Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Doodstraf

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1158 woorden
  • 24 juli 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inleiding:

ik ga mijn spreekbeurt doen over de doodstraf, omdat ik wou er wel wat meer over weten en het was veel in het nieuws met Saddam Hoessein.

Indeling:


- doodstraf in Nederland
- 2 soorten landen
- nu nog gebruikte methodes
- Voor en nadelen v/d doodstraf
- Amnesty International
-dit doet Amnesty International eraan
- eigen mening
- weetjes

Voorgeschiedenis

- De doodstraf in Nederland


Tot 1700 werd de doodstraf vaak uitgevoerd. Vooral heksen, opstandelingen en misdadigers waren het slachtoffer. De laatste doodstraf van de burgers was in Dordrecht in 1845 waar 4 mensen werden opgehangen omdat ze iemand hadden vermoord bij een inbraak. De uitvoering hiervan vond plaats op het plein voor het stadshuis, waar veel mensen toen getuigen er van waren. In 1870 werd de doodstraf uiteindelijk afgeschaft, met uitzondering van het leger.
In 1952 werden de laatste executies voltrokken naar aanleiding van de misdrijven in de 2e wereldoorlog. Er zijn toen 190 doodvonnissen uitgesproken waarvan er 40 zijn voltrokken.


Er zijn eigenlijk 2 soorten landen dat zijn

1. Landen zonder de doodstraf
zoals bijvoorbeeld Nederland en het grootste deel van west europa in totaal zijn dat er 107 landen

2. Landen met doodstraf
De landen die de doodstraf gebruiken kun je onder verdelen in twee groepen. De landen waar je alleen de doodstraf krijgt bij zware misdrijven, zoals moord. En landen waar bij je de doodstraf al kan krijgen voor iets heel kleins, zoals iets stelen.

2: Landen met de doodstraf, maar die deze straf bijna nooit gebruikt:
- Groot Brittannië: Is het enige West-Europese land dat de doodstraf nog kent, maar sinds 1964 wordt deze niet meer gebruikt.

3:Landen met de doodstraf en deze ook uitvoeren:
- Verenigde Staten: In VS werd is de doodstraf heringevoerd in 1976 vanaf toen zijn er 6180 mensen ter dood veroordeeld, waarvan 116 vrouwen. Op dit moment zijn zitten er 3812 mensen te wachten in de dodencel.
- China: In China kun je de doodstraf al krijgen voor de kleinste dingen bijvoorbeeld van het stelen van een brood. Zo heeft een keer een man de doodstraf gekregen omdat hij een fiets had gestolen.

een paar Methodes die nu nog worden gebruikt zijn:

-
Galg: De ter dood veroordeelde wordt aan een touw opgehangen. Omdat het touw elastisch is wordt dit touw eerst in het water gelegd en vervolgens uitgerekt. daarna wordt dit touw in een lus om de nek van de veroordeelde gehangen met de volgende knoop. De veroordeelde wordt op een valluik gezet, dat daarna geopend wordt. Als de lengte van het touw goed is, dan breekt de ruggengraat en is het slachtoffer op slag dood. Anders sterft het slachtoffer aan verstikking en dat kan wel 10 min duren.

- Spuitje: dan krijgt de veroordeelde in beide armen een infuus ingebracht dat zijn slangetjes waardoor je ook medicijnen en eten krijgt in het ziekenhuis, waarvan 1 als reserve. Het gif zorgt er voor dat je binnen 13 min dood bent zonder veel pijn.

- Elektrische stoel: De elektrische stoel is bedacht door de elektricien van een gevangenis in New York. De veroordeelde wordt vastgemaakt op een houten stoel en krijgt draden met stukken spons met zoutoplossing op zijn hoofd geplakt. Ook krijgt hij een leren kap voor zijn gezicht, omdat er tijdens de stroomschokken zijn ogen smelten.
Er is ook een film die de heel duidelijk laat zien hoe het eruit ziet tijdens de executie dat is de film Green Mile.

-
Fusilleren: De veroordeelde wordt met zijn hoofd tegen een muur aangeplaatst, vervolgens schieten een aantal schutters. Een van de schutters schiet 1 met een echte kogel. De schutters weten niet wie dit is zodat niemand echt de dood op zijn geweten heeft.

- Stenigen: alleen nog in een aantal Islamitische landen komt steniging nog voor. Deze straf wordt gebruikt voor de bestraffing van seksuele relaties. Bij de straf wordt de veroordeelde eerst tot het middel in de grond gegraven. De rechter die het vonnis heeft gewezen gooit de eerste steen. De stenen mogen niet zo groot zijn dat één of twee ervan dodelijk zouden kunnen zijn, maar ook weer niet te klein, dus de maat van je vuist ongeveer. De veroordeelde dient uiteindelijk geheel met stenen te zijn bedekt. Soms blijken gestenigde zelfs dan te leven. Met een schep of een grote steen wordt de veroordeelde daarna dan alsnog gedood.

De voor en nadelen van de invoering v/d doodstraf in Ned.

Voordelen:

● Als je de doodstraf als straf op moord zet, denkt iemand 2 keer na voordat hij iemand vermoordt.
● Bij hele zware misdaden is alleen de doodstraf een juiste straf.
● Het kost minder geld. Want een doodstraf kost ongeveer10.000 euro. Maar een gevangenisstraf voor een zware misdadiger kost ongeveer 90.000 per jaar. Bij 20 jaar komt dit dus al neer op bijna 2 miljoen euro. Dat geld is wel beter te besteden.

Nadelen:
● Iemand kan onschuldig de doodstraf krijgen.

● Moordenaars vallen wel het minst in herhaling
● in bijvoorbeeld Amerika is er een oneerlijke terechtstelling want zwarten krijgen eerder de doodstraf dan blanken.

er blijkt dat 42% van de Nederlanders in 2004 voor de doodstraf is.
-
Amnesty International

Amnesty international is een organisatie die tegen de doodstraf is zij vinden dat
· je mensen niet zo erg mag straffen door ze de doodstraf te geven, want iedereen heeft recht op het leven.
· je moet leren van je straf dat is ook een reden waarom Amnesty international tegen de doodstraf is want je kan niet leren van je straf als je dood bent.

Dit wordt eraan gedaan

Amnesty gebruikt verschillende actiemethoden om totale afschaffing dichterbij te brengen:
-Praten met regeringen.
-Sturen van brieven en petitielijsten naar regeringen.
-Andere instanties als kerken en vakbonden oproepen om ook te strijden voor de afschaffing.
-Demonstraties tegen de doodstraf.

-films en documentaires maken.

Mijn mening over de doodstraf

Ik ben tegen de doodstraf wegens 2 redenen

Reden 1 is dat mij levens lang erger lijkt dan de doodstraf, omdat je niet vrij bent en bijna niks kunt doen behalve in Nederland want daar hebben ze te goede gevangenissen het is net een huis alleen je kunt niet weg bij het huis, je hebt daar bijna alles tv, computer enzovoort in Amerika is de gevangenis een hel veel mensen proberen daar ook zelfmoord te plegen.

Reden 2 als het wel blijkt na dat je de doodstraf hebt gekregen dat je onschuldig bent dan kunnen ze je niet meer tot leven roepen. Er zijn in de VS in 20 jaar bijna 120 mensen onschuldig vermoord door de doodstraf.

Reden 3 in China word de straf veel te snel gebruikt. Ik vind als je iemand de doodstraf al krijgt als hij of zij een fiets steelt of een computer hackt veel te ver gaan.

Wist je dat…


- gemiddeld schaffen elk jaar drie landen de doodstraf af.
- sinds 1985 hebben maar 3 landen de doodstraf weer ingevoerd. Dat zijn Gambia, Papoea-Nieuw-Guinea en de Filippijnen. Gambia en Papoea-Nieuw-Guinea hebben geen executies meer uitgevoerd sinds de invoering
- 90 procent van alle executies in 2001 die bekend zijn bij Amnesty International, werden uitgevoerd in China, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten.

- in Beijing (China) zijn op 11 april 2001 alleen al 89 mensen geëxecuteerd.

REACTIES

Y.

Y.

echt veel spelfouten echt heel slecht sorry.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.