Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Dierproeven

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1089 woorden
  • 6 december 2004
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Wat zijn dierproeven? Stel je eens voor, je zit in een klein kooitje opgesloten, vaak niet alleen. Te wachten op de volgende gruwelijke test. Wat zal het zijn, zal je worden ingespoten met stoffen, zal je pillen moeten slikken of zal je huid bestraald of verbrand worden? Dat zijn vragen van proefdieren. Proefdieren zijn dieren die worden gebruikt om bijvoorbeeld cosmeticaproducten of medicijnen op te testen. Ook worden ze op scholen vaak gebruikt om te ontleden. Doordat onderdak en voedsel erg duur is, krijgen ze weinig en slecht voedsel, en een kooi moeten ze delen met heel erg veel andere dieren. De geschiedenis Al eeuwenlang dient in de wetenschap het dier als onderzoeksmodel voor de mens. Met de ontwikkeling van de wetenschap neemt ook het aantal dierproeven toe. In de 20e eeuw zijn er ontzettend veel dierproeven geweest. Het begrip ‘in het belang van de mensheid’ is steeds verder opgerekt. In het oude Griekenland bijvoorbeeld ontdekten de oude Grieken dat bepaalde symptomen altijd tegelijkertijd voorkomen en dat bepaalde middelen verlichting kunnen geven. Dit ontdekten ze door een hond open te snijden. Bekende arts Hippocrates voerde al experimenten uit. Later, rond de tweede eeuw ná Christus, neemt het experiment een steeds grotere plaats in binnen het geneeskundig onderzoek. Als arts van gladiatoren begrijpt Galenus (130-201) als eerste dat spieren vanuit de hersenen bestuurd worden. Hij voert experimenten uit op onder andere honden, varkens en apen. Het dier wordt volledig geaccepteerd als model voor de mens.
Waarvoor worden ze gebruikt? Zoals ik net al zei, worden proefdieren gebruikt om cosmetische en andere producten op te testen. Ook wel voor op scholen. voor biologie bijvoorbeeld. Dan worden dieren geslacht om vervolgens tot op het bot ontleed te worden. Veel voedsel en medicijnen worden getest om te kijken hoe goed we ze kunnen verteren. Waar dan vooral naar wordt gekeken is welke stoffen daarbij vrijkomen en of deze veilig zijn voor de dieren zelf. Vroeger werden er voor “botsproeven” (proeven om bijvoorbeeld autogordels of kinderzitjes te testen) varkens en apen gebruikt. Ook worden er verschillende oogirritatietests gedaan. Van verschillende stoffen wordt dan onderzocht of ze schadelijk zijn als je ze in je ogen krijgt. Deze stoffen (bijvoorbeeld oogdruppels of shampoo) worden dan op het oog van bijvoorbeeld een konijn gedruppeld. Dit is een heel pijnlijke test waarbij het dier irritaties aan de ogen kan oplopen. Om vaccins te kunnen maken worden ook dieren gebruikt. Een ascitemuis is hier een voorbeeld van. Zo’n muis krijgt een stof in zijn buik gespoten. Dan maakt de muis antistoffen aan. Van die antistoffen wordt dan een vaccin gemaakt. Een bijverschijnsel is dat de muis teveel buikvocht aanmaakt. De buik zwelt dan heel erg op wat voor de muis heel pijnlijk is. Welke dieren worden daar voor gebruikt en hoeveel? Voor dierproeven worden vooral knaagdieren gebruikt. Maar ook apen, honden en heel erg veel andere dieren die je niet zou verwachtten. Ik heb hier even een lijstje van aantallen die worden gebruikt voor dierproeven: 478.719 muizen en ratten
133.990 kippen en kwartels
47.382 vissen
25.908 hamsters, konijnen en cavia’s
22.916 varkens, geiten, schapen en runderen
2.865 honden en katten
741 apen
21.928 overige dieren
Onder overige dieren worden bijvoorbeeld kikkers en hagedissen en vogels meegeteld. Maar slechts 7% overleeft een dierproef. Ze gaan dood, of ze worden alsnog gedood. De alternatieven Volgens de Nederlandse Wet op de Dierproeven (WOD) zijn alternatieven voor dierproeven in eerste instantie testen die dierproeven vervangen. Ze vinden echter ook dat testen die er voor zorgen dat er minder dieren hoeven te lijden of dat de dieren minder hoeven lijden alternatieven zijn. De WOD streeft naar Vervanging, Vermindering en Verfijning (de drie V’s) Vervanging wil zeggen dat een dierproef wordt vervangen door een andere proef waarbij geen dieren nodig zijn, maar die wel hetzelfde resultaat levert. Met vermindering word bedoeld dat er voor een bepaalde test minder dieren nodig zijn. Met verfijning bedoelt men dat er wordt gestreefd naar vermindering van het lijden van het proefdier. Onder de WOD vallen geen proefdieren. Volgens die wet is een proef met slakken dus ook een alternatief voor dierproeven. Want slakken zijn geen werveldieren, dus volgens de WOD ook geen dieren. Alternatieven zijn bijvoorbeeld: De computer, de microscoop en organen van dode dieren. Van slachtdieren. Daar kun je dan stof inspuiten, en op ogen kun je daar vloeistof in druppelen. Op de computer kun je bijvoorbeeld een dier fotograveren en die op de computer ontleden. Daarvoor moet je natuurlijk wel eerst een echt dier ontleden om die in de computer te zetten, maar daarna scheelt dat weer duizenden dieren. Een groot voordeel van alternatieven zijn, dat ze goedkoper zijn. Je hoeft immers geen onderdak en voedsel te kopen. Ook neemt het meer tijd in beslag. Maar een nadeel is dat dierproeven betrouwbaarder zijn. De merken Sinds 1997 mogen Nederlandse bedrijven geen dierproeven voor cosmetica en verzorgingsproducten meer doen. Dit is op zich een goed teken, maar de winkels liggen nog vol met cosmetica en andere dingen van buitenlandse bedrijven die wel hun producten op dieren testen. Ook Nederlandse fabrikanten die met een buitenlands bedrijf samen werken mogen “gewoon” op dieren blijven testen. Hier weer even een lijstje van bedrijven die op dieren testen en niet alleen cosmetica: Ariel, Dash, Dreft, Clearasil, CoverGirl, Max Factor, Oil of Olaz, Kukident, Pantène, Head & Shoulders, Vicks, Always, Pampers, Punica, Bounty, lorea, lPalmolive, Colgate, zwitsal, douwe egberts en dove. En dit was nog maar een korte lijst. Ik heb de bekendste opgenoemd. Ik zelf wist niet dat op al deze merken werd uitgetest. Ik heb daarom hier even een shampoofles van Dove die ik ooit heb gekocht. Ook heb ik hier wat van douwe egberts. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die NIET op dieren testen. Dat zijn bijvoorbeeld: Hema, DA huismerk, DA is zelf een sponsor van “leef proefdiervrij”, Etos eigen merk, kruidvat eigen merk.
Bekende mensen Veel bekende mensen strijden ook voor proefdiervrij. Er is een reclame met een konijntje en een naakte vrouw. Ik weet niet meer precies hoe e heet, maar ik heb haar wel eens op het journaal gezien en ik hoor ook veel over haar. Hele bekende zijn Katja Schuurmans en Georgina Verbaan. Die liggen dan samen in een bed met een varkentje ertussen in. Ook Sophie Ellis Bextor, Pamela Anderson, Christina Applegate en Pink strijden tegen dierproeven. Wat kun JIJ ertegen doen? Nou eigenlijk heel simpel, alleen cosmetica producte kopen die dierproefvrij zijn. Ook kun je op school weigeren om dieren te ontleden. Dat staat letterlijk in de schoolwetten. Ook kun je proefdiervrij steunen. Dat is een organisatie die tegen dierproeven zijn.

REACTIES

S.

S.

In dit werkstuk stond dat de reclame van Katja Schuurman en Georgina Verbaan met het varkentje tegen dierproeven was, maar de reclame was voor 'eet geen dierenleed'

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.