Downloaden, legaal/illegaal

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 6e klas vwo | 1911 woorden
  • 13 januari 2004
  • 312 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
312 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inleiding:

Deze presentatie gaat over het legaal/illegaal downloaden van liedjes video’s en programma’s van het internet. Sinds het momenteel zeer populaire mp3-formaat is uitgevonden is de muziek markt een chaos. Door het mp3 formaat is het geen probleem meer om muziek te downloaden van het steeds sneller wordende internet. Een mp3tje is namelijk twaalf maal zo klein als het origineel en de kwaliteit is vrijwel hetzelfde. Het is bij velen onbekend wat wel mag en wat niet mag. Als iets illegaal is, is het ook nog eens onbekend wat er gebeurd als je “gepakt” wordt. Verder gaat er op het moment allemaal onduidelijkheid over je privacy rond. Velen (vooral internet providers) laten je bijna geloven dat je je leven riskeert terwijl je onschuldig over het internet bent aan het surfen zonder hun “anti spam”, “anti-virus” of firewall. Het doel van mijn presentatie is om daar duidelijkheid in te brengen.

Wanneer is downloaden Illegaal?

Deze vraag is het makkelijkst om te beantwoorden, er kan een heel kort maar krachtig antwoord op worden gegeven: Downloaden van audio, video, software etc. is illegaal zodra de auteursrechten worden geschaad. Dit komt er over het algemeen op neer dat als je een mp3tje download en je ziet nergens iets staan van de auteursrechten, bijvoorbeeld de “copy information” (dit is een stukje tekst waarin alle auteursrechten, rechten van uitgevers, rechten van coderingen (bv. “Dolby Surround”) en rechten van logo’s die naar een organisatie verwijzen, die gebruikt zijn voor hetgeen waarover de tekst gaat, genoemd worden. Dit staat vrijwel altijd op een legale CD, DVD en Video.)
Je kan over het algemeen zeggen dat als je muziek van het internet haalt en er staat niet uitdrukkelijk bij dat het legaal is (en ga er maar niet vanuit dat dat zo is bij de ook maar ietsjes bekendere liedjes) dat je dan illegaal bezig bent.
Er is echter één uitzondering; van elk liedje dat je legaal verkregen hebt (bijvoorbeeld op CD) mag je één kopie hebben op je PC, hoe je aan die kopie komt, dat maakt niks uit.
Veel mensen vinden het vreemd dat downloadprogramma’s als kazaa en emule legaal zijn, in tegenstelling tot het verboden napster. Dit komt omdat napster gebruik maakte van een server. Een voorbeeldje: Eerst moet de napster-software worden gedownload vanaf de Napster-website. Nadien, bij het opstarten van Napster, sluit je ‘cliënt’ zich aan op een vooraf bepaalde ‘server’. De cliënt maakt zichzelf aan de server bekend en zendt er informatie over zichzelf naartoe, te weten de lijst met MP3-bestanden die men van zin is te delen met anderen. De Napster-server doet niets anders dan een lijst van de mappen van deze muziekbestanden bijhouden. De MP3-files zelf blijven op de harde schijf van de gebruiker staan.
Als je op zoek bent naar een bepaald muzieknummer, dan typ je in welk nummer je wil hebben. Je cliënt zendt ‘je wens’ door naar de Napster-server. Deze laatste stuurt een lijst terug van alle andere 'clients' die op dat moment op Napster zijn aangesloten en over het gewenste liedje beschikken op hun harde schijf.
Ten slotte kies je uit de lijst welk bestand je wil downloaden. Op het moment dat het commando is gegeven om het downloaden op te starten, weet je cliënt welke andere cliënt het liedje deelt dat je hebt aangeklikt en verbindt er zich rechtstreeks mee, dus buiten de Napster-server om.
Het Server gebeuren in dit verhaal is het probleem. Napster is verboden omdat er mp3lijsten op een server stonden, en dus op het internet. Kazaa en Emule pakken het anders aan, wanneer ik daar inlog, dan log ik niet in bij een server maar bij een pc van een andere gebruiker, en de rest werkt hetzelfde. Er komt dus geen server met mp3tjes aan te pas. Hierdoor is het vrij lastig voor de muziekindustrie om programma’s als Kazaa illegaal te maken, het programma zelf doet immers niks fout.
Wat zijn nu precies de regels?
Eerst even een voorbeeld. Steeds meer artiesten bieden hun muziek tegen betaling aan via internet. Je haalt voor ongeveer een euro een liedje in mp3-formaat binnen om die vervolgens op een cd te branden (dus volkomen legaal). Een slimme computergebruiker deed iets anders: hij bood een mp3 te koop aan via veilingssite eBay. Maar mag dat? Hij vond van wel, een cd mag je immers ook tweedehands doorverkopen. En aangezien hij het nummer legaal had gedownload... eBay wilde haar vingers echter niet branden aan de zaak en verwijderde de transactie.

Beetje kort door de bocht, maar het gratis aanbieden of het verkopen van andermans spullen mag niet. Ook niet via internet. Je bent dus strafbaar als je muziek aanbiedt via programma’s als Kazaa en Emule. Echter: over muziek downloaden voor eigen gebruik zijn de meningen verdeeld. Downloaden van Kazaa is nog niet strafbaar. En mensen die vanuit Nederland muziekbestanden aanbieden via Kazaa hebben ook nog weinig te vrezen. De muziekindustrie kan alleen aan providers vragen om de adressen van Kazaa gebruikers beschikbaar te stellen. De privacywetgeving laat dit echter niet toe. En daar ga ik nu verder op in.
Privacy

De hele privacy wetgeving is een groot en ingewikkeld verhaal, daarom ga ik deze ook niet helemaal vertellen, want voor elk klein dingetje is wel een regel te vinden.
Als je een internet aansluiting hebt, dan heb je automatisch een IP-adres, dit is zeg maar een soort kenteken van je PC, een vingerafdruk, ‘n voorbeeld van zo’n IP adres is: 62.131.135.204. Een IP adres laat je ook net als je vingerafdruk overal achter waar je ook maar komt. Het enige verschil is dat het zo goed als onmogelijk is om je IP, net als een vingerafdruk weg te vegen. Op elke site waar je komt laat je je IP adres zien, net als elke keer dat je iets download.
Als bijvoorbeeld iemand van jullie iets van mij download, bijvoorbeeld met Kazaa, dan kan ik via bepaalde handelingen jullie IP adres achterhalen. Dit kan ik ook onder het chatten met MSN. Die “bepaalde handelingen” zijn makkelijk te vinden, ook weer via het internet.
Maar wat heb ik daar nu aan? Ik zelf kan er eigenlijk helemaal niks mee, net als met een vingerafdruk van jullie, daar kan ik ook niks mee. Een hacker kan er wel iets mee, via jou IP kan hij inbreken in je PC, maar dan moet hij wel alle Firewalls omzeilen, en dit is tegenwoordig geen makkelijk klus, tenzij je uiteraard geen firewall hebt (al zal dat wel meevallen, want in Windows XP zit er al een ingebouwd).
Aangezien je IP verder niks zegt over de rest van je gegevens maakt het dus niets uit dat je je IP overal laat “slingeren”. Dit is echter niet helemaal het geval, want er is iemand die je gegevens aan je IP kan koppelen, je internet provider. En hier komt de privacy wet aanbod. Het is voor de provider niet toegestaan om jou gegevens te verstrekken aan derden, ze mogen je IP dus niet aan je gegevens koppelen, al wil de muziek industrie dit wel graag. De muziek industrie kan op deze manier mensen die illegaal mp3tjes hebben gedownload aangeven bij de politie.
De Nederlandse Politie heeft al van een klein gedeelte van de NAW (Naam Adres Woonplaats) gegevens van de internetters, maar zal dit jaar de gegevens van nog eens 300.000 internetters opvragen, de politie heeft dan meer dan 1/5 van de gegevens van alle internetters. De vereniging van Internet Providers is bang dat ze gedurende dit jaar verplicht worden om meer dan twee keer zoveel gegevens af te staan.
Deze gegevens worden vooral gevraagd bij IP adressen die betrokken zijn bij kinderporno en dergelijke, dus jullie hoeven je nergens druk om te maken.
De vraag over de privacy op het internet is in hoeverre de privacy blijft bestaan. Providers worden steeds meer onder druk gezet om klantengegevens door te geven, zodat er onder andere iets gedaan kan worden aan de mp3 markt op het internet.
Wat wordt er gedaan tegen illegaal downloaden?
De muziek industrie heeft al veel geprobeerd om het illegaal downloaden van muziek te stoppen. Tot nu toe waren ze niet erg succesvol.
Het is allemaal begonnen bij napster, in de tijd van napster waren er ook de eerste Cd-branders en waren er mensen die een complete muziekhandel hadden opgestart. De muziek industrie rook onraad en aangezien er steeds meer mensen kwamen op het napster netwerk en er ook steeds meer een Cd-brander hadden, heeft de muziek industrie de beheerders van Napster aangeklaagd. Na een lang proces heeft de muziek industrie (in dit geval de RIAA (Amerikaanse auteursrechten organisatie) ondersteund door Dr. Dre en Metallica) gewonnen en mocht napster alleen nog maar verder als zij een filter voor auteursrechten in het programma zetten.
Maar het kwaad was al geschied. De verbeterde opvolgers van Napster schoten als paddestoelen uit de grond, en kunnen zoals ik al gezegd heb, niet zo makkelijk worden aangeklaagd als Napster.
Dus de muziek industrie is voor andere wegen gaan zoeken. Een daarvan is het verspreiden van foutieve mp3tjes voordat de een nieuwe singel uitkomt. Hierdoor verspreidt zo’n mp3tje zich snel en komen velen er bedrogen uit wanneer het liedje na 15 seconden stopt met spelen, of wanneer de intro steeds herhaald wordt.
Ook heeft de muziek industrie grote download-sites opgezet waar je voor bedragen als 1 euro singels kan downloaden, op een legale manier.
Verder zijn in de VS al de eerste particulieren opgepakt wegens het bezit van illegaal verkregen muziek. Sommigen hadden tienduizenden mp3tjes op hun PC staan.
Marco Borsato heeft zo zijn eigen manieren, bij zijn vorige album wou hij alleen maar een DVD uitbrengen maar heeft de platenmaatschappij toch gezegd dat er ook een CD uit moest komen, die tegenwoordig ook goed beveiligd zijn, maar toch weer met enige inzetten te kraken zijn. Bij zijn komende album brengt Marco wél alleen een DVD uit, jammer voor hem dat er nu ook veel mensen een DVD brander hebben.

Eigen mening

Ik download zelf ook best veel, al wordt het langzaam aan steeds lastiger om meteen te download wat je echt wilt, vaak heeft iets een andere naam of is het een vals bestand, tot ergernis aan toe. Zolang het nog gaat zal ik muziek blijven downloaden, en ik denk dat dat nog wel een tijdje doorgaat. Moeten ze de Cd’s maar niet zo duur maken.
Verder download ik ook vaak dure professionele programma’s, zoals bekende tekenprogramma’s. Van dit soort programma’s weet ik van horen zeggen dat de makers ervan de programma’s express op het internet zetten, want als het programma mij bevalt en ik wil het later serieus gaan gebruiken voor een baan, dan ben ik wel verplicht om een legale variant te kopen. Hierbij hebben de makers van zo’n programma het illegaal downloaden dus als reclame campagne gebruikt.
Films downloaden doe ik bijna nooit, want dit duurt erg lang en ik kijk niet graag naar een film op de PC. Ik huur wel een DVD-tje, of ik koop via via een DVD, toch weer illegaal.
Ik heb ook fanatiek Cd’s gemaakt voor mensen die destijds geen internet of Cd-branders hadden. Nu doe k dat nog maar heel soms.
Al met al vind ik dat we nog maar even moeten profiteren van alle download mogelijkheden nu het nog kan. Dat ze de legale muziek en software maar goedkoper maken!

REACTIES

K.

K.

heel erg bedankt xo

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.