Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dierenmishandeling

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 1e klas vwo | 969 woorden
  • 14 december 2007
  • 127 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
127 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dierenmishandeling

Iedereen heeft zijn eigen menig over het mishandelen van dieren.
Ik zal jullie nu gaan vertellen op welke gebieden het niet goed gaat met dieren.
Misschien heeft hierna iedereen wel een andere mening over dierenmishandeling.
Ik ga vertellen wat nou precies met Bio-industrie en Dierproeven wordt bedoeld. Daarna geef ik jullie nog een duidelijker beeld van wat de dieren meemaken voordat ze op jullie bord liggen. En ook leg ik jullie uit hoeveel en hoe dieren worden vermoord om hun bond. Daarna zal ik mijn mening geven over deze 5 onderwerpen.

Proefdieren
Proefdieren zijn dieren die worden gebruikt om bijvoorbeeld cosmeticaproducten of medicijnen te testen. Ook worden ze op scholen vaak gebruikt. Om dieren te ontleden. Een chirurg kan niet in een keer goed opereren, om te oefenen worden daarom ook proefdieren gebruikt.

Proefdieren hebben echt een gruwelijk leven. Ze zitten in een veel te klein hok. Bij een dierproef worden er dan middelen op ze gebruikt. Ze kunnen ook met giftige stoffen worden ingespoten, waar de onderzoekers dan een middel op uitoefenen, de onderzoekers kijken dan wat het effect is van dat middel. Als het een goed middel is wordt het op een mens uitgevoerd, loopt het slecht af, dan wordt het dier gedood, of laten ze het diertje pijn lijden.

Bont
Er worden per jaar ongeveer 10 miljoen dieren gedood voor hun vacht. En dat zijn alleen nog de dieren die in het wild gevangen worden en gedood. er zijn nog ongeveer 40 miljoen dieren die per jaar gefokt worden voor hun pels. De dieren worden na een maand of 7 vergast om er een bijvoorbeeld een bontkraag van te maken.

Vlees en vis eten
Heel veel mensen eten het wel eens vis of vlees en de meeste het nog wel allebei. Maar de dieren worden er vreselijk voor mishandeld, gewoon omdat het goedkoper is voor de boeren en ze dan meer winst maken. Maar het kan veel diervriendelijk. Een goed voorbeeld van dierenmishandeling omdat ze zijn bedoeld om te eten is bio-industrie. Bio-industrie is dieren in een te klein hok zetten. Meestal zitten de dieren de hele dag in het donker. Ook worden vaak de dieren gecastreerd zonder verdoving. De kippen worden in hokken gezet en moeten op elkaar zitten. Dat noemen we de legbatterij. Omdat de kippen zo dicht op elkaar zitten, bezeren ze zich omdat de kippen scherpen snavels hebben. Omdat te voorkomen hakt de boer de snavels er af. In plaats van de legbatterij zijn scharrelpluimveehouders veel diervriendelijker. Er mogen maar 9 kippen op een vierkante meter, bij de legbatterij zijn dat er gemiddeld 18,2. Er zijn nu ook meer mensen die bijv. scharrel eieren kopen.
Koeien worden vet gemest of worden gehouden voor de melk. Als mensen worden uitgebuit dan spreekt men over 'uitgemolken'. Dit woord komt uit de bio-industrie waar koeien tegenwoordig zoveel melk geven dat hun lichaam dat amper meer aankan. Deze hogere melkproductie heeft de mens voor elkaar gekregen door alleen koeien te kruisen die het meeste melk geven. Daardoor geeft een moderne koe 2 keer zoveel melk als 40 jaar geleden; wel 8.000 liter per jaar! De koe blijft alleen melk geven als het om de zoveel tijd een kalf krijgt. Een moderne koe wordt nog geen 5 jaar, terwijl een koe gewoon in de wij wel een leeftijd van 20 kan halen. De koe haalt die leeftijd niet meer omdat ze al snel worden geslacht voor het vlees. Maar ook omdat het melk produceren haar veel energie kost het is te vergelijken met 8 uur hardlopen. Doordat ze daar mee bezig is, heeft ze geen energie meer om haar eigen lichaam gezond te houden. De koe krijgt dan snel een ziekte. Vlees koeien die worden gehouden voor het vlees zijn er ook weer twee soorten. De koe die al naar 6 maanden wordt geslacht; voor het kalfsvlees en het rundvlees. Het rundvlees komt meestal van stieren die leven in een stal. Bijna al deze stieren komen nooit buiten. Ze staan met een paar koeien in een hok met hekken eromheen en een betonnen vloer. Ze hebben weinig ruimte en staan zo tot een leeftijd van ongeveer 18 maanden en dan worden ze geslacht. Door slechte omstandigheden hebben ze veel last van zweren en ontstekingen aan hun poten, velen van hun zijn mank en met pijn. Dan heb je nog de varkens, Vleesvarkens wonen de eerste vier weken bij hun moeder in een heel klein kraamhok. De moeder is door een hek van de jongen gescheiden zodat ze niet op ze kan gaan liggen. Ze blijven dan vier weken bij hun moeder en drinken daar melk. In de eerste week worden ze al erg verwond door de boer: staartjes worden geknipt en ook vaak de tandjes. De biggen bijten elkaar anders misschien uit verveling en stress in de staart. Als biggen vier tot zes weken oud zijn wonen ze in een biggenhok samen met tien tot wel honderd andere biggen. Ze hebben dan 0,3 m2 ruimte per dier. Na zes weken gaan de biggen naar de vleesvarkensstal om afgemest te worden. Ze wonen daar met tien tot honderd dieren in een hok en hebben (afhankelijk van hoe groot ze zijn) 0,3 m² tot 1 m2 per dier. Dit zijn wat voorbeelden van hoe het met dieren gaat die voor voedsel worden gefokt. Daarnaast heb je nog de dieren in het water, zij hebben het weer iets beter. Omdat ze toch een de vrije natuur hebben geleefd voordat ze werden gedood. Behalve de Zalm, die worden wel gekweekt. De andere vissen worden gevangen in netten, in die netten komen vaak ook andere vissen bijv. dolfijnen. Meestal kunnen de vissers niks met die vissen en gaan die vissen gewoon dood. De jonge dolfijnen worden gesplitst van hun moeder (die in die netten is gebleven), die strandden dood aan. Die zijn gestorven van de honger.

Dit zijn maar 3 voorbeelden van dierenmishandeling, want wat dacht je van circusdieren, stiergevechten en vossenjachten.

REACTIES

R.

R.

ik vind het egt heel erg van die mishandelingen het moet echt stoppen (L)!!!!!

13 jaar geleden

A.

A.

ik vind het ook super erg!!

13 jaar geleden

A.

A.

oow wat zielig!!!

12 jaar geleden

A.

A.

ik vond het wel goed, maar in een hoofdstuk had je heel veel te vertelen en in de anderen hoofdstukken niet. dus kon je er beter voor kiezen om het over dat te doen. verder heel goed.

12 jaar geleden

A.

A.

ik hou mijn spreekbeurd ook over dierenmishandeling

12 jaar geleden

C.

C.

ik vind het erg

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.