Doof

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 718 woorden
  • 21 november 2001
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
95 keer beoordeeld

De geschiedenis van het dovenonderwijs.
Vroeger hoefde de arme kinderen niet naar school, omdat er geen geld voor was. Dat was ook zo bij de dove kinderen. Als een doof kind toch naar school kon kreeg het meestal les van een monnik, omdat hij in het klooster had gezeten, en omdat er in het klooster ook vaak gebaren werden gebruikt. Op deze manier werd als eerst in Spanje les gegeven.
Twee beroemde monniken waren Leon de Ponce en Pablo Bonet. Zij gaven meest les in vingerspelling. Niet in gebaren, want dat is iets heel anders, nml. bij gebaren heb je voor een woord een gebaar, en bij vingerspelling spel je het woord. Zij gaven zo les, omdat de kinderen dan meteen leerden schrijven en lezen. En zo konden ze dus ook uit boeken leren. Na Spanje ging Engeland ook les geven aan doven en na Engeland is Nederland ook les gaan geven. In Nederland werd niet alleen les gegeven, maar daar was ook het eerste dove kind, dat kon praten.


Hoe kan je doof worden?
Doof kan je zijn, omdat je doof geboren bent, maar ook kan je net na je geboorte doof worden. Een baby kan doof geboren worden, omdat het bijvoorbeeld erfelijk is, maar ook, omdat je moeder tijdens de zwangerschap een ziekte heeft kunnen hebben, bijv. rode hond of dat ze medicijnen heeft gebruikt. In veel gevallen weten de doktors niet de oorzaak van het doof worden.
Als je na je geboorte doof wordt, kan dat bijv. omdat je hersenvliesontsteking heb gehad of door een ongeluk.

Wat is doofheid?
Doofheid ben je niet als je niets kan horen, maar als je zelfs zonder gehoor-apparaat mensen die praten, niet kan verstaan. De meeste dove kinderen kunnen nog wel iets horen, maar niet genoeg om mensen te kunnen begrijpen. Dove kinderen hebben daarom vaak nog wel een gehoorapparaat, dat helpt niet voor het kunnen verstaan, maar om geluiden in het verkeer of een hard dichtgeslagen deur te kunnen horen. Soms kunnen ze met zo’n apparaat wel horen de er wat gezegd wordt, maar ze horen niet wat er gezegd wordt, dan helpt het apparaat met het liplezen. Wij gebruiken onze oren met elkaar te begrijpen, dove kinderen doen dat met hun ogen. Dove kinderen zijn dan ook hele goede liplezers.

Hoe leert een dove zijn taal?
Als je bij je geboorte doof bent leer je geen taal, want een horende baby leert dat al in de wieg als er tegen hem wordt gepraat. Daardoor leren horende kinderen de taal eigenlijk vanzelf. En later hoor je mensen om je heen praten en leer je ook weer taal. Als je doof ben leer je dus geen taal. Omdat ze niet kunnen zien of dat iemand doof is wordt bij elke baby van 9 maanden een hooronderzoek gehouden. Als daaruit volgt dat een baby doof is dan wordt er vanaf die tijd met gebaren naar hem gepraat, zo kan die de gebaren zien en leert het toch een taal. Als je een jaar oud bent kan je naar een peuterspeelzaal voor dove kinderen en als je 3 jaar bent kan je naar een dovenschool. Daar kunnen ze de taal goed leren. Bijv. van andere kinderen of hun leidsters.

Gebarentaal
Zoals elk land een eigen taal heeft, heeft het gebarentaal dat ook. In elk land is het anders. Veel mensen denken altijd dat het Nederlandse Gebarentaal een aantal verschillende gebarentalen heeft, maar dat is niet zo. Maar zoals het Fries en het Nederlands en de dialecten heb je ook in gebarentaal verschillende talen.

In 1988 heeft het Europees Parlement gebarentaal als officiële taal erkend. Maar de Nederlandse regering heeft dat nog niet gedaan, dus in Nederland is gebarentaal geen officiële taal.
Het Nederlandse handalfabet is een onderdeel van de Nederlandse Gebarentaal. Het handalfabet heeft voor elke letter een gebaar.
Gebarentaal wordt niet alleen gebruikt voor mensen die doof zijn, maar ook voor mensen die een verstandelijke handicap hebben of autistisch zijn.

Hulpmiddelen
Als een dove alleen woont moet hij of zij natuurlijk wel weten wanneer de deurbel, wekker gaat. Bij een deurbel kant het bijv. zijn dat er een flitser in is gebracht, dan kan het gezien worden. Bij een wekker kan het bijv. zijn dat er een trilling in zit. Als dat dan onder het kussen wordt gelegd kunnen ze het voelen.

REACTIES

J.

J.

Heey Lisanne,

Ik heb jouw spreekbeurt over doof gelezen.Deze verhaaltje klopt er helemaal goed,want ik ben doof dat ik al ervaar heb..en vond 't leuk dat je het gemaakt hebt.. :)

Bedankt...
gr Jeny

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.