorievorming rond dromen en hun betekenis Carl Gustav Jung, Fritz Perls, Medard Boss, etc. Maar om dromen te kunnen begrijpen moeten we eerst weten welke lagen in de menselijke geest juist een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen ervan: -Het bewustzijn: het ‘ik’ die over een wil beschikt; het rationeel denken naar de buitenwereld toe -het voorbewuste: herinneringen; feiten; ideeën en motieven -het persoonlijke onbewuste: halfvergeten herinneringen; verdrongen trauma’s of gevoelens; verlangens; door Freud beter bestudeerd: Dit is volgens hem het niveau van het “id”(instinctieve primitieve kant van de mens). -het collectieve onbewuste: genetisch doorgegeven laag van de geest;Door Jung beter bestudeerd: hij noemt het ook het historisch magazijn

Dromen worden verdeeld in verschillende groepen om ze te kunnen verklaren. -nachtmerries: deze ontstaan uit gecreëerde angst; waanbeelden of uit negatieve emoties; minderwaardigheidscomplexen en zelfs meerderwaardigheidscomplexen… -Voorspellende dromen: verband met de zogekende ’déjà vu’s -Inspirerende dromen: daarin worden fantasierijke gebeurtenissen aan elkaar gebreid die soms tot een geniale ingeving kunnen leiden voor een vastzittend project. -Helderziende dromen: telepathie vb Titanic dochter die droomt over moeder die zinkt -probleemoplossende dromen: Jung ontdekte dat dromen eigenlijk ook dienen om je persoonlijkheid in evenwicht te houden, dus in deze zin hebben dromen genezende krachten op psychologisch vlak. Je kunt het vergelijken met als je te warm hebt dan ga je transpireren, het éne compenseert met het andere. Een vb. *Je bent boos op je vriend, maar je gevoelens steken de bovenhand en dus doe je maar alsof je niet kwaad bent. Deze nacht kun je dromen dat je enorm kwaad bent en ruzie maakt met je vriendje. Hieruit kunnen we afleiden dat het onbewuste onafgemaakte zaken afregelt zodat je vriendschap hier niet onder lijdt.En je jezelf niet in een put duwt. ALGEMEEN: Als je over een bepaalde ziekte droomt ook al is het maar een droom waarin je denkt de hele tijd te zitten snotteren; dan is het verstandig om zo vlug mogelijk een dokter te raadplegen; zo is het beter voorkomen dan genezen; want het is zo dat je dromen je vertellen hoe het met je eraan toe gaat.

Om deze soorten dromen te kunnen begrijpen is het ook nodig om de taal van het onbewuste te begrijpen. Het is de taal van de symbolen. Het onbewuste gebruikt symbolen om jullie, als dromer, iets duidelijk te maken. Die symbolen zijn ook niet zo eenvoudig uit te leggen aangezien het voor iedereen persoonlijk te interpreteren valt. Bijvoorbeeld een roos kan voor de een een fijne gedachte zijn
terwijl het voor de andere misschien een wat pijnlijke gedachte kan zijn. Droomsymbolen zijn dus heel gevarieerd door hun persoonlijke betekenis. Om deze te kunnen begrijpen moet je je afvragen: ´wat voor gevoelens heb ik bij dit symbool?´, en: ´hoe zou ik dit symbool beschrijven aan iemand die er nog nooit van gehoord heeft?´ of ‘ wat heeft dit te maken met mijn dagelijkse leven? ‘Meestal, wanneer je een symbool of deel van een droom voor jezelf duidelijk hebt kunnen omschrijven en contact hebt kunnen maken met de onderliggende gevoelens, volgt de herkenning van de betekenis ervan voor je dagelijks leven vanzelf.

Tenslotte moet je bij het ontleden van dromen ook zeker rekening houden met het feit dat een reeks dromen vaak een duidelijker en totaal beeld geeft dan één enkele droom en dat het onbewuste kan voorlopen op het bewuste.

SLOT Slaap is heel noodzakelijk en zeker voor ons, studenten, aangezien het meeste van je opgenomen leerstof nog eens in je onbewuste wordt bovengehaald en op z’n juiste plaats wordt gezet. De nacht doortrekken is dus geen zo’n goed idee. Je moet je geheugen de kans laten te rusten en je onbewuste z’n gang laten gaan met het creëren van dromen. Niet alleen de rust van het slapen is belangrijk maar ook het dromen zelf is belangrijk. Zoals eerder gezegd zal het dromen z’n evenwicht zoeken in de bepaalde gedachten van het bewuste met het onbewuste.Ook voor mensen die veel piekeren of zich wat down voelen kan eens goed uitslapen (en daarmee bedoel ik dan je dromen niet onderbreken door een vervelende wekker) een hulp zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.