Dierenmishandeling gebeurt overal ter wereld. Iedereen heeft het wel is gedaan. Als je maar een vlieg doodslaat is het al dierenmishandeling, ook al zie je dat zelf niet zo. Het begrip dierenmishandeling is heel breed en heeft verschillende takken. Er bestaat verwaarlozing, ondervoeding, mishandeling, enz.
Mensen mishandelen dieren om allerlei redenen. Ze willen ze opeten, hun vacht hebben, ze willen een lichaamsdeel hebben om te verkopen,… Al deze dingen worden meestal verkregen op een wreedaardige manier en meestal met oog op winst te maken. Zoals zeehondjes in de poolgebieden. Mannen trekken er met stokken naartoe om ze half bewusteloos te slaan om ze dan levend te villen. Ze geloven namelijk dat hun pels mooier blijft al ze levend gevild worden. Door al die stokslagen stikken ze vaak in hun eigen bloed. Dat bloed komt van inwendige bloedingen door die stokslagen. Hun resterende karkas wordt daar achtergelaten in een enorm bloedbad. Zeehondjes zijn een makkelijke prooi voor stropers. Ze zijn nog jong, zeer tam, en vooral traag!
Proefdieren
Proefdieren zijn dieren die worden gebruikt om bijvoorbeeld cosmeticaproducten of medicijnen te testen. Ook worden ze op scholen vaak gebruikt om dieren te ontleden in de les biologie. Een chirurg kan niet in een keer goed opereren, om te oefenen worden daarom ook proefdieren gebruikt.
Proefdieren hebben echt een gruwelijk leven. Ze zitten in een veel te klein hok. Bij een dierproef worden er dan middelen op ze gebruikt. Ze kunnen ook met giftige stoffen worden ingespoten, waar de onderzoekers dan een middel op uitoefenen, de onderzoekers kijken dan wat het effect is van dat middel. Als het een goed middel is wordt het op een mens uitgevoerd, loopt het slecht af, dan wordt het dier gedood, of laten ze het pijn lijden. Muizen, ratten of apen zijn dieren die vaak gebruikt worden om proeven op uit te voeren.
Opsluiting
Dieren worden ook vaak opgesloten om ze op te fokken om dan te slachten of te villen. Zoals hennen die met honderden opgesloten zitten in legbatterijen. Uit stress gaan ze elkaar pikken of hun veren uittrekken. De hennen hebben geen ruimte om te bewegen terwijl ze vrij zouden moeten kunnen rondscharrelen. Dieren in het circus worden ook altijd opgesloten en dat meestal in veel te kleine kooien ook hier zonder comfort om te bewegen of geen speeltjes om mee te spelen. Mensen thuis sluiten hun dieren ook vaak op omdat ze niet mogen in huis of in de tuin lopen. Ze worden dan opgesloten in veel te kleine kooien, krijgen amper beweging, eten of verzorging.
Bont
Dan zijn er ook nog dieren die gebruikt worden om bont van te maken. De dieren die gebruikt worden om bont van te maken zijn meestal nertsen, maar ze gebruiken ook vossen, bevers, eekhoorns, wasberen otters en andere wilde pelsdieren.
Voor hun pels worden jaarlijks naar schatting 10 miljoen dieren gevangen en gedood in het wild. Dat gebeurt op een manier die de dieren heel erg doet lijden. Bovendien worden meer dan 25 miljoen nertsen en meer dan 3 miljoen vossen voor bont in kwekerijen gevangen gehouden. Dat zijn dus bijna 40 miljoen weerloze dieren die misbruikt worden en lijden voor bont, een nodeloos luxeproduct. Lange rijen kleine kooitjes onder een schamel afdak van golfplaat: dat zijn pelsdierfokkerijen. Daar worden nertsen en vossen gekweekt om van hun pels bontjassen te maken. Nertsenkooitjes van draadgaas zijn in de regel 86 cm lang, 30 cm breed en 40 cm hoog en dit terwijl het natuurlijk territorium van deze wilde dieren zich uitstrekt over enkele hectaren. In de vrije natuur brengen nertsen een groot deel van hun tijd door in het water. Water om in te spelen hebben jonge nertsen nodig voor de normale ontwikkeling van hun gedrag. Het enige water waarover de nertsen beschikken in de fokkerijen is een metalen drinkbakje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nertsen in gevangenschap sterk afwijkend, gestoord of abnormaal gedrag gaan vertonen. Voortdurend lopen nertsen op en neer in hun kooitje. Of ze maken met hun hoofd ronddraaiende bewegingen rond de drinkbakje. Wetenschappers troffen bij nertsen in pelsdierhouderijen maagzweren aan en een vergroting van de bijnieren. Dat is een lichamelijke afwijking die wijst op chronische stress. Tien tot dertig procent van de nertsen verminkt zichzelf.
Gefokte blauw- en zilvervossen leven permanent opgesloten op een gazen bodem in een kooi van 70 cm hoog. Uit angst zitten vossen vaak platgedrukt tegen de bodem van de kooi. Uit angst doden moederdieren of met andere woorden, de moeren, hun jongen. Tien tot twintig procent van de moeren bijt de staart van hun jongen stuk.
Dieren in zo’n kwekerijen leven dan ook niet lang. Nertsen bijvoorbeeld kunnen normaal gezien drie jaar oud worden. Maar voor hun pels worden gekweekte nertsen vergast na een kort leven van 7 maanden. Ze sterven de verstikkingsdood. Vossen worden anaal geëlektrocuteerd. Met een tang grijpt de fokker de vos om de nek. De staart dient als 'handvat'. Een metalen elektrodestaaf wordt in de anus van het dier gestopt, en een klem op zijn bek vastgezet. Dan volgt een stroomstoot van 200 volt, vier seconden lang… en dood.
Verwaarlozing
Dieren worden ook vaak verwaarloosd. Ze worden niet goed verzorgd, krijgen niet voldoende of gezond eten,… als ze te mager worden kunnen ze sterven of ze kunnen schade oplopen aan bepaalde lichaamsdelen of hun hersenen. Sommige andere dieren zoals vee kunnen in de winter niet binnen in een stal of hok. Zo staan ze soms tot hun buik in de modder of ’s winters in de vrieskou. Zo worden ze ziek. Doordat het gesneeuwd heeft kunnen ze niet voldoende eten vinden en raken ze helemaal uitgeput. Zo worden ze nog zieker.
Dierenrechtenorganistaties
Maar gelukkig zijn er dierenrechten organisaties die strijden voor de rechten van de dieren. Gaia is er zo een. Gaia staat voor Global Action in the Interest of Animals. Het is een internationale vzw die strijdt voor de rechten van de dieren. Gaia werd opgericht op 10 juni 1992 en is één van de meest actieve organisaties van België.
Gaia voert acties in binnen- en buitenland. Ze delen folders uit, voeren debatten, houden petities, bokkeren bedrijven en dergelijke die dieren mishandelen en nog veel meer. Ze vangen wel geen dieren op die mishandeld geweest zijn of verwaarloosd. Ze voeren enkel actie. Ze gaan ver om de rechten van die dieren te beschermen. Ze houden zelfs rechtszaken tegen boeren of bedrijven die enkel uit zijn op winst en zich niets aantrekken wat ze de dieren aandoen.
Gaia bereikt ook de vele doelen die ze willen bereiken. Het verbod op straatpaardenkoersen, afschaffing van de paardenmarkten,wettelijk verbod op de verkoop van honden en katten op markten, strengere wetgeving voor dierentuinen, enzovoort.
Een dierenrechten organisatie die enkel in België actief is, is Bite Back. Het is een vrijwilligers organisatie die zich inzet voor de dierenrechten door middel van campagnes, acties,… Bite back heeft de zelfde doelen als Gaia en voert ongeveer dezelfde acties maar dan wel enkel in België.
REACTIES
1 seconde geleden